Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Γράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ  &  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ 
Α )  Πριν μερικές μέρες κύριε Δήμαρχε , δηλαδή σαράντα μόλις μέρες προ του τέλους της δημοτικής σας θητείας ,εκάνατε τον  40μηνο απολογισμό σας  στην Αμφίκλεια ......

Διαβάζοντας σε τοπικό site τον απολογισμό αυτό που δημοσιεύσατε , εύκολα διέκρινα την εναγώνια προσπάθειά σας να εξηγήσετε και να πείσετε τους παρευρισκομένους για τον μεγάλο όγκο του έργου σας , το οποίο και καταχειροκροτήθηκε δυο μάλιστα φορές , όπως  μας πληροφορείτε στο μικρό εισαγωγικό δελτίο τύπου που προηγείται του γραπτού κειμένου της ομιλίας σας και της παρουσίασης του έργου σας .
Εξ όσων λοιπόν εδιάβασα και κατόπιν βεβαίως και αυτών των μετ` επευθυμιών  “διπλοχειροκροτημάτων” , εγώ τι άλλο να πω , παρά μόνο ότι ο λαός μάλλον έχει τις ηγεσίες που του ταιριάζουν !!!
Όμως για την ουσία κι όχι μόνο για την ιστορία του ζητήματος , θα σας θυμίσω κ. Δήμαρχε και φυσικά θα σας τονίσω, πως σε συζήτησή μας προ εξαμήνου περίπου όταν και σας προτείναμε αυτόν τον απολογισμό ως αναγκαίο καιχρεωστούμενο στους συνδημότες σας πριν τη λήξη της θεσμικής σας θητείας και της αποχωρήσεώς σας εκ του Δήμου ,δεν εννοούσαμε σε καμιά περίπτωση βέβαια , αυτός ο απολογισμός να γίνει αποκλειστικά και μόνο στο αποστειρωμένο? , φιλικό? και ασφαλές κατά την  άποψή σας ακροατήριο της  Αμφίκλειας , γιατί κάτι τέτοιο εκτός απόαντιθεσμικό  είναι αντιδεοντολογικό και προκλητικό  παράλληλα .
Σας είχαμε προτείνει τότε ( εάν παρ` ελπίδα θυμόσαστε ), να κάνετε τον απολογισμό σας οπωσδήποτε και στις τρειςδημοτικές Κοινότητες και μακάρι βέβαια να είχατε την ευαισθησία και την “όρεξη” να πράξετε το ίδιο και στις μεγαλύτερες τουλάχιστον από τις τοπικές κοινότητες .
Αυτή ήταν η δική σας υποχρέωση και αυτή η δική μας πρόταση , κ. Δήμαρχε
Σαράντα μήνες , επιλέγατε συνεχώς να απομονώνεστε στη σοφίτα του Δημοτικού καταστήματος της Κάτω Τιθορέας , συγκαλώντας τα δημοτικά σας συμβούλια μόνο για εκεί …ψηλά.  Σε δυσκολοπροσέγγιστους  , δυσπρόσιτους και σχεδόν απομονωμένους απ` τους πολίτες χώρους , διασφαλίζοντας έτσι “ασυλία” έναντι οποιασδήποτε δυνατότητας κρίσης και διαμόρφωσης γνώμης των πολιτών επί των πραγματικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων σας , απ` ευθείας και ολοζώντανα επί του αληθινού πεδίου που αυτές δοκιμάζονται όπως είναι το ΔΣ .
ΤΩΡΑ αίφνης αλλάξατε. Κάνατε στροφή και μια άλλη επιλογή , διαφορετική , αξιολογώντας προφανώς την Αμφίκλεια ως καλύτερο και ασφαλέστερο “κρυψώνα” για τον απολογιστικό μονόλογό σας περί των ημερών και των έργων σας . 
Η επιλογή σας όμως αυτή να κάνετε τελικά τον απολογισμό σας με το σκεπτικό και τον τρόπο που περιγράψαμε , δεν εκθέτει μόνο εσάς κ. Δήμαρχε κι ούτε είναι μόνο δική σας υπόθεση ( που έτσι κι αλλιώς σιγά να μην σας νοιάζει κιόλας ).
Αλλά εκθέτει και την Αμφίκλεια και τους πολίτες της ) με την οποία βέβαια οι διάφοροι φιρφιρίκοι της ευρύτερης τοπικής πολιτικής σκηνής , σας ταυτίζουν και εσάς και την συμπεριφορά σας , προσπαθώντας  με τις ευκαιρίες που ο ίδιος τους δίνετε δρώντας άμυαλα , αντιθεσμικά και επιπόλαια , να οικοδομήσουν επιχειρήματα εναντίον της όποιας εκλογικής επιλογής θα μπορούσε ενδεχομένως να εκπροσωπεί την Αμφίκλεια , ή να θεωρείται , ή και να προβάλλεται έτσι.
Γιαυτό και η ευθύνη σας είναι πολύ μεγάλη κύριε Δήμαρχε .
Δεν είστε μόνος σας , ούτε και αυτοκράτωρ. Έχετε συνεργάτες και οφείλατε να τους ρωτήσετε και κακώς δεν το εκάνατε. Απορώ πως σας επιτρέπουν να δράτε έτσι αντιθεσμικά και πως σας ανέχονται να τους αγνοείτε .
Είναι λοιπόν ανάγκη να κατανοήσετε εγκαίρως το μέγα λάθος σας και να συνεχίσετε επαναλαμβάνοντας τις απολογιστικές σας εκδηλώσεις όπως τις ονομάζετε ) και στις άλλες δυο - τουλάχιστον - δημοτικές κοινότητες γιατί σε αυτό και υποχρεούστε αλλά και το οφείλετε  .
Σας συνιστώ βεβαίως να το κάνετε χωρίς φυσικά αυτή τη φορά να “διατάξετε”  το κλείσιμο των υπηρεσιών,  μέχρι και των παιδικών σταθμών μη εξαιρουμένων !! ( αν είναι δυνατόν … ), για να παραβρεθούν οι υπάλληλοι εν ώρα υπηρεσίας μάλιστα στον απολογισμό σας , “παραγεμίζοντας” με την παρουσία τους το χώρο της ομιλίας σας . Αυτό δεν είναι μόνο γελοίο , εξωφρενικό και πρωτοφανές , αλλά και εντελώς παράνομο , πέραν βεβαίως των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σας  όπως ασφαλώς ΔΕΝ γνωρίζετε !!
Το εντυπωσιακό είναι , πως οι “χαλαροί” κατά τα άλλα δημοτικοί υπάλληλοι που συνήθως αποδεδειγμένα αδιαφορούν στα κελεύσματά σας , αυτή τη φορά περιέργως προσέτρεξαν όπως πληροφορούμαι και νωρίς- νωρίς μάλιστα , για να γλυτώσουν ως φαίνεται και καμιά ωρίτσα ….. μονοτονίας απ` τη βαρετή καθημερινή δουλειά τους στο Δήμο !!!  Βρε σανίδα που χρειάζεται…
Αφήστε εν τω μεταξύ που πήρε τυχαία το μάτι μου σε κάποια πρόσφατα βίντεο , πανηγυρισμούς , χαριεντισμούς και κάτι εντελώς πρώιμα , δυσεξήγητα  και ανεπίτρεπτα ασφαλώς “σφιχταγκαλιάσματα” υπαλλήλων  με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και αληθώρησα !! ( για τους συνήθεις υπόπτους πρόκειται βέβαια που τάχουν με ... όλους πάντοτε καλά , ξέρετε τώρα εσείς … ).
Περί του φρούτου και του “φαινομένου” όμως αυτού , θα μιλήσουμε άλλη φορά …. συντόμως . Μέχρι τότε, εσείς κύριε καινούργιε Δήμαρχε θυμηθείτε και συνειδητοποιείστε τι έπαθε ο “παλιός” από κάτι τέτοιες συμπεριφορές και ανοχές.  
Σχόλια επί όσων διάβασα πως είπατε κατά τον απολογισμό σας κ. Δήμαρχε δεν θα κάνω  γιατί δεν έχει και κανένα νόημα πλέον . Αυτό όμως που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι , ότι εάν και εφ` όσον αποφασίσετε να παρουσιάσετε το έργο σας και εκτός των τειχών της Αμφίκλειας ( όπως σας συνιστούμε και πρέπει ), καλό θα ήταν να ξαναδιαβάσετε καλυτέρα και προσεκτικότερα τις πάμπολλες έτσι κι αλλιώς  ανακοινώσεις μας ( δημόσιες , αλλά και τα σημειώματά μας προς εσάς προσωπικά ), για το σύνολο σχεδόν και πάντως για το ουσιαστικότερο , το ωφελιμότερο , το ογκωδέστερο και αναγκαιότερο  μέρος του δημοτικού έργου του σαραντάμηνου που μας πέρασε . Έτσι θα είστε καλά και σωστά πληροφορημένος , λιγότερο “ευάλωτος” αλλά και περισσότερο αξιόπιστος , γιατί καθώς διαπίστωσα απ` αυτά που είπατε στην Αμφίκλεια , μάλλον μακράν της πραγματικής εικόνας ως προς τα επιτεύγματα της θητείας σας είστε !!!...
   Β )    Πριν από δυο χρόνια κύριε Δήμαρχε , με δημόσιες ανακοινώσεις σας , προσκαλέσατε τους συνδημότες σας να συμπαρασταθούν έμπρακτα ( με συγκεκριμένη και εκ των πραγμάτων απαραίτητη διαδικασία ), στην προσπάθεια του Δήμου για την αγορά  ενός Δημοτικού Ασθενοφόρου .
Στις ανακοινώσεις σας εκείνες , μια εκ των οποίων βρίσκεται ακόμη ανηρτημένη σε περίοπτη θέση της ιστοσελίδας του Δήμου , διαβεβαιώνατε τους συμπολίτες σας για μια σειρά από ενέργειες που θα διασφάλιζαν απολύτως και την αγορά αλλά και την διαφάνεια στην αξιοποίηση των χρημάτων τους .
Με πολύ καλή διάθεση τότε και αληθινή πιστή στην ωφελιμότητα της πρωτοβουλίας  αυτής , αρκετοί συνδημότες μας και όχι μόνο , ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ενίσχυσαν οικονομικά το εγχείρημα . Όχι πολλοί βέβαια ( ως συνήθως άλλωστε όταν πρόκειται για ατομική οικονομική “απώλεια” έστω και ελάχιστη …. δυστυχώς αυτό παρατηρείται ! ), αλλά ωστόσο ικανός αριθμός και με ακόμη ικανότερες οικονομικές προσφορές , ώστε και ο σκοπός να μπορεί να υπηρετηθεί και ο στόχος να επιτευχθεί .
Από τότε και έως σήμερα όμως και παρά τις αμέτρητες βέβαια υπενθυμίσεις μας για το ζήτημα τόσο δημόσια όσο και κατ` ιδίαν σ` εσάς και τους συνεργάτες σας , τίποτε απολύτως εξ όσων υποσχεθήκατε δεν έχει πραγματοποιηθεί .
Προ πενταμήνου μάλιστα , με μια ακόμη δημόσια γραπτή τοποθέτησή μου, σας παρακάλεσα να επιληφθείτε προσωπικάτου θέματος ( μιας και η επιτροπή αγοράς που ορίσατε “γα`ι`δουρόφερνε” εξόφθαλμα , όπως ισχυρίστηκα και φυσικά απέδειξα τότε – πλην δυό τριών μελών απ` την κατάπτυστη εκείνη επιτροπική εικοσάδα - ), ώστε ή το εγχείρημα αυτό να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί , ή σε διαφορετική περίπτωση να επιστρέψετε τα χρήματα στους δικαιούχους δωρητές.Ευχαριστώντας τους βεβαίως για την έμπρακτη συμπαράστασή τους ( όπως αρμόζει σε δημοτικές αρχές που σέβονται κι αναγνωρίζουν την προσφορά των δημοτών τους), αλλά και ζητώντας τους συγγνώμη για την δημοτική αδυναμία , την εμφανή ανεπάρκεια και ανικανότητα ως προς την μη επιτυχή έκβαση της δίχρονης προσπάθειας για την αγορά του Δημοτικού Ασθενοφόρου.
Επειδή κύριε Δήμαρχε στην τοπική πολιτική μπήκατε μάλλον εντελώς ανυποψίαστος και απροετοίμαστος , αλλά ωστόσο φαντάζομαι με αγαθές προθέσεις . Και επειδή δυστυχώς η “αγαθοσύνη” αυτή συνέβαλε κατά τρόπο καθοριστικό στην γενικευμένη αποτυχία της θητείας σας , επιτρέποντας τον πλήρη εκτροχιασμό από μια προεπιλεγμένη πορεία για την επίτευξη κάθε στόχου εξ εκείνων που έγκαιρα και πρώιμα εν τω μεταξύ είχαν τεθεί .
Και επειδή επίσης , η ανοχή και η αντοχή έχουν οπωσδήποτε όρια τα οποία προ πολλού έχουν δοκιμαστεί βάναυσα απ` την απαράδεκτη στάση σας , την αδιαφορία και την  γα`ι`δουρότροπη συμπεριφορά  τόσο τη δική σας όσο και των άλλων “μοιραίων” της επιτροπής αγοράς , θα σας καλέσω για τελευταία φορά σήμερα , να επιλύσετε αμέσως το πρόβλημα που αδίκως και αφρόνως δημιουργήσατε με την ανευθυνότητά σας .
Είχατε την ευκαιρία ( όπως και σας είχαμε επανειλημμένα προτείνει ) τόσους μήνες τώρα με τους εργαζόμενους της «κοινωφελούς εργασίας» ( που εμείς μόνοι μας στο κάτω-κάτω σας εξασφαλίσαμε χωρίς να έχετε καν ιδέα περί της περιπτώσεως … εάν θυμόσαστε ), να τακτοποιήσετε τις εκκρεμότητες απέναντι στους συμπολίτες σας  που με ανθρωπιά και συνείδηση ενεργού και αλληλέγγυου πολίτη πρόσφεραν τα χρήματά τους για ένα σπουδαίο κατά τη γνώμη τους δημοτικό σκοπό και μια υπόσχεση σας  που δυστυχώς αποδείχθηκε  « αέρας κοπανιστός » . Παρά τις υποδείξεις και τις παραινέσεις μας , προτιμήσατε δυο χρόνια τώρα να αδιαφορείτε και να αντιμετωπίζετε τις υποχρεώσεις σας ως μη υπάρχουσες . Φαντάζομαι , πως τώρα πλέον στο παραπέντε της αποχώρησής σας απ` το Δήμο , να συνειδητοποιείτε το μέγεθος της ευθύνης σας για ότι συνολικά έγινε αυτά τα τριάμισι χρόνια στο Δήμο και  κυρίως για ότι  ΔΕΝ  ΕΓΙΝΕ κ. Δήμαρχε .
Σε ότι αφορά το Δημοτικό Ασθενοφόρο και εν όψη της οσονούπω απαλλαγής σας   απ` τα δημοτικά σας καθήκοντα , θα πρέπει αμέσως και χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση να επιστρέψετε τα χρήματα στους δικαιούχους συμπολίτες μας και εάν ευαρεστηθείτε στείλτε τους και τις ευχαριστίες σας .
Τα ονόματα υπάρχουν στις τραπεζικές καταθέσεις , τους περισσότερους άλλωστε εμείς τους ξέρουμε γιατί είναι γνωστοί και φίλοι μας , δεν απομένει παρά να πράξετε τα νόμιμα και πρέποντα , χωρίς να “δρασκελάτε” και τα υπεσχημένα .(επιστροφή χρημάτων , ευχαριστίες , έλεγχος προσφερόμενου ποσού , δημοσιοποίηση ονομάτων δωρητών , συγγνώμηκλπ )
Θέλω να πιστεύω πως έγινα απολύτως σαφής κ. Δήμαρχε για τα όσα οφείλετε και υποχρεούστε να πράξετε αμέσως . Τυχόν συνέχιση της έως τώρα γνωστής γαιδουρινής συμπεριφοράς , θα αντιμετωπισθεί με τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες πράγμα που απεύχομαι . Θα επιστρέψετε τα χρήματα πρώτα σε κάθε συμπολίτη άμεσα και διαδικαστικά σωστά και τα δικά μου αφήστετα  για το τέλος .
Τελειώνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω την κυρία Γιάννα Πολυζώη – Σκλαβούνου , τον κ. Ανδρέα  Ζιάκο και τον πατέραΚαλλιακούδα Χρήστο ( τους μόνους σοβαρούς άλλωστε και συνειδητοποιημένους στο ρόλο τους ως συμμετέχοντες στην επιτροπή αγοράς ), να επιληφθούν του θέματος με ευθύνη και να συντονίσουν τις προσπάθειες διευθέτησης της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας και αμέλειας  πειθαναγκάζοντας  και τον Δήμαρχο , ή ενεργώντας και χωρίς αυτόν .
Σε αυτή την απλή και μικρών απαιτήσεων εργασία , έχω τη γνώμη πως θα πρέπει να ζητηθεί η συμβολή των εργαζομένων στην κοινωφελή απασχόληση , που έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποι αυτοί τόσο καιρό τώρα δεν έχουν τι να κάνουν ολημερίς , αφού δυστυχώς και ως γνωστόν , ουδείς τους αναθέτει εργασία και ουδείς αξιοποιεί τις γνώσεις και τα προσόντα τους που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποδειχθεί χρήσιμες και ωφέλιμες για το δημοτικό έργο. Ας  αξιοποιηθούν λοιπόν έστω και έτσι , έστω και τώρα , γιατί σε πέντε –δέκα μέρες αποχωρούν κι αυτοί συμπληρώνοντας το πεντάμηνό τους .
                                           Ευελπιστώντας πως συνεννοηθήκαμε κ. Δήμαρχε….
22-5-2014                                     ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

3 σχόλια:

  1. Αφού έχεις τόσο δίκο, γιατί στις εκλογές δεν φάνηκες πουθενά στο χωριό να εισπράξεις την αγάπη του κόσμου Θανάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ24 Μαΐου 2014 στις 6:08 μ.μ.

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
      TO σχόλιο σου αγαπητέ /τη μου, σαν να μου φαίνεται πως είναι « αλλού γι` αλλού », δεν ξέρω όμως αν το αντιλαμβάνεσαι αυτό !! Ωστόσο απαντώ , μιας και διακρίνω μεγάλη εκτίμηση!!! στο πρόσωπό μου…. κι έχω και το χρόνο βέβαια . Δεν “φάνηκα” λοιπόν κατά πως λες στο χωριό μου να εισπράξω στοργή κι αγάπη, διότι διέβλεψα μάλλον , πως δεν περισσεύει για μένα ( με το ονοματεπώνυμο ), ούτε στάλα πια από ανάλογα αισθήματα που προφανώς τα εισπράξατε μετ` επαίνων απ` τον κόσμο , μόνο εσείς μερικοί ΑΝΩΝΥΜΟΙ και διαρκώς ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΙ !!. Πέραν επομένως της σοβαρότατης αυτής απώλειας που υπέστην ο ίδιος προσωπικά εκ της ατυχούς για μένα μονόπλευρης!! εκδηλώσεως των αισθημάτων των συμπολιτών μας στο πρόσωπό σου αποκλειστικά και μόνο …ενδεχομένως!!, άλλον ικανό λόγο για να “θυμώσω” με το σχόλιό σου δεν έχω. Για “δίκιο” και τα τοιαύτα δεν ξέρω που στο καλό τα ανακάλυψες στην επιστολή μου ( εγώ πουθενά δεν αναφέρω πάντως κάτι παρόμοιο ), αλλά μιας και το αναφέρεις έστω και έτσι άστοχα εσύ , για πες μου σε παρακαλώ που ακριβώς διαφωνείς με όσα γράφω ??? Κατανοητές βέβαια οι εκδηλώσεις των εχθρικών σου αισθημάτων απέναντί μου, αλλά επί της ουσίας έχεις να μας πεις κάτι? , ή απλώς αδειάζεις τη “χολή σου” ως εν αγνοία και συγχύσει τελών και μη έχοντας τίποτα καλύτερο κι ωφελιμότερο να κανείς ή να δώσεις . Ιδού λοιπόν το φιλόξενο site POLYDROSOS-PARNASSOS , ιδού και η ευκαιρία σου ….. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…ο δυστυχής και στερημένος την αγάπη του κόσμου !!!

      Διαγραφή
  2. ΤΟ <> ΜΕ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑ....<> ΠΟΥ ΛΕΜΕ...ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ.....ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΥΡΟΥ ΜΑΣ ΜΕΙΝΑΝΕ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ....ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΚΑΠΟΥ?ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή