Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

«Καύσωνας» για κυβέρνηση - Ν.Δ.

Βοήθα Παναγιά μου και μη χειρότερα! Ο πολιτικός καύσωνας που πλήττει την κυβέρνηση – καθώς φτάσαμε ήδη στον Δεκαπενταύγουστο – κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον φθινοπωρινό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου (συνταγματική αναθεώρηση, προεδρική εκλογή, εξαγγελία φοροελαφρύνσεων κ.ά.).....


Η κυβέρνηση, εκτός από τον Ε(Ν)ΦΙΑλτη των ακινήτων και το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται ενώπιον ενός ασφαλιστικού «κραχ» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, ενώ εκκρεμούν και τα περίφημα stress tests των τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα (η οποία κατ’ άλλα... φεύγει από την Ελλάδα) που αφορούν στο κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην eφορία και τα Ταμεία – που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» –, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν θα υπάρξει θετική κατάληξη από τη στιγμή που... κλοτσάει το ΔΝΤ.

Μπορεί τα δεδομένα να είναι διαφορετικά, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Ν.Δ. που φοβούνται μήπως το καλοκαίρι του 2014 εξελιχθεί όπως εκείνο του 2009, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι μνήμες αυτές άλλωστε δεν σβήνουν εύκολα...

Άγριο κράξιμο

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα βρεθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες τον Δεκαπενταύγουστο θα χρειαστεί να κάνουν τον σταυρό τους και ένα τάμα στην Παναγιά για να γλιτώσουν από την οργή των ψηφοφόρων τους, καθώς αυτοί που πλήττονται κυρίως από τις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνητικές αστοχίες είναι η εκλογική βάση της Ν.Δ. (ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από αυτή...).

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. Δάνη Τζαμτζή, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέλησε να μεταφέρει τη φωνή απόγνωσης των ροδακινοπαραγωγών της περιοχής του:

«Οι ροδακινοπαραγωγοί, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας, αλλά και περιοχών της Λάρισας και της Πιερίας, εξοργισμένοι και απογοητευμένοι, προσδοκούν να γίνουν παρεμβάσεις από εσάς, ώστε να στηριχτούν οικονομικά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα που έρχεται. Διαφορετικά, ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς. Δεν ξέρω αν θα έχει κρύο. Ξέρω σίγουρα, κύριε Πρόεδρε, ότι θα έχει πείνα και ανέχεια. Και είναι η πρώτη φορά που λέω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν μπορώ να προβλέψω τις αντιδράσεις των συμπολιτών μου».

Η... απάντηση ήρθε τη Δευτέρα μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αποδεικνύοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι «καλές σχέσεις» με τους δανειστές μας: «Οι εταίροι μας έχουν τα δάνειά μας... φανταστείτε να τα σπάσουμε μαζί τους για τα ροδάκινα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα χάναμε μόνο τα ροδάκινα, αλλά τα πάντα» ήταν το... ακαταμάχητο επιχείρημά της!

Όμως οι «γαλάζιοι» βουλευτές είναι θυμωμένοι! Κυρίως διότι βρίσκονται να απολογούνται στους ψηφοφόρους τους για τον «παράλογο» ΕΝΦΙΑ με τις υπερχρεώσεις, τον οποίο η κυβέρνηση προετοίμαζε εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να αντικαταστήσει το «κακό» χαράτσι του Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, που έφερε τον φόρο στα ακίνητα, βγαίνει τώρα... κερδισμένο επικοινωνιακά με την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για παράταση ενός μήνα στην καταβολή της πρώτης δόσης και της διόρθωσης των λαθών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ψήφισαν κάτι άλλο από αυτό που εφαρμόστηκε τελικά, γι’ αυτό ζητούν από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να... πάρει κεφάλια!

Ζόρια δίχως τέλος

Ο δρόμος όμως έχει και άλλα αγκάθια... Κατ’ αρχάς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα – των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» – είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγηθεί σε συστημικές κρίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάνω στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τα οποία περιέχονται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το ποσοστό αύξησης των «κόκκινων δανείων» στη χώρα μας το 2013 σε σχέση με το 2008 είναι της τάξης του 565,95%, που αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ». Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των stress tests δεν αναμένονται πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Οι ελληνικές τράπεζες – σύμφωνα με την ίδια έκθεση – «παρά το γεγονός ότι διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται – λόγω των διαφορετικών “δεδομένων” της άσκησης (προσομείωσης) – να χρειαστεί να προχωρήσουν εκ νέου σε κινήσεις ενίσχυσης, στην περίπτωση που εντοπιστούν κεφαλαιακά κενά».

Τέλος, το ασφαλιστικό φαντάζει... άλυτο πρόβλημα. Μόνο για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2014 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο (νέο χρέος) ανήλθαν σε πάνω από 6,23 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους. Επιπλέον, τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2014 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, σε μία χώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.657.568.

Κι ενώ οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν μείωση, η εθνική σύνταξη των 360 ευρώ – που θεσμοθετείται από το 2015 – παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «μαξιλαράκι ασφαλείας», ενώ θα πρόκειται για ένα... ξεροκόμματο επιβίωσης.

Πώς να μην σκέφτονται λοιπόν οι βουλευτές της Ν.Δ. ότι το 2014 μοιάζει πολύ με το... 2009;
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου