Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

"ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ & ΜΙΑ...ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ!"

άρθρο - γνώμη του πρ. προέδρου Το.Συ.Ν. Αμφίκλειας Δημ. Αγγέλη


Το Το.Συ.Ν. Αμφίκλειας... 

Τον φετινό Αύγουστο του 2014 συμπληρώνονται ακριβώς 8 χρόνια από το καλοκαίρι του 2006 όταν ένας πυρήνας νέων της Αμφίκλειας αρχικά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός θεσμού εκπροσώπησης των νέων στον τόπο μας συγκαλώντας για τον σκοπό αυτό ανοικτή συνέλευση νέων στο θεατράκι της Αγίας Παρασκευής.....

Όσοι ανταποκρίθηκαν από την αρχή στο ανοιχτό εκείνο κάλεσμα θα θυμούνται τις ζωηρές συζητήσεις - διαλόγους όσον αφορά τη μορφή που θα έπρεπε να έχει ένας θεσμός εκπροσώπησης των νέων, την προτεινόμενη λειτουργία του, πιθανές εκδηλώσεις -δραστηριότητες κ.τ.λ.

Όλοι τότε (& με την ανεμελειά της άγνοιας για την επερχόμενη «κρίση»..) θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο που θα μας εκπροσωπεί με δημοκρατικό, ανεξάρτητο, ενωτικό & αυτοδιοίκητο τρόπο.


Την ίδια περίοδο παράλληλα με τη δική μας πρωτοβουλία οργανωνόταν εκ νέου & σε πανελλαδικό επίπεδο ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο & Κοινότητα.
Επιλέξαμε τότε με ομόφωνη απόφαση μας να ορίσουμε επιτροπή νέων με σκοπό τη σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Νέων & στο δήμο μας & αφού ήλθαμε σε επαφή με τους τότε υποψηφίους δημάρχους, σε συνεργασία & με ευθύνη της μετέπειτα δημοτικής αρχής οργανώσαμε τις πρώτες διαδικασίες ανάδειξης συμβουλίου σύμφωνα με το σχετικό νόμο το Μάρτιο του 2008.
Από τότε η παρουσία & οι δράσεις του Το.Συ.Ν. Αμφίκλειας είναι λίγο πολύ γνωστές..
Με στόχο τη δραστηριοποίηση των νέων του τόπου μας όσον αφορά τα κοινά στην ιδιαίτερη μας πατρίδα αλλά & τη γνωριμία, την αλληλοπροσέγγιση & συνεργασία των νέων μεταξύ μας οργανώσαμε & υλοποιήσαμε εκδηλώσεις εθελοντικού, αθλητικού, ψυχαγωγικού, περιβαλλοντολογικού & επιμορφωτικού χαρακτήρα κινητοποιώντας ουσιαστικά τη νέα γενιά δίνοντας μια πιό ευχάριστη νότα & ουσία στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου μας.
Ωστόσο το Το.Συ.Ν. δε θα πρέπει να μένει στη συλλογική μας μνήμη απλά σαν ένας θεσμός που εκπροσωπούσε τους νέους τυπικά ή που εξυπηρετούσε στη διοργάνωση πολιτιστικών & αθλητικών εκδηλώσεων μόνο.
Το Το.Συ.Ν. αναζωογόνησε τη διάθεση των νέων στην Αμφίκλεια (αλλά & την ευρύτερη περιοχή..) να ασχοληθούν πιο δραστήρια με τα κοινά του τόπου τους, να υποστηρίξουν μέσω της εθελοντικής τους συμμετοχής & δράσης τη λειτουργία & των υπολοίπων συλλόγων & τελικά συνέβαλε στην προετοιμασία τους ως αυριανών ενεργών πολιτών.
Ως συμβούλιο & με τη δύναμη που μας αναλογούσε παίξαμε το δικό μας καθοριστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων στον τόπο μας παρεμβαίνοντας ουσιαστικά κάθε φορά στα τοπικά ζητήματα πάντα με αίσθημα υπευθυνότητας & κριτήριο καθαρό υπέρ του δημόσιου τοπικού μας συμφέροντος μακριά από κομματικές ή κάθε είδους εξαρτήσεις.

Δυστυχώς όμως, το επίσημο κράτος δεν στάθηκε αρωγός στον θεσμό των Το.Συ.Ν..
Τα απαξίωσε μάλλον σκόπιμα εγκαταλείποντάς τα στην τύχη τους & το φιλότιμο των κατα τόπους εθελοντών που μόνοι τους κράτησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζωντανή τη λειτουργία τους.
Το λυπηρό αποτέλεσμα είναι σήμερα να επιβιώνουν ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα.
Αν το «πείραμα» πέτυχε στον τόπο μας αυτό οφείλεται κατα τη γνώμη μου στην ισχυρή θέληση των νέων της Αμφίκλειας & το πείσμα να διατηρήσουμε ότι εξαρχής στήσαμε προσεκτικά & με κόπο...
Πρέπει όμως να αποδεχτούμε την πραγματικότητα...
Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι ο θεσμός αυτός πλέον λειτουργεί...
Αν & θα ‘ταν δίκαιο να παραδεχτούμε ότι οι βασικές αρχές σύστασης των Το.Συ.Ν. βάσει του νόμου στόχευαν στη σωστή κατεύθυνση, η λειτουργία του θεσμού πανελλαδικά εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας & αμέλειας της κεντρικής εξουσίας & με το πρόσχημα της «κρίσης» αλλά & της ολιγωρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κεντρικά να διεκδικήσει τα αυτονόητα, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων ως θεσμός έχουν περιέλθει σε τέλμα χωρίς καμιά εγγύηση για την διασφαλισμένη συνέχεια του θεσμού στο μέλλον.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τη πρόβλεψη του νόμου για διεξαγωγή εκλογών ως προς την ανάδειξη συμβουλίων στο τέλος της θητείας κάθε 2 χρόνια, 6 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη διαδικασία ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές!


Η πρόταση..

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω είναι εύκολα κατανοητό ότι τη θέση του Το.Συ.Ν. θα πρέπει να αναπληρώσει ένας νέος θεσμός που θα εκφράσει τη σημερινή νέα γενιά, τη νεότερη από εμάς, θα τους εκπροσωπήσει & αντιπροσωπεύσει με δημοκρατικό, ανεξάρτητο & αυτόνομο τρόπο χωρίς να είναι έρμαιο της αδράνειας της κεντρικής εξουσίας.
Η μορφή, το όνομα & το καταστατικό λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού λογικό είναι να καθοριστούν από συστατική ανοικτή συνέλευση σε συγκεκριμένο χρόνο το επόμενο διάστημα & με ευθύνη του τωρινού συμβουλίου & της άτυπης επιτροπής που ορίστηκε σε προηγούμενη Γενική Συνέλευση να προτείνει λύσεις για τη συνέχιση της εκπροσώπησης των νέων στον τόπο μας.
Η τυπική του μορφή ουσιαστικά θα πρέπει να παραπέμπει στη λειτουργία συλλόγου κοινωφελούς χαρακτήρα με σαφές καταστατικό λειτουργίας, εγγεγραμμένο αριθμό μελών με χρονικό όριο συμμετοχής (σήμερα τα 28 έτη), εκλεγμένο δημοκρατικά διοικητικό συμβούλιο, σαφώς καθορισμένη θητεία κ.τ.λ.
Προσωπικά πιστεύω ότι βασικές πρόνοιες του νόμου που καθόριζαν τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων είναι στη σωστή κατεύθυνση & μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση καταστατικού νέου συλλόγου.
Συγκεκριμένα,
  • το 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο
(πρόεδρος, αναπληρωτής πρόεδρος, γραμματέας, ταμίας , μέλος) &
2 αναπληρωματικά μέλη,
  • η 2ετής θητεία
  • το χρονικό όριο συμμετοχής (σήμερα τα 28 έτη)
  • οι διαδικασίες ανάδειξης συμβουλίου
  • οι όροι οικονομικής αυτοτέλειας - χρηματοδότηση
  • η υποχρεωτική σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
είναι σημεία που μπορούν να αποτελέσουν μια γενικά (όπως & ως τώρα..) αποδεκτή βάση για τη διαμόρφωση καταστατικού νέου συλλόγου.
Μια ιδέα για το όνομα του νέου συλλόγου θα μπορούσε να είναι (Τοπικός) Σύνδεσμος Νέων Αμφίκλειας ονομασία που θα παρέπεμπε & στο Το.Συ.Ν. του οποίου το λογότυπο & την ιστοσελίδα (www.tosyn-amfikleias.gr) -για τα οποία & έχουν δαπανηθεί χρήματα από το κοινό μας ταμείο- θα μπορούσε να συνεχίσει τη χρήση τους.
Εξάλλου είναι αυτονόητο πιστεύω ότι τα όποια χρήματα υπάρχουν σήμερα στο Ταμείο του Το.Συ.Ν. & συγκεντρώνονταν πάντα υπέρ των κοινωφελών δραστηριοτήτων των νέων της Αμφίκλειας θα περιέλθουν αυτόματα στο ταμείο του νέου συλλόγου που θα δημιουργηθεί.
Να σημειωθεί βέβαια πως τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο & μόνο μια πρώτη ανοικτή συνέλευση ενδιαφερομένων νέων θα πρέπει κατα τη γνώμη μου να εγκρίνει, απορρίψει, αντιπροτείνει ή συμπληρώσει τις προτάσεις αυτές...
Σε κάθε περίπτωση είναι προσωπικές μου απόψεις - προτάσεις που τόσο ως μέλους της επιτροπής που ορίστηκε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Το.Συ.Ν. για να προτείνουμε λύσεις αλλά & ως μέλους στην πρώτη επιτροπή το 2006 & φυσικά στο Δ.Σ. του Το.Συ.Ν. στο παρελθόν θα παρακαλούσα να διαβαστούν, προβληματίσουν και κριθούν (θετικά ή αρνητικά..) από τους σημερινούς νέους 15-28 ετών με γνώμονα πάντα το κοινό καλό των νέων της Αμφίκλειας.


& η ερώτηση κρίσεως...

Μένουν για το τέλος ορισμένα ερωτήματα που κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να απαντηθούν από όσους ανήκουν στη νέα γενιά αλλά θα’λεγα & από όλους όσους διατηρούμε το ενδιαφέρον για το μέλλον & της νέας γενιάς αλλά & του τόπου μας συνολικά:
  • Προσέφερε κάτι ως σήμερα ουσιαστικό το Το.Συ.Ν. Αμφίκλειας όσον αφορά την εκπροσώπηση, κινητοποίηση & δραστηριοποίηση των νέων στον τόπο μας;

  • Χρειαζόμαστε σήμερα έναν θεσμό που ανεξάρτητα από την ακριβή του μορφή θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους ίδιους κοινωφελείς σκοπούς - εκδηλώσεις - δράσεις αλλά & νέες;

  • Υπάρχουν τα πρόσωπα που θυσιάζοντας βέβαια από τον προσωπικό τους χρόνο είναι διατεθειμένα να προσφέρουν & να «τρέξουν» τη λειτουργία του;

  • O Δήμος αλλά & όλοι μας, μαζί & ξεχωριστά είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κυρίως ηθικά μια τέτοια πρωτοβουλία;;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που νομίζω καλούμαστε να απαντήσουμε σχετικά & θα πρότεινα αυτό να συμβεί σύντομα ώστε να μη χαθεί χρόνος & οι ήδη υπάρχουσες εκδηλώσεις αλλά & νέες να συνεχίσουν να διοργανώνονται προς όφελος πάντα των νέων & του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση ο ο πρώτος & ο τελευταίος λόγος ανήκει στους νέους & τις νέες ,το πραγματικό & ζωντανό παρόν & μέλλον της Αμφίκλειας!

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν. 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/8/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00μμ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν. . Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου