Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Βαγγέλης Αποστόλου: Nα μετατρέψουμε τη Στερεά Ελλάδα της ανεργίας σε περιφέρεια της απασχόλησης

Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ανατροπής της μνημονιακήςπολιτικής, τονίζει ο Βαγγέλης Αποστόλου....
υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει τα βασικότερα προβλήματα της Στ. Ελλάδας και τις βασικούς προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού του.
Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

* Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος; Ποιες είναι οι προτάσεις του δικού σας συνδυασμού;
Η Περιφέρεια Στερεάς, αν και έχει σημαντικές βιομηχανίες, όπως η ΛΑΡΚΟ, το Αλουμίνιο της Ελλάδος, οι βιομηχανίες του τριγώνου Θήβα - Σχηματάρι - Χαλκίδα, αλλά και κέντρα παραγωγής ενέργειας, δίκαια χαρακτηρίζεται ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, λόγω όχι μόνο της σημερινής αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων που έχει, ώστε να ανασυγκροτηθεί η αγροτική παραγωγή σε νέα κατεύθυνση.
Μεταξύ των στόχων μας ως νέας περιφερειακής αρχής έχουμε τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, τη στήριξη της παραγωγικής ικανότητας των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, την επανεκκίνηση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών και την εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Αυτά απαιτούν σχέδιο, χρονικό και χρηματοδοτικό προγραμματισμό, εκπαίδευση, κοινωνική ευθύνη και αλλαγή νοοτροπιών.
Όλα αυτά με τη σειρά τους δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την εισαγωγή νέων θεσμικών παρεμβάσεων στην Περιφέρεια. Μεταξύ αυτών σημαντικοί μας στόχοι είναι η δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, η δημιουργία μόνιμου οργάνου για τον συντονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους ΟΤΑ Α' βαθμού, η δημιουργία Εδαφολογικού Χάρτη και η προστασία των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των υδατικών συστημάτων, η θέσπιση νέων υποστηρικτικών μηχανισμών σε συνεργασία με επιστημονικούς και άλλους φορείς.

* Ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τους κατοίκους της Περιφέρειας είναι αυτό των διοδίων. Πώς μπορεί να συμβάλει θετικά η Περιφέρεια σε αυτό;
Επιθυμητό είναι να μην υπάρχουν διόδια, αφού είναι ένας έμμεσος φόρος που επιβαρύνει τους πολίτες οδηγούς, αλλά και όλους τους ταξιδιώτες, οι οποίοι φορολογούνται για την κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου συνεχώς και με διάφορους τρόπους (στη βενζίνη, στο ΦΠΑ, στα τέλη κυκλοφορίας, στα τεκμήρια, στο εισόδημα κ.λπ.).
Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Και βέβαια η ύπαρξη εύλογου τιμήματος διοδίων μπορεί να αναγνωριστεί μόνο για σύγχρονα οδικά δίκτυα, που είναι πλήρως παραδομένα και έχουν ασφαλείς παράπλευρους δρόμους κυκλοφορίας, για τους οδηγούς που δεν επιθυμούν να τα πληρώνουν. Εμείς θα πιέσουμε το υπουργείο να διαπραγματευθεί με τους παραχωρησιούχους την ανάκληση των πρόσφατων αυξήσεων και τη μείωση τιμών, αλλά και να μεριμνήσει εφαρμόζοντας ειδικό τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κατοίκους, οι οποίοι λόγω εργασίας τα χρησιμοποιούν καθημερινά.

* Ποια είναι τα οδικά έργα που έχει άμεση ανάγκη η Περιφέρεια και πώς θα εξασφαλίσετε τη χρηματοδότησή τους;
Είναι η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65, η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα της Εύβοιας και του άξονα Σχηματάρι - Κύμη, η βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία - Καρπενήσι, η βελτίωση της παλαιάς περιφερειακής οδού Θήβα - Λιβαδειά - Μπράλλος, οι βελτιώσεις και η αναβάθμιση του δικτύου στην ορεινή ζώνη της Ευρυτανίας, οι διαπεριφερειακές συνδέσεις στους άξονες Ευρυτανία - Λίμνη Πλαστήρα και Ευρυτανία - Άρτα και ο οδικός άξονας διασύνδεσης Δωρίδα - Μπράλλος. Αυτά τα έργα φυσικά και απαιτούν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Χρηματοδότηση γι' αυτά θα βρούμε διεκδικώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και δημόσιες επενδύσεις.

* Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα στο θέμα της υγείας; Ποιες είναι οι δικές σας διεκδικήσεις;
Οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του συστήματος υγείας στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρέει και να αδυνατεί να εξυπηρετήσει άμεσα και αποτελεσματικά τους πολίτες. Τεράστιες ελλείψεις και δυσλειτουργίες έχουμε επισημάνει με ερωτήσεις μας προς το αρμόδιο υπουργείο σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, από την Άμφισσα μέχρι την Κάρυστο και από τη Λαμία μέχρι τη Θήβα. Δυστυχώς η κατάσταση μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται.
Μέλημά μας θα είναι, πρώτα από όλα, όχι μόνο η αποτροπή κατάργησης, αλλά και η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπαρχουσών νοσοκομειακών μονάδων. Η ενιαία διοίκησή τους και η αποτελεσματική συμπληρωματικότητα στη λειτουργία τους. Επίσης η συνέχιση και αναβάθμιση των προνοιακών δομών. Η επέκταση της υφιστάμενης λειτουργικότητας των κλινικών του νοσοκομείου Χαλκίδας, με τη δημιουργία νέων μονάδων και με στρατηγικό στόχο, ένα νέο περιφερειακό νοσοκομείο.
Στους στόχους μας επίσης περιλαμβάνονται: η βελτίωση των υποδομών των Τοπικών Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, η δημιουργία νέων προγραμμάτων τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» και κινητών μονάδων περίθαλψης (ΕΚΑΒ, Πρόνοιας, Ψυχικής Υγείας, Απεξάρτησης κ.λπ.).

* Ποια είναι η άποψη της παράταξής σας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Εμείς δεν διαφωνούμε επί της αρχής με την προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων. Όμως απαιτούμε την τήρηση όχι μόνο των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και των όρων προάσπισης και ωφέλειας του κοινωνικού συμφέροντος. Γι' αυτό, όταν είμαστε αντίθετοι με μια συγκεκριμένη επένδυση (όπως π.χ. στη Σκύρο ή στην Ευρυτανία), τεκμηριώνουμε τη θέση μας υπό αυτό το πρίσμα. Είδατε ποιο ήταν το αποτέλεσμα για τη Σκύρο. Η καθολική και διαχρονική αντίδραση του Σκυριανού λαού ανάγκασε πριν 4 μήνες τον υπουργό ΠΕΚΑ να απορρίψει την επένδυση των 111 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 333 MW της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Πρόσφατα, για αντίστοιχη επένδυση σε κορυφογραμμές της Ευρυτανίας 62 ανεμογεννητριών των 0,9 MW, τονίσαμε την αντίθεσή μας που βασίζεται σε σειρά λόγων.
Δεσμευόμαστε ότι θα σταματήσουμε οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης. Για μας, η Ευρυτανία αποτελεί ενιαίο δασικό οικοσύστημα και ως τέτοιο θα το διαχειριστούμε για τη στήριξη τόσο της οικοτουριστικής δραστηριότητας, όσο και της οικονομικής αξιοποίησής του προς όφελος των κατοίκων της και της οικονομίας της χώρας.

* Ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού σας για την Περιφέρεια Στερεάς;
Πάνω απ' όλα θέλουμε να δώσουμε χώρο στη δημιουργική δραστηριότητα των πολιτών και ειδικότερα των νέων ανθρώπων με όνειρα, όραμα, όρεξη για δημιουργία, που δεν κουβαλούν όμως δεσμεύσεις και βάρη ενός ξεπερασμένου παρελθόντος. Θέλουμε μια Περιφέρεια με δημοκρατικό σχέδιο, κοινωνική ευθύνη, συμμετοχή και αξιολόγηση, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Βασικές μας προτεραιότητες -που ήδη ανακοινώσαμε και εξειδικεύονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας- είναι:
* Nα μετατρέψουμε την περιφέρεια της ανεργίας σε περιφέρεια της απασχόλησης, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλληλεγγύης.
* Να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας στους τομείς της οικονομίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της σε προϊόντα και υπηρεσίες, για να καλύψουμε τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.
* Να ενισχύσουμε καινοτόμους πολιτικές στην παραγωγή, που να δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, που προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
* Να φτιάξουμε μια ανοικτή περιφέρεια, με ταυτότητα, με πόρους συγκεντρωμένους σε τεχνικές και κοινωνικές υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της, μια περιφέρεια ανταγωνιστική και βιώσιμη, που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στους νέους, στις γυναίκες, σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.
* Να διευρύνουμε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας στη συμμετοχή του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέες πολιτικές αποκέντρωσης και διαφάνειας, δημιουργώντας νέους θεσμούς συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.

* Τι θα σημαίνει η δική σας ενδεχόμενη ανάδειξη σε Περιφερειάρχη για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις;
Η συντηρητική πολιτική και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας της χώρας (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) «μας κληροδοτούν» μια διαλυμένη περιφέρεια, χωρίς κοινωνικές και κρατικές δομές, με αμφίβολο μέλλον. Η ανάδειξή μας ως νέας περιφερειακής αρχής θα σηματοδοτήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης μια «γενική πρόβα εξουσίας», μια περιφερειακή δοκιμασία πολιτικής.

* Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από την πρόσφατη αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο με τον Τ. Μπαλτάκο και τον Ηλ. Κασιδιάρη; Ποιες εξελίξεις δρομολογούνται;
Βγαίνουν εξοργιστικά, αλλά και πολύτιμα συμπεράσματα: για τη θρασύτητα των φασιστών και το σχέδιό τους για τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής και κυρίως για τη διατήρηση, σε ηγετικές θέσεις της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, ακροδεξιών στοιχείων που συνομιλούσαν και ετοίμαζαν τη συνεργασία με τη Χ.Α.
Είναι η ώρα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του να δώσει μήνυμα συντριβής όλων όσοι επιβουλεύονται τη δημοκρατία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου