Η υποκρισία των Ευρωπαίων σε όλο της το μεγαλείο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα με δηλώσεις αξιωματούχων, εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και επιτροπών της Ε.Ε. και συνεχή δημοσιεύματα, μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές...
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Αφού πρώτα θυσίασαν την Ελλάδα ως άλλη Ιφιγένεια, καταδίκασαν τους Ελληνες πολίτες σε παρατεταμένη φτώχεια, αγνόησαν επιδεικτικά και με την κάλυψη των ελληνικών κυβερνήσεων τις φωνές κατά της τρόικας και των Μνημονίων, θωράκισαν τις δικές τους οικονομίες, τις τράπεζές τους και τα δικά τους συμφέροντα, αλλάζουν στάση.
Ο λόγος για τους Ευρωπαίοις εταίρους και δανειστές της χώρας, τους θεσμικούς Ευρωπαίους παράγοντες και μερίδα του διεθνούς Τύπου που επηρεάζει καθοριστικά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, που τώρα βάζουν την τρόικα στο απόσπασμα ομολογώντας με κυνικό τρόπο ότι δεν προβλέπεται από κανένα θεσμό, λειτουργεί και επί της ουσίας διοικεί την Ευρώπη ανεξέλεγκτα οδηγώντας κυρίως της χώρες του Νότου σε μαρασμό...
Η υποκρισία των Ευρωπαίων σε όλο της το μεγαλείο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα με δηλώσεις αξιωματούχων, εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και επιτροπών της Ε.Ε. και συνεχή δημοσιεύματα, μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, και μπροστά στον κίνδυνο οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι να στρέψουν την πλάτη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η συντονισμένη και όψιμη επίθεση κατά της τρόικας δεν υπαγορεύεται από φιλολαϊκά αισθήματα, αλλά:
* Οφείλεται κατ' αρχάς στη διαμάχη, που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες, μεταξύ της τρόικας, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για το ποιος από τους δύο θα έχει το πάνω χέρι στην υλοποίηση των προγραμμάτων διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι θέλουν, προφανώς, να απαλλαγούν από το ΔΝΤ.
* Εχει στόχο να αποτρέψει μια καθίζηση των συστημικών πολιτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές και να αποφευχθεί η αποχή αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών.
Η όψιμη αντιτροϊκανή εκστρατεία άρχισε με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλής να συστήσει επιτροπή που θα διερευνήσει το ρόλο της τρόικας.
Ελλάδα, ευρωσωτήριον έτος 2014. Συσσίτιο απόρων στη Θεσσαλονίκη (φωτ. Intimenews)Στο πλαίσιο αυτό:
1 Χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην κοινή συνέντευξή του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Στρασβούργο είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εργασθεί προκειμένου να κάνει την τρόικα περισσότερο υπόλογη για το έργο της.
2 Στο προσχέδιο της πρώτης έκθεσης των δύο εισηγητών της Ευρωβουλής, Οτμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, για το ρόλο της τρόικας, που θα παρουσιαστεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, γίνεται λόγος για έλλειψη διαφάνειας, για μη δημοκρατική νομιμοποίηση, καταστρατήγηση της πολιτικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη, τυφλές περικοπές κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων που οδήγησαν σε φτώχεια τμήματα του πληθυσμού των μνημονιακών χωρών και έκρηξη της ανεργίας των νέων -ορισμένες από τις επικρίσεις των εισηγητών κατά της τρόικας.
3 Στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου της τρόικας προχθές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δήλωσε με κυνικό τρόπο ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2010 για να μην πληγούν οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και οι τράπεζες. Μια ομολογία που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θυσίασαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι μέσω σκόπιμων λαθών και απαιτήσεων του προγράμματος της τρόικας.
4 Πριν από μερικές μέρες ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, ζήτησε από την ελληνική προεδρία να καταργήσει την τρόικα, ενώ και χθες στο Στρασβούργο απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά τού ζήτησε να κατονομάσει την τρόικα ως βασική υπεύθυνη για τα δεινά που πέρασε και περνάει ο ελληνικός λαός με τις μνημονιακές πολιτικές της, διευκρινίζοντας ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, «πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
5 Η επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με έκθεσή της, που δημοσίευσε χθες η «Ε», δίνει 15 ηχηρά χαστούκια στην τρόικα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επιπτώσεις του στον κοινωνικό τομέα και στην εργασία, ενώ επισείει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
6 Χθες τη σκυτάλη πήραν δύο «αντιτροϊκανά» δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων:
Πρώτον: Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» έγραψε ότι «οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας είναι μετρημένες» και υπάρχει σχέδιο αντικατάστασής της μέχρι το φθινόπωρο του 2014. «Οι τρεις κύριοι με τα μαύρα κουστούμια. Πρόκειται για τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που στα μάτια των κατοίκων του χειμασμένου λόγω κρίσης Ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται ως οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής μιζέριας. Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (...) είναι μετρημένες» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με τη «Deutsche Welle». Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας. «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Δεύτερον: Σύμφωνα με τους «Financial Times», «ένα τρίο από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες διοικεί την Ευρωζώνη και οδηγεί σε άνοδο της ακροδεξιάς». Η εφημερίδα έχει μια μακροσκελή ανάλυση, που καταλήγει ως εξης:
«...Η μάλλον αναπόφευκτη οικονομική κρίση έχει πλέον γεννήσει μια σειρά από άλυτα ακόμη προβλήματα. Οι δυσκολίες των οικονομιών που πλήττονται από κρίση είναι προφανείς: Τεράστια ύφεση, εξαιρετικά υψηλή ανεργία, μαζική μετανάστευση και βαριά συσσώρευση του χρέους. Αυτά τα προβλήματα είναι όλα πολύ γνωστά.
Ωστόσο, η συνταγματική διαταραχή της Ευρωζώνης είναι λιγότερο γνωστή. Εντός της Ευρωζώνης, η εξουσία συγκεντρώνεται σήμερα στα χέρια των κυβερνήσεων των πιστωτριών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, και ένα τρίο από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι λαοί των χωρών που θίγονται δεν έχουν καμία επιρροή επάνω τους. Οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι υπόλογοι σε αυτούς, είναι ανίσχυροι. Αυτό το διαζύγιο μεταξύ της υποχρέωσης λογοδοσίας χτυπά δυνατά στην καρδιά της κάθε έννοιας δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και συνταγματική».
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ
Εισπράττοντας ειρωνείες και επικρίσεις
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Με μοναδική εξαίρεση τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που μίλησε θερμά για το «κουράγιο και την αποφασιστικότητα» της Ελλάδας ενώπιον της κρίσης σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που έδωσε σε όλους τη δύναμη να πολεμήσουν τις αιτίες και τις συνέπειές της, όλοι σχεδόν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δεν έδειξαν διατεθειμένοι να «καταπιούν αμάσητη» την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Γυροφέρνοντας στα τετριμμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., μίλησε για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη και για τη δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.
Χωρίς όμως να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και χωρίς να πείσει ότι, από τη θέση της, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο, η καταχρεωμένη Ελλάδα θα μπορέσει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας στην Ευρώπη και στην αποτροπή της φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Σκληρά σχόλια
Επόμενο ήταν να εισπράξει ειρωνείες, επικρίσεις, μέχρι και χλευασμό από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που πήραν το λόγο και ο καθένας από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα.
* Πολύ κόσμια, λόγω ιδεολογικής συγγένειας, ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γάλλος ευρωβουλευτής Ζόζεφ Ντολ, υπενθύμισε στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. ότι είναι πολύ σημαντική η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση στην Ε.Ε.
* Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, στηλίτευσε την... αμέλεια του Αντώνη Σαμαρα να κατονομάσει την τρόικα ως βασική υπεύθυνη για τα δεινά που πέρασε και περνάει ο ελληνικός λαός με τις μνημονιακές πολιτικές της, υποστήριξε ότι θα πρέπει επιτέλους «η τρόικα να καταργηθεί», διευκρινίζοντας ότι, στην περίπτωση της Ελλάδος, «πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
* Ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ επέκρινε τους Ελληνες πολιτικούς ότι δεν ανέλαβαν πολύ νωρίτερα τις ευθύνες τους και την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη ότι δεν έδειξε εξαρχής την απαραίτητη αλληλεγγύη.
«Αν αυτά είχαν συμβεί εγκαίρως, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ελληνική ούτε ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε.
* Εξω από τα δόντια η επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, επέκρινε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται έχουν πετύχει μόνο στα χαρτιά.
«Πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως, γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονα την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
* Για τους Βρετανούς Συντηρητικούς, ο Μάρτιν Κάλαναν χαρακτήρισε ειρωνεία να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός «πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε».
* Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Τσιμέρ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημείωσε ότι «αυτή η καθοδηγούμενη από την αγορά πολιτική οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα, σε μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εξαλείφοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες και μετά να βρούμε λύσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
* Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ξένο έλεγχο και ότι τελικά ήταν λάθος της να υιοθετήσει το ευρώ εξέφρασε ο Βρετανός επικεφαλής της Ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» Νάιτζελ Φάρατζ. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι γραφειοκράτες είναι αυτοί που κινούν την Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο μύθος πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναπόφευκτη θα συντριβεί στις ευρωεκλογές».
* Τέλος, από τους μη εγγεγραμμένους σε Ομάδα ευρωβουλευτές, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νικόλ Σενκλέρ σχολίασε τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λέγοντας «βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η Ε.Ε. είναι η λύση».
** Κι ο «τρελός» Βρετανός
Στη «μικρή» Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» ανήκει ο Αγγλος ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, που κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί «τρελός» με τις απόψεις που συχνά εκφράζει για αποτυχία του ευρώ και για διάλυση της Ευρωζώνης.
Χθες, όμως, παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. από τον Αντώνη Σαμαρά, είπε:
«Δεν εκπροσωπείτε την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού, είστε υποχείριο των εντολών της τρόικας και καλά θα κάνετε να αλλάξετε το όνομα του κόμματός σας, από Νέα Δημοκρατία σε... Μη Δημοκρατία».
Δεν βρέθηκε, πάντως, κανένας «γνωστικός» να αντικρούσει την καταγγελία.ΡΟΥ. Ν.
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΤΡΟΪΚΑΝΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Πολλαπλώς, άτολμος
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
Παρ' ότι κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε ενώπιον ενός ακροατηρίου που ασκεί σκληρή κριτική στην τρόικα, απέφυγε να αξιοποιήσει το κλίμα, περιοριζόμενος να σχολιάσει το «λάθος πολλαπλασιαστή». Και αυτό παρ' όλο που μία ημέρα πριν ο επίτροπος Ολι Ρεν παραδέχθηκε ότι το ελληνικό χρέος δεν αναδιαρθρώθηκε νωρίτερα για να ευνοηθούν οι τράπεζες.
Ο Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Λίγο πριν, στην ολομέλεια, είχε περιοριστεί να σχολιάσει μόνον τον «λάθος πολλαπλασιαστή» της τρόικας... (φωτ. Intimenews)Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ισορροπήσει μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της τρόικας για να μη δυσαρεστήσει τη δεύτερη. Παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Ευρωβουλής για τη δράση των εκπροσώπων των δανειστών, αφού πρώτα επισήμανε με νόημα ότι «βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».
Την ίδια στιγμή και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στο εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέσυρε εκ νέου το δίλημμα «υπέρ της Ευρώπης ή κατά» και την απειλή του Grexit, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους. Η τακτική όμως τρομοκράτησης για τις αντιδράσεις της Ευρώπης σε περίπτωση εκλογικής νίκης του «αντιευρωπαϊστή ΣΥΡΙΖΑ», που αποδείχθηκε αποτελεσματική για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012, είναι αμφίβολο εάν έχει απήχηση πλέον στους εξουθενωμένους από την υπερφορολόγηση και εξαγριωμένους από την αθέτηση υποσχέσεων πολίτες.
«Ούτε κρίση ούτε λύση»
Οσο για τους Ευρωπαίους εταίρους, οι πληροφορίες από Βερολίνο και Βρυξέλλες δείχνουν πως πλέον δεν θεωρούν την Ελλάδα συστημικό κίνδυνο, παρ' όλο που λαμβάνουν υπόψη τους τις πολιτικές διαστάσεις κατάρρευσης της κυβέρνησης. «Η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα πλέον μπορεί να συνοψιστεί στη φράση "ούτε κρίση ούτε λύση"», σχολίαζε στην «Ε» στέλεχος με γνώση των ευρωπαϊκών πραγμάτων. «Πριν από τις ευρωεκλογές δεν θα πιέσουν αφόρητα το Μαξίμου, αλλά δεν θα δώσουν δώρα για να αποτρέψουν τυχόν συντριβή», προσέθετε.
«Δεν θα είμαστε το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα είμαστε το πρώτο κόμμα. Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές», δήλωσε πάντως χθες ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να ανακόψει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Σαμαράς αιτιολόγησε αυτή την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι οι Ελληνες πολίτες «αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους» και παρά την αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, αλλά και επειδή όπως υποστήριξε «τα πιο δύσκολα πέρασαν, η ανάπτυξη είναι μπροστά μας». Συνέχισε λέγοντας με νόημα ότι «οι Ελληνες δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην κρίση, θέλουν να βγουν από την κρίση για τα καλά. Οι Ελληνες δεν επιθυμούν να επιστρέψουν οι αβεβαιότητες κάποιου είδους εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και συνέδεσε τα σενάρια αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν προσφέρει εναλλακτική, λύσεις ή ελπίδα, αλλά «βαδίζει πάνω σε μία λεπτή γραμμή μεταξύ του απροκάλυπτου λαϊκισμού και του συγκαλυμμένου εξτρεμισμού».
Παράλληλα θέλησε εκ νέου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, εκτός εάν τις προκαλέσει η αντιπολίτευση κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Σημειωτέον, ωστόσο, ότι δήλωσε πως «ελπίζει» ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.