Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων



Με νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα ακίνητα απεστάλη στην τρόικα το νέο σχέδιο της κυβέρνησης. Με βάση αυτά προβλέπεται επιπλέον επιβάρυνση για τα μέσης αξίας ακίνητα και ελαφρύνσεις για τα "φθηνά" και τα πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα.

Ελαφρύνσεις θα προκύψουν για ακίνητα με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251- 4.250 ευρώ....

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Σύμφωνα με την "Ημερισία" με το νέο σχέδιο τροποποιείται η κλίμακα του βασικού φόρου. Το πρώτο κλιμάκιο που αφορά τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας. Σημειώνεται ότι ο φόρος στις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή προσόψεως , του συντελεστή απομείωσης, στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου αυτός ισχύει.
Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές φόρου μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας άνω 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου