Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στις 24/6 νέος Επίσκοπος Φωκίδας ο Ανδρούσης Θεόκτιστος

Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με έγκυρες αποκλειστικές πληροφορίες...
του Amfissaface και την Τρίτη 24 Ιουνίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πληρώνει τη θέση του Μητροπολίτη Φωκίδας.
Το πρόσωπο στο οποίο κατά πάσα βεβαιότητα κατέληξε η Εκκλησία της Ελλάδος για την αντικατάσταση του κ.κ. Αθηναγόρα είναι ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας, νυν βοηθός του Επισκόπου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος και προεκρίθη αντί του Αρχιμανδρίτη κ.κ.. Αμφιλοχίου, του ετέρου προσώπου που είχε επίσης κατά νου η ιεραρχία της ελλαδικής Εκκλησίας. Αν και υπήρχε αρχικά η πρόθεση η πλήρωση της θέσης του Επισκόπου Φωκίδας να γίνει τον Οκτώβριο, ωστόσο κρίθηκε πιο σκόπιμο αυτή να γίνει άμεσα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που παρουσιάζει η Μητρόπολη Φωκίδας.
Ο νέος προκαθήμενος της ιστορικής Μητροπόλεως Φωκίδας αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου, ο οποίος κατάφερε τελικά να επιβάλει τη βούλησή του. Ας μην παρακάμπτει κανείς το ισχυρό κύρος κι εκτόπισμα του κ.κ. Ευσταθίου στους κόλπους της ελλαδικής Εκκλησίας, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι αποτέλεσε το διεκδικητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου από τον νυν Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο το 2008.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία ανάληψης των επισκοπικών καθηκόντων στη Μητρόπολη Φωκίδας από τον κ.κ. Θεόκτιστο. Κι αυτό γιατί ο σε λίγες μέρες νέος Μητροπολίτης Φωκίδας είναι ήδη Επίσκοπος και δε θα χρειαστεί να χειροτονηθεί ως τέτοιος. Συνεπώς, αμέσως μετά την εκλογή του στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. ( η επόμενη είναι αύριο κι έχει σχέση με το σημερινό κυβερνητικό ανασχηματισμό όσο και με θέματα ημερησίας διάταξης) την Τρίτη 24 Ιουνίου του 2014, θα λάβει τα διαπιστευτήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μιας και δε θα χρειαστεί η χειροτόνησή του, όπως προαναφέραμε, θα ακολουθήσει άμεσα η ενθρόνισή του στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας.
Ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος εικονίζεται δεξιά στη φωτογραφία.
Ποιός είναι ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδος
Ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος Κλουκίνας είναι Έλληνας Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδας και βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Ο Επίσκοπος Θεόκτιστος (κατά κόσμο Θεόδωρο) γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνεχεία σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973, χειροτονήθηκε Διάκονος στην ίδια Ιερά Μονή το 1973 και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης το 1977 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Θεόφιλο.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από το έτος 1981. Παράλληλα άσκησε το λειτούργηµα του Θεολόγου Καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Μεγαλόπολης, όπου χρημάτισε και ως Διευθυντής.
Υπεύθυνος για την πνευματική κίνηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, που αριθμεί 50 ενορίες, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολή του επί 36 συνεχιζόμενα έτη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ηλεία Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σύρου Δωρόθεο, Γόρτυνος Ιερεμία, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ελαίας Θεοδώρητο, Κερνίτσης Προκόπιο, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Βάρνας Κύριλλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ και του Επισκόπου Ναζιανζού Θεόδωρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
http://amfissaface.gr/

1 σχόλιο: