Ερώτηση.
Απάντηση;
Όταν η Ανάπτυξη συνάντησε την Υγεία (τώρα), δημιουργήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας (όπως είναι τώρα) και οριοθετήθηκε (πλέον), η ...περίθαλψη των κατοίκων ολόκληρου του Νομού Φωκίδος. Με την εμπνευσμένη χειραγώγηση ενός πρώην (!) φασίστα και νυν κομπογιανίτη πραματευτή της Δημόσιας Υγείας και την σθεναρή οικονομική απαξίωση ενός πρώην (!) ΚΝΕ-ίτη και νυν εντεταλμένου φοροεισπράκτορα ανθελλήνων δανειστών, είναι σίγουρο ότι το τέλος μας είναι προδιαγεγραμμένο : Αλίμονο σε αυτόν ο οποίος θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του Γ.Ν.Άμφισσας!...
Το παρακάτω κείμενο, είναι η σημερινή ερώτηση 3 (τριών) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον (φερόμενον ως) Υπουργόν Υγείας. Με τις Υγείες μας...
***************************************************************
7/3/2014
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Σε κατάσταση απαξίωσης το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (ΓΝΑ).
Δυστυχώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο χώρος της Υγείας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση, την ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων, οι ανάγκες του λαού για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές.
Το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας έχει εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 17.000 τ.μ. με επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια (Μικροβιολογικό, Αιμοδοσίας, Ακτινολογικό, Φαρμακείο) και κλινικές και τμήματα (Χειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Παθολογική, Καρδιολογική, Παιδιατρική, Πνευμονολογική) και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Το Νοσοκομείο διαθέτει επίσης τις απαραίτητες τεχνικές, λειτουργικές και διοικητικές υποδομές. Η υλικοτεχνική του όμως υποδομή είναι αναντίστοιχη με την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ειδικευμένους γιατρούς, με αποτέλεσμα το ΓΝΑ να υφίσταται δραματική υποβάθμιση, την οποία μάλιστα κατήγγειλε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΑ.
Οι τελευταίες προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένων ιατρών (Ορθοπεδικής, Παθολογίας-Επιμελητή Β’, Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Νεφρολογίας και Γενικής Ιατρικής για το Κ.Υ. Λιδωρικίου) έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλες τις βασικές ειδικότητες: καρδιολόγου, παιδιάτρου, χειρουργικής, ορθοπεδικής, μαιευτικής-γυναικολογίας, αναισθησιολογίας, βιοπαθολογίας, ακτινοδιαγνωστικής, νεφρολογίας, παθολογίας. Όσο και αν καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατό να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά. Αντίθετα, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις. Τεράστια είναι επίσης κα η έλλειψη στα αναλώσιμα, γεγονός που δυσχεραίνει ή πολλές φορές καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση εγχειρήσεων, ενώ πρόβλημα υπάρχει επίσης και στο μικροβιολογικό τμήμα εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.
To ΓΝΑ τείνει να μετατραπεί σε «ενισχυμένο» Κέντρο Υγείας, την στιγμή που λαμβάνει χώρα η παράλληλη εγκατάλειψη-συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής (Λιδωρικίου, Ιτέας) και των περιφερειακών ιατρείων. Για τις πλέον απλές εξετάσεις, οι ασθενείς υποχρεώνονται να μεταβούν στο ΓΝΑ, διανύοντας επιπλέον αποστάσεις, όταν έχουν συνήθως ήδη διανύσει αποστάσεις 1-2 ωρών προκειμένου να μεταβούν στα Κ.Υ από τα χωριά τους.
Να σημειωθεί ότι στο Νομό Φωκίδας, στον οποίο δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και συμβεβλημένα μικροβιολογικά εργαστήρια, το ΓΝΑ σηκώνει το όλο βάρος πραγματοποίησης των εξετάσεων, με αποτέλεσμα όταν το ΓΝΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των εξετάσεων και των εκάστοτε περιστατικών λόγω των ελλείψεων που προαναφέρθηκαν, οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε διπλανούς Νομούς για τις πλέον απλές ιατρικές πράξεις ή εξετάσεις αίματος .
Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα άλλων δεκαετιών. Το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί ούτε και για μια απλή συνταγογράφηση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι δυνατή ούτε καν η 24ωρη εφημέρευση των Μονάδων Υγείας του Νομού Φωκίδας.
Η χιλιομετρική απόσταση του ΓΝΑ από τους γύρω όμορους Νομούς που διαθέτουν συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και κλινικές επιβάλλουν την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαρκή στελέχωση τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, όσο και των Κέντρων Υγείας Λιδορικίου, Ιτέας, και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των πολιτών του Ν. Φωκίδος;
2. Προτίθεται να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του νομού και να προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Βαγγέλης
Σταθάς Γιάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.