Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Δημόσιο σαν… σχολείο – Κάτω από τη βάση κόβεσαι

Μεγάλες ανατροπές στο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή....


Η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο μνημόνιο ότι θα κάνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ακόμη 11.000 απολύσεις και έτσι πρέπει να βρεθούν οι «δεξαμενές» απ' όπου θα προέλθουν οι υπάλληλοι.

Τα λουκέτα στους οργανισμούς και τους φορείς δεν αποδίδουν παρά μερικές εκατοντάδες μόνο απολύσεις υπαλλήλων.
Μεγάλη «δεξαμενή» είναι οι συμβασιούχοι, ωστόσο και αυτοί δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο αριθμός.
 
Έτσι μπαίνουν στο... κόσκινο όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μέσω αξιολόγησης η οποία πλέον προβλέπει απ' την αρχή ότι το 15% των αξιολογούμενων θα κοπεί, θα πάρει δηλαδή βαθμολογία κάτω από τη βάση και όποιος βαθμολογείται κάτω από τη βάση παίρνει ... σειρά προτεραιότητας για απόλυση.
 
Η βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται πλέον με ποσόστωση ως εξής:
Από 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων

Από 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων

Από 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.

Το κριτήριο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αφορά αποκλειστικά την γενική εργασιακή επίδοσή τους και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα, τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάσταση τους κλπ.

Η αξιολόγηση, με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, δηλαδή από τις αρχές του προσεχούς Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, "διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10", με αποτέλεσμα "η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί".

Η ΑΔΕΔΥ ωστόσο καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "θεσμοθετεί έναν νέο τύπο πελατειακών σχέσεων, εκβιασμών και υποταγής", με στόχο -όπως σημειώνει- τη "δημιουργία ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κομματικά δημοσίου, όπου ο κατ' ανάθεση τοποθετημένος τμηματάρχης, θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τους εργαζόμενους, σε ικανούς και σε προς απόλυση υπαλλήλους".

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.