Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ -  Α Π Α Ν Τ Η Σ Η

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

            Σε συνέχεια των παρεμβάσεών της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Άμφισσας αλλά και για τα εν γένει θέματα υγείας και πρόνοιας στο Νομό Φωκίδας, η βουλευτής του Νομού προέβη στις εξής ενέργειες:...

            Α. Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί με το από 29-4-2013 Δελτίου Τύπου από το Γραφείο της Βουλευτή, Ασπασίας Μανδρέκα, μετά από συνάντησή της με τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, εγκρίθηκε η πρόσληψη στο Νοσοκομείο μας δύο Επικουρικών Ιατρών με Ειδικότητα Νεφρολόγου και Παθολόγου προκειμένου να ενισχυθεί κυρίως η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

            Πράγματι, οι δύο αυτές θέσεις προκηρύχθηκαν άμεσα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όμως ο σχετικός διαγωνισμός απέβη άγονος, δηλαδή δεν εμφανίσθηκε κανείς ενδιαφερόμενος γιατρός για να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο Άμφισσας.
            Έτσι, λοιπόν, επαναπροκηρύχθηκαν για δεύτερη φορά οι θέσεις αυτές των Επικουρικών ιατρών τον Ιούνιο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε, δεν έχουμε αποτελέσματα και για αυτή την προκήρυξη.
            Παρόλα αυτά και επειδή το θέμα τόσο της υποστελέχωσης ιατρών όσο, και ειδικότερα, το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κρίνεται μείζονος σημασίας, η Βουλευτής επενήλθε και την προηγούμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας.
Στη συνάντηση αυτή η Βουλευτής ενημέρωσε αναλυτικά τον νέο Υπουργό για τις ιδιαιτερότητες του Νομού και για τα θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, αλλά και στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου. Περαιτέρω, η κα Μανδρέκα κατέθεσε στον Υπουργό αναλυτικό Υπόμνημα το οποίο έχει συνταχθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άμφισσας και αφού εξήγησε ότι υπάρχουν φόβοι να αποβεί άγονη και η δεύτερη προκήρυξη για τους Επικουρικούς ιατρούς, (βλ. ανωτέρω), ζήτησε να δοθεί λύση μέσω αποσπάσεων ιατρών των αναγκαίων ειδικοτήτων. Προτάθηκαν μάλιστα συγκεκριμένοι γιατροί οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο της Άμφισσας και υπηρετούν σε άλλα Νοσοκομεία. Ο Υπουργός Υγείας ενώπιον της Βουλευτή ανέθεσε το ζήτημα στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Καλλίρη, και υποσχέθηκε να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Β. Την ίδια ημέρα και μία ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κατόπιν ραντεβού το οποίο είχε κανονισθεί με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φωκίδας, Ασπασίας Μανδρέκα, αλλά και της Βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στις Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων, (γηροκομεία). Οι δύο Βουλευτές στη συνάντησή τους αυτή συνοδεύονταν από την κα Άννα Σκορδάλη, Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιτέας και Γραμματέα της Πανελλήνιας «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων», καθώς και από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμούτσο, Διευθυντή του Ιδρύματος Σερρών και Πρόεδρο της «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων».
            Σημειώνουμε ότι ήδη στις 6-6-2013 ο τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανακοίνωσε στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την παράταση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα ανωτέρω Ιδρύματα μέχρι και την 31η-12-2013, και έτσι δόθηκε τεράστια ανάσα στα δύο Ιδρύματα της περιοχής μας, Άμφισσας και Ιτέας, γεγονός που κατά περίεργο τρόπο δεν προβλήθηκε ως έπρεπε στην περιοχή μας.
            Ο τότε Υπουργός, λοιπόν, είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι τη λήξη της παράτασης των συμβάσεων των Ιδρυμάτων με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να σχεδιασθεί και νομοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα άρει την εμπλοκή μεταξύ των συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας και Πρόνοιας. Επιπρόσθετα, δε, θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός των πόρων με τους οποίους θα χρηματοδοτούνται με σταθερότητα τα σχετικά Ιδρύματα, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό ο Υπουργός τότε κάθε σενάριο για κλείσιμο των Ιδρυμάτων ή για μετατροπή αυτών σε ιδιωτικές κλινικές, κ.λ.π.
            Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, η κα Μανδρέκα ρώτησε ευθέως τον νέο Υπουργό αν σκοπεύει να κινηθεί στην ίδια γραμμή και εκείνος τη διαβεβαίωσε θετικά. Επίσης, οι δύο προαναφερθέντες εκπρόσωποι της «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων» έθεσαν με τη σειρά τους προς τον κ. Γεωργιάδη τα σημαντικότερα αιτήματα των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων που είναι: η σύναψη νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με ελάχιστο ημερήσιο νοσήλιο 34,63 ευρώ, η εξαίρεση των Μονάδων από το μέτρο του claw back, με δεδομένο ότι πέραν του προϋπολογισμένου ημερήσιου νοσήλιου δεν χρεώνονται από τα Ιδρύματα αυτά έξοδα φαρμακευτικής δαπάνης, Κ.Ε.Ν, κ.λ.π, η αναγνώριση των Μονάδων αυτών ως παρόχων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και υπαγωγή αυτών αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Υπουργείο Εργασίας & Πρόνοιας, Το τελευταίο, δε, είχε προτείνει σε σχετική εισήγησή της και η Βουλευτής Φωκίδας κατά τη συνεδρίαση της 6ης-6-2013 της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και προκύπτει από τα πρακτικά της Επιτροπής αυτής.

            Κατόπιν όλων αυτών και έχοντας υπόψη μας κάποια δημοσιεύματα μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε, για άλλη μια φορά, το λαό της Φωκίδας ότι η Βουλευτής του Νομού πιστή στην αρχή της να δουλεύει, αδιαλείπτως, εντατικά και αθόρυβα και να προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου συνεχίζει τον αγώνα της χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Και εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: όταν ενημερώνει με Δελτία Τύπου για τις ενέργειές της, εκείνοι που ακολουθούν σκοτεινές διαδρομές και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, δυσφορούν για τον δήθεν «καταιγισμό» από Δελτία Τύπου. Όταν πάλι αυτή δεν εκδίδει Δελτία Τύπου αφήνοντας να μιλήσουν τα έργα και οι προσπάθειές της, τότε οι ίδιοι άνθρωποι την κατηγορούν για αδράνεια……
            Επίσης, για να συνεννοηθούμε επιτέλους, αφού εκδηλώνεται μια άλλη τραγελαφική κατάσταση σχετικά με τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις….
            Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτές αποτελούν κυρίως όπλο των αντιπολιτευόμενων, οι οποίοι όταν τις υποβάλλουν ορθώς κάνουν τη δουλειά τους. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως η Βουλευτής του Νομού, έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να συνεργάζονται απευθείας με τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση, να συζητούν και να θέτουν τα αιτήματά τους. Οι Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, λοιπόν, από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές γίνονται όταν κρίνουν αυτοί ότι είναι αναγκαίες και εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο τους. Δεν κάνουμε λοιπόν ερωτήσεις απλά για να κάνουμε ερωτήσεις!
            Η Βουλευτής, λοιπόν, δεν πτοείται από συμπεριφορές όπως οι προπεριγραφόμενες για αυτό είναι και ελάχιστες οι φορές που μπαίνει στη βάσανο να απαντήσει σε άστοχες και υποκινούμενες επιθέσεις. Απευθύνεται στον απλό πολίτη και τον διαβεβαιώνει ότι την ενδιαφέρει μόνο η δουλειά της και τα προβλήματα του τόπου ενώ καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε αυτή την πολλή δύσκολη και ισοπεδωτική εποχή που ζούμε. Στέκεται δίπλα στους πολίτες της Φωκίδας και δηλώνει ότι είναι κοντά τους και στη διάθεσή του καθενός από αυτούς ανά πάσα στιγμή.  
              
Άμφισσα, 23-7-2013,
Γραφείο Βουλευτή Φωκίδας,

Ασπασίας Π. Μανδρέκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου