Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

40 Χρόνια μετά



Είσαι εσύ που, 40 χρόνια μετά, κάνεις απολογισμό και καταρρέεις όταν συνειδητοποιείς την κατάληξη των πραγμάτων. Είσαι εσύ, που γέννησες Εμάς, που είμαστε τώρα στα 30 παρά κάτι ή στα 30 και κάτι. Εμάς, που ζούμε μια άτυπη δικτατορία της εποχής μας.....

Είσαι εσύ. Ο 60 χρονών παρά κάτι ή ο 60 ετών και κάτι... Εσύ, που τότε ήσουν ο πρωταγωνιστής και τώρα έχεις γίνει άθλιος κομπάρσος του εαυτού σου. Εσύ, που στα 20 σου, αγωνίστηκες για δανεικά ιδανικά, για αξίες, δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Εσύ, που πάλεψες κατά του φασισμού και σήμερα αποδέχτηκες να υπάρχει δίπλα σου. Εσύ, που βολεύτηκες και επαναπαύτηκες με τα πολλά ή με τα λίγα, που τελικά σου έδωσαν. Εσύ, που τότε ήσουν απροσκύνητος και μετά προσκύνησες με πάθος, τα σώβρακα, τις φανέλες. Εσύ, που έκανες προέκταση του κώλου σου, τον καναπέ του σπιτιού σου και προέκταση της κοιλιάς σου μια επίπεδη οθόνη. Εσύ, που κάποτε κατέβαινες στους δρόμους και διαδήλωνες και τώρα η μόνη σου επανάσταση περιορίζεται σε σατιρικές εκπομπές και κίτρινες παραπολιτικές ειδήσεις. Εσύ, που κάποτε διάβαζες στα κρυφά με καμάρι, αριστερές εφημερίδες και τώρα περιορίζεσαι να διαβάζεις μόνο τα κουπόνια και τις πρόσφορες των φυλλάδων. Εσύ, που τότε καύλωνες να ακούς στο πειρατικό ραδιόφωνο το «Εδώ Πολυτεχνείο» και τώρα έρχεσαι σε οργασμό με τσιφτετέλια της μιας βδομάδας.

Είσαι εσύ, που σήμερα μετράς ένα-ένα τα ένσημά σου για να βγεις στη σύνταξη... μα, τελικά, δεν σου φτάνουν. Είσαι εσύ, που αποσύρεσαι σιγά-σιγά με σκυμμένο το κεφάλι, ντροπιασμένος για τη γενιά σου και τον ίδιο σου τον εαυτό. Εσύ, που με τις επιλογές σου, κουρέλιασες το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου και των εγγονιών σου.
Πρόλαβες όμως και είδες πράγματα. Έκανες περιουσία, μικρή ή μεγάλη. Κατάφερες πολλά και τίποτε.
Είσαι εσύ, που 40 χρόνια μετά, κάνεις απολογισμό και καταρρέεις όταν συνειδητοποιείς την κατάληξη των πραγμάτων.
Είσαι εσύ, που γέννησες Εμάς, που είμαστε τώρα στα 30 παρά κάτι ή στα 30 και κάτι. Εμάς, που ζούμε μια άτυπη δικτατορία της εποχής μας. Έναν αόρατο φασισμό που μας έχει επιβάλει να επιβιώνουμε αντί να ζούμε. Είμαστε εμείς, που πλέον απολαμβάνουμε την πτώση, όσων έφτιαξες Εσύ. Των όσων εσύ, άφησες σταδιακά να καταρρεύσουν μένοντας αμέτοχος.
Και η βλακεία ξέρεις ποια είναι; Πως σου μοιάζουμε αισχρά... Και τα 40 χρόνια που περάσαν δεν είναι τίποτε σε αυτά που έρχονται, με τη μεταπολίτευση να επαναλαμβάνεται και να επαναλαμβάνεται και να ξαναεπαναλαμβάνεται, με λίγο διαφορετικές καταστάσεις και πρόσωπα.
40 χρόνια μετά... προσπαθούμε να επιβιώσουμε από τις απανωτές φόλες.

protagon.gr

9 σχόλια:

  1. φιλικα θα ηθελα να σχολιασω ενταξει εμεις των περιπου 60 εσεις ομως των 20 η των 30 εσεις τι κανετε επαναστειτε
    και αν οχι γιατι ? ρωτησε τον εαυτο σου και αν βρεις απαντηση να μας τη πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ?ΜΗΠΩΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ1980- -2000 ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ,ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ?ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ,ΑΡΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΑΣΑΜΕ- ΙΣΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ- ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ?
    ΜΑΣ ΒΟΛΕΨΕ Η ΑΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΑΡΑΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ,--ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΜΕ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ?--ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ.ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ? ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ?ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ.ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ....''ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ 3 ΔΟΥΛΕΙΕΣ..ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ''....... ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ) ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    Ν.Σ (ΕΤΩΝ 58)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω με αυτα που λες αλλα κατι πρεπει να γινει δεν παει αλλο . και αυτο το κατι επιμενω
    θα γινει απο τη νεολαια μας, οσοι βεβαια απ αυτους απεμειναν στην ελλαδα. απο τη νεολαια λοιπον
    απο τους ανεργους του εναμισυ εκατομυριου και απο τους εξαθλιομενους αυτης της χωρας που λεγετε ακομη ελλαδα. εφ οσον ζουμε πρεπει να ελπιζουμε.............. ας μη κατηγορουμε ο ενας τον αλλο οτι μπορει
    ο καθενας μας ας κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 40 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑ.... ΩΣ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ 7.ΟΟ

    Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
    Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
    Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
    Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
    Και χάνονται βαθιά στα περασμένα
    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
    Μα όχι και το μίσος του για μένα.

    Το φασισμός βαθιά κατάλαβέ τον
    Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    Που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
    Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    Και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
    Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
    και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου

    ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εσυ ρε μαστορα με τα ποιηματα τα αφιερωμενα,ασε τις αφιερωσεις και αφιερωσε μια ωρα απο τον χρονο σου να σκεφτεις τα χιλιαδες εγκληματα σε ολα τα επιπεδα των πρασινοκοκκινομπλε κομματοσκυλων και πολιτικων τους και μετα αραξε και ασχολησου με τον φασισμο.ο φασισμος και ο ναζισμος δεν ειναι το προβλημα στην χωρα,γιατι απλα δεν υπαρχει και οποιος τον επικαλειται απλα στρουθοκαμηλιζει για να μην αποδεχτει τα λαθη τα δικα του και οσων ψηφισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ???
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν κυβερνησε και γι'αυτο εχει λιγοτερη ευθυνη αλλα οταν επρεπε να μιλησει και να ξεσηκωσει τον κοσμο τι εκανε;αφηνε να φευγουν κατα εκατονταδες τα εκατομμυρια σε δεκαδες μκο για την καλλιεργεια πατατας στον αμαζονιο κτλ και εχτιζαν οι πολιτικοι της σπιτακια σε εκαλη και διονυσο,στα πλουσια προαστεια για οποιον δεν ξερει.που μενει η λιανα του λαου και που ο νεος φαφλατοανδρεας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή