Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «Ντέρσου Ουζάλα» (1975)



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Θερινό σινεμά: «cineitea»
Παρασκευή 30/8/2013 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
(στο δροσερό παρκάκι, πίσω από το Λιμενικό Ταμείο)
Το αριστούργημα του μεγάλου Ακίρα Κουροσάβα
«Ντέρσου Ουζάλα» (1975)
Βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας
Χρυσό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας
Η ταινία είναι ένα αριστούργημα σοφίας, ένας ύμνος στη φύση, στη φιλία και το ταξίδι
Υπόθεση...

            Η ταινία εκτυλίσσεται στη Σιβηρία μεταξύ 1902 και 1910. Ο λοχαγός Βλαντιμίρ Αρσένιεφ, ένας διακεκριμένος Ρώσος επιστήμονας και εξερευνητής αναλαμβάνει με την ομάδα του να  χαρτογραφήσει τη περιοχή Ουσούρι της Σιβηρίας. Εκεί συναντά τον μικρόσωμο ηλικιωμένο κυνηγό Ντέρσου Ουζάλα, που ζει χρόνια στη περιοχή  και έχει γίνει ένα με φύση. Πράγματι ο Ουζάλα σέβεται  τη φύση, μιλά με τη φωτιά, το νερό, τον άνεμο θεωρώντας τα έμψυχα. Σύντομα φαίνεται απαραίτητος, κερδίζει τον σεβασμό όλων και γίνεται οδηγός της εξερευνητικής ομάδας.  Οι γνώσεις του γύρω από τα μυστικά της φύσης εντυπωσιάζουν τον Αρσένιεφ και σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια βαθειά φιλία. Μέσα από τα ταξίδια τους, ο Ντέρσου αποκαλύπτει στο φίλο του τα μυστικά επιβίωσης στη φύση,  τις συνήθειες  των άγριων ζώων καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των άλλων φυλών που ζουν στην ίδια περιοχή. 

 Αυτή η ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, είναι βασισμένη σε δύο αυτοβιογραφικά βιβλία του Βλαντιμίρ Αρσένιεφ, ενός Ρώσου τοπογράφου και εξερευνητή που γεννήθηκε το 1872 και πέθανε το 1930. Όλα τα γεγονότα των βιβλίων (και κατά συνέπεια της ταινίας) είναι αληθινά και βασίζονται στις σημειώσεις που κρατούσε ο Αρσένιεφ κατά τη διάρκεια της αποστολής, αλλά και σε φωτογραφίες που έπαιρνε.
Ο Κουροσάβα αποφάσισε να γυρίσει τη ταινία στους αυθεντικούς τόπους πράγμα που του εξασφάλισε εκπληκτικά πλάνα, αλλά και ταυτόχρονα πολλές δυσκολίες μιας και η θερμοκρασία έφτανε στους 40 κάτω από το μηδέν, ενώ τα γυρίσματα διήρκεσαν ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου