Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ούτε σπίτια δεν θα αφήσουν στον Τσίπρα



Όταν ένα ορθό μέτρο, όπως η εκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο έναντι χρεών, σκέφτεσαι να το εφαρμόσεις με κουτοπονηριά βάζοντας το κράτος να αρπάζει το σπίτι του φουκαρά που χρωστάει τα μισά από την πραγματική του αξία δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια. Κομμουνιστές λοιπόν και ξερό ψωμί...


Ψηφίστε  δαγκωτό... και χωρίς φόβο και πάθος τον κ. Τσίπρα. 

Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να του αφήσουν τίποτε να κρατικοποιήσει. 

Οι εφοπλιστές είναι ήδη στην Λιβερία και την Σιγκαπούρη. Οι βιομηχανίες μεταναστεύουν. Οι ελληνικές εμπορικές αλυσίδες βάζουν λουκέτα. Και οι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι μαζί με τους άνεργους που χρωστάνε στο κράτος θα στριμώχνονται στις Εφορίες να δίνουν όσο-όσο τα σπίτια τους για να μην τους βάλουν φυλακή οι «φιλελεύθεροι». 

Θα μου πείτε ότι είμαι υπερβολικός καυτηριάζοντας μια πιθανή απόφαση της κυβέρνησης για την δυνατότητα εκχώρησης στο δημόσιο ακινήτων έναντι χρεών στο κράτος (σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό Capital.gr).

Θα σας απαντήσω ευθέως ότι δεν υπερβάλλω καθόλου, μα καθόλου, για τους εξής λόγους. 

Πρώτον γιατί έχω και προσωπική πληροφόρηση ότι οι σκέψεις που τελικά επικρατούν (σε κάποιας μορφή εισήγηση) συνδέονται κυρίως με το σενάριο να χάνει ο ιδιοκτήτης την διαφορά από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όταν οι οφειλές είναι μικρότερες της αξίας. Και ότι αν δεν επικρατήσει το σενάριο αυτό πιθανότατα όλες οι σκέψεις για το μέτρο θα πάνε περίπατο...

Δεύτερον γιατί έχουμε την χειροπιαστή μαρτυρία της εφαρμογής παρόμοιου μέτρου που έχει να κάνει με την εξόφληση οφειλών στο κράτος με κάποιες δόσεις. Στην πράξη το μέτρο σχεδόν το αχρήστευσαν. Γιατί εκτός των άλλων (υποχρεούσαι να έχεις πληρώσει τρέχουσες οφειλές) πρέπει να βγάλεις το παντελόνι σου στον Έφορο για να δει ότι είναι τρύπιο... και να πιστοποιήσει έτσι ότι δεν έχεις λεφτά ούτε να φας. Διαφορετικά μην περιμένεις έγκριση των δόσεων...

Τρίτον γιατί με τον τρόπο που θέλουν να εφαρμόσουν το μέτρο της εκχώρησης ακινήτων έναντι χρεών στην πράξη θα ρίξουν τόσο πολύ την αγορά ακινήτων που δεν θα μαζεύεται. Άντε να κρατηθεί η πιάτσα των διαμερισμάτων στις τιμές που θέλουν οι ιδιοκτήτες όταν ο εργολάβος πολυκατοικιών που έπεσε έξω «σκοτώνει» διαμερίσματα, της περιοχής, εκχωρώντας τα στο κράτος για να μην πάει φυλακή. 

Τέταρτον γιατί από το 2014 οι Τράπεζες θα ρίξουν στην αγορά ακίνητα μιας και θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος πλειστηριασμών όταν οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την πρώτη κατοικία που περίπου θα υποχρεώνουν τον εξαιρούμενο ιδιοκτήτη να αποδεικνύει, περίπου, ότι τρώει στα συσσίτια της Εκκλησίας...

Συμφωνώ ότι μέτρα όπως η εκχώρηση ακινήτων έναντι χρεών  είναι ορθά και ως συναλλαγή με το κράτος.

Στο κάτω-κάτω είναι και προκλητικό να έχεις ακίνητα στην κατοχή σου και να είσαι φοροφυγάς. 

Πολύ ορθά λοιπόν προβληματίζονται οι εισηγητές του υπουργείου Οικονομικών και μακάρι να ολοκληρώσουν μια ρεαλιστική εισήγηση για να αποτελέσει την βάση συζήτησης. Αλλά σοβαρής συζήτησης.

Ο φόβος μου όμως προκαλείται επειδή στην οθωμανοσοβιετική Ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός ούτε στην ακίνητη περιουσία. 

Μπροστά στην ανάγκη για να διατηρηθεί το ληστρικό και εντελώς ανίκανο ελληνικό κράτος των κομματικών στρατευμάτων κατοχής οι φορολογούμενοι Έλληνες «ιθαγενείς» θεωρούνται, από χέρι, ύποπτοι, φοροφυγάδες, απατεώνες και μασκαράδες. 

Και αφού είναι «τοιούτοι» το κράτος πρέπει να έχει τον νου του να μαζεύει τα λεφτά του όπως-όπως... Ακόμη και καταστρέφοντας περιουσίες. Ακόμη και διαλύοντας οικογένειες... 

Αυτή είναι η «φιλοσοφία» και των δήθεν φιλελεύθερων καπιταλιστών... που μας κυβερνούν.  

Έτσι σκέπτονται και ας μην είναι, οι κακομαθημένοι (πάλι από το ίδιο το κράτος), φοροφυγάδες της Ελλάδας ούτε περισσότεροι ούτε πιο μαφιόζοι από τους πάμπολλους φοροφυγάδες  ακόμη και της Αμερικής όπου η Εφορία έβαλε φυλακή μέχρι τον Αλ Καπόνε. 

Αν πράγματι θέλουν να εφαρμόσουν μια εναλλακτική πολιτική πληρωμής των χρεών προς το κράτος με εκχώρηση ακινήτων και δεν μπορούν να επιστρέφουν τις διαφορές που προκύπτουν από την αξία του ακινήτου ας καταθέτουν την διαφορά σε ένα κρατικό ταμείο για την εξόφληση μελλοντικών οφειλών. 

Ας αφήνουν τον ιδιοκτήτη που του παίρνουν το ακίνητο να μένει δωρεάν μέχρι να εξοφληθεί η διαφορά. 

Ας επεκτείνουν το μέτρο και στα χρέη για ασφαλιστικές εισφορές. 

Ας δείξουν τέλος πάντων ότι σέβονται τον πολίτη που έφθασε στο σημείο να παραδίδει στο κράτος το σπίτι του για να μην πάει φυλακή. 

Γιατί έτσι που σκέπτονται το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να επαναφέρουν το (παρωχημένο πλέον) σύνθημα «οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια μας» με την προσθήκη... και οι φιλελεύθεροι... και οι φιλελεύθεροι. 

george.kraloglou@capital.gr 



Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου