Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Νοσοκομείο Λαμίας: Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι!

Το ΓΝ Λαμίας έχει απίστευτες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικά υλικά! Τις τελευταίες μέρες έχουμε έλλειψη από γάντια (αποστειρωμένα και μιας χρήσεως) και ταυτόχρονα...
μαθαίνουμε ότι 200.000€ από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για υλικά θα διατεθεί σε άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ!!

Το σκεπτικό του Υπουργείου (και κατ’ επέκταση της ΥΠΕ) είναι ότι αφού καταφέρνετε και λειτουργείται με το μισό κόστος (3 εκ. €) σε σχέση με το 2009 (6 εκ. €) άρα πριν είσαστε σπάταλοι και μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το κονδύλι για τα υλικά.

Φυσικά και είμαστε σπάταλοι αν θελήσουμε να συγκρίνουμε το κόστος λειτουργίας του ΓΝ Λαμίας με ένα αντίστοιχο νοσοκομείο της Ινδίας ή της Νιγηρίας, αλλά ας βγουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου, της ΥΠΕ καθώς και οι πολιτικοί μας να ενημερώσουν τον Φθιωτικό λαό ότι οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου μας θα είναι αντίστοιχες των προαναφερθέντων χωρών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ελλείψεις των απαραίτητων υλικών που βιώνουμε καθημερινά στο ΓΝ Λαμίας δεν οφείλονται μόνο στα μειωμένα κονδύλια λόγω μνημονίου αλλά και στις απίστευτες γραφειοκρατικές – ευθυνοφοβικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση – εκταμίευση και του τελευταίου ευρώ. Ασθενείς χρειάζονται επειγόντως κάποιο υλικό αλλά λείπει μία από τις 6 ή 7 υπογραφές που απαιτούνται για την αγορά του υλικού ενώ το κονδύλι υπάρχει για το συγκεκριμένο υλικό.

Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι από το 2012 υπάρχει κονδύλι 960.000 € για διαγωνισμό αγοράς υλικών Χειρουργείου και ΜΕΘ, η αξιολόγηση και οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών (που θεωρητικά είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι – περισσότερα από 200 υλικά) έχουν ολοκληρωθεί από το 2012, σε λίγες ημέρες μπαίνουμε αισίως (!?) στο 2014, υλικά ακόμη δεν έχουμε δει από αυτόν τον διαγωνισμό γιατί λείπουν ακόμη κάποιες υπογραφές. Δεν ξέρω αν το κονδύλι υφίσταται ακόμη.

Από την πλήρη ένδεια υλικών ακόμη χειρότερη είναι η μερική ένδεια υλικών. Γιατί το ελληνικό φιλότιμο μας επιβάλλει να χρησιμοποιήσουμε ότι μέσα διαθέτουμε (προσωπικές γνωριμίες, φιλίες, υποχρεώσεις κλπ.) για να προμηθευτούμε κάποια υλικά (δανεικά από άλλα νοσοκομεία, από εταιρείες που μας προμήθευαν στο παρελθόν, από φιλανθρωπικούς συλλόγους, από δωρεές ιδιωτών κλπ.) για τους ασθενείς μας. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ποσότητες των υλικών που εξασφαλίζουμε με αυτούς τους τρόπους δεν είναι ποτέ επαρκείς και πολύ συχνά δύο ή περισσότεροι ασθενείς έχουν ανάγκη από κάποιο/α συγκεκριμένο/α υλικά/α και εμείς έχουμε μόνο για έναν.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις (που είναι πάρα πολλές) πραγματικά δεν ξέρω πόσοι και ποιοι κανόνες του Ιπποκράτειου όρκου, της Ιατρικής Δεοντολογίας – Ηθικής και του Συντάγματος, αν θέλετε, καταστρατηγούνται όταν ο γιατρός αυθαίρετα αποφασίζει ότι στον τάδε ασθενή θα χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο υλικό ενώ στον δείνα όχι, γιατί δεν επαρκούν τα υλικά.

Το σύστημα υγείας της χώρας μας βρίσκεται υπό διάλυση. Νοσούσε βαθύτατα και πριν τη κρίση γιατί το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ανταποκρινόταν στη ποιότητά τους. Απίστευτα κονδύλια (και ψηφαλάκια) πήγαιναν σε λάθος τσέπες που δεν προήγαγαν τελικά την υγεία του πολίτη και κατά μείζονα λόγο του πολίτη της περιοχής μας.

Ένας συνάνθρωπός μας σήμερα, 45 χρονών, από τη βόρεια Εύβοια διακομίσθηκε στο ΓΝ Λαμίας όπου από την αξονική τομογραφία εγκεφάλου που του έγινε διαπιστώθηκε μεγάλη εγκεφαλική αιμορραγία. Επειδή το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει αγγειογράφο διακομίσθηκε στο ΠΓΝ Λάρισας, όπου από την αγγειογραφία που του έγινε διαπιστώθηκε ανεύρυσμα εγκεφάλου που χρήζει άμεσου εμβολισμού. Επειδή όμως στη Λάρισα δεν γίνεται εμβολισμός, αποφασίσθηκε η διακομιδή του ασθενούς στην Αθήνα. Επειδή όμως η Αθήνα δεν έχει κρεβάτι ΜΕΘ για την νοσηλεία μετά τον εμβολισμό, ο ασθενής τελικά θα καταλήξει στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας. Μέσα σε 24 ώρες ένας βαρέως πάσχων θα ανεβοκατεβεί σε 4 ασθενοφόρα, θα διανύσει 850 χιλ. για να νοσηλευθεί τελικά εδώ. Για ποιο σύστημα Υγείας μιλάμε?!?!

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

Ένας Γιατρός του
ΓΝ Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου