Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στo Παλαιοχώρι Δωριέων Φθιώτιδας - 2η Γιορτή Ρεβυθιών


                                              2η Γιορτή  Ρεβυθιών
                                                                                                   15 Αυγούστου 2014

Δεν είναι τυχαίο που στο Παλαιοχώρι  οι ντόπιοι παραγωγοί ,καλλιεργούν εδώ και χρόνια ρεβύθια.
Όχι μόνο για δικιά τους χρήση, αλλά τα πουλάνε και τα διαφημίζουν ως βραστερά και νόστιμα…
Όσοι έχουν δοκιμάσει δεν τα αλλάζουν.
Είναι ο τόπος, είναι το κλίμα, είναι το έδαφος που τα κάνουν νόστιμα.
Από την αρχαιότητα είναι γνωστά τα ρεβύθια(ερέβυνθος)και τα οποία οι προγονοί μας οι Δωριείς καλλιεργούσαν στη περιοχή μας, που αποτελούσε και τη μητρόπολη τους.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών ,υδατανθράκων, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών.
Η πρωτεΐνη που περιέχουν είναι  ισάξια της πρωτεΐνης του κρέατος και του γάλακτος.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μειώνουν το επίπεδο της LDL χοληστερόλης και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Περιέχουν μαγνήσιο, ευεργετούν την καρδιά και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Περιέχουν ασβέστιο και συνδράμουν στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Τα ρεβύθια καταναλώνονται βραστά η μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί(στραγάλια),γίνονται θρεπτικά άλευρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ
.Ως σύλλογος των απανταχού Παλαιοχωριτών  διοργανώνοντας τη 2η Γιορτή Ρεβυθιών επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους ντόπιους παραγωγούς να προβάλλουν το νόστιμο και θρεπτικό προϊόν τους και να γίνει γνωστό το χωριό μας γι΄αυτή την παραγωγική του δραστηριότητα, σε όλη τη Φθιώτιδα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε με τις όποιες μικρές μας δυνάμεις!


Συνταγές μαγειρέματος ρεβυθιών
-Λεμονάτη ή κοκκινιστή ρεβυθάδα
-Ριζότο με ρεβύθια
-Βρασμένα ρεβύθια σε σαλάτες με λαχανικά αρεσκείας
-Φαλάφελ! Πεντανόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες
-Χούμους! Πουρές από ρεβύθι, ταχίνι, κύμινο, λεμόνι, σκόρδο, ελαιόλαδο
-Ρεβύθια με παντζάρια και σκόρδο, μαύρες τσακιστές ελιές και τυρί
 (ένα ορεκτικό που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες)
-Μουσακάς ή παστίτσιο με ρεβύθια(αντικαθιστούν τον κιμά)
-Ρεβύθια σε γλυκά


Σύλλογος Παλαιοχωριτών Δωριέων Φθιώτιδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου