Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - Αφιέρωμα στην εμβληματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος»

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ
Στη Μαρίνα Ιτέας
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 στις 9.30μμ
Αφιέρωμα στην εμβληματική ταινία
του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος»
με τον Ντίνο Ηλιόπουλο
            Θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν μαζί μας ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Λευτέρης Ξανθόπουλος....


Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη, «Ο Δράκος, του Νίκου Κούνδουρου» από τη σειρά «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Το Παρασκήνιο είχε συναντήσει το Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος με την γνωστή γλαφυρότητά του, ανέλυσε την εποχή της δημιουργίας του «Δράκου» μοιράζοντας με το κοινό μνήμες από την συνεργασία του με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Θανάση Βέγγο.
Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου».


ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Σε ηλικία μόλις 30 ετών (το 1956) ο Νίκος Κούνδουρος ολοκληρώνει την δεύτερη ταινία του «Ο Δράκος» δίνοντας ένα ωριμότατο δείγμα κινηματογραφικού βλέμματος. Αν και παραγνωρισμένη στην εποχή της, σήμερα η ταινία θεωρείται μία από τις τρεις καλύτερες ελληνικές ταινίες και ταυτόχρονα βρίσκεται μέσα στις 100 σημαντικότερες ευρωπαϊκές ταινίες από καταβολής κινηματογράφου.
Το σενάριο υπογράφει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο οποίος με αυτό το έργο του και μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δραματουργική μεγαλοφυΐα.
Ο Μάνος Χατζιδάκις που έγραψε τη μουσική, πέρα από το γνωστό τραγούδι («Πώς τον λεν το ποταμό») κάνει μια μουσική επένδυση που αποδεικνύει πόσο καλά γνώριζε τον κινηματογράφο και τους κανόνες του.

Και τέλος η επιλογή όλων των ηθοποιών, αλλά ειδικά του Ντίνου Ηλιόπουλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδεικνύεται απολύτως εύστοχη. Ο μεγάλος αυτός ηθοποιός έδωσε μια ερμηνεία μοναδικής ευαισθησίας και μοναξιάς.

   ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας ασήμαντος υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν, τρομοκρατημένος, συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με έναν καταζητούμενο κακοποιό τον «Δράκο». Η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ όπου οι άνθρωποι του υπόκοσμου τον αντιμετωπίζουν με δέος και θαυμασμό. Σταδιακά ταυτίζεται με το νέο του ρόλο και δέχεται να ηγηθεί μιας ληστείας αρχαιοτήτων. ‘Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια βρίσκει τραγικό τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου