αναφέρει η Μαρία Τερέζα Ράμος, μια 62χρονη γυναίκα που κατοικεί σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος, καθισμένη στον κήπο της απ' όπου βλέπει έναν τεράστιο γερανό που ετοιμάζεται να ανασύρει τα κατεστραμμένα βαγόνια. "Μας βρήκε συμφορά. Ο κόσμος ούρλιαζε. Όλοι έτρεξαν να πάνε κουβέρτες και πετσέτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Ποτέ κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο εδώ".
Δείτε το βιντεο:
Όλα τα βαγόνια έχουν εκτροχιαστεί ΦΩΤΟ REUTERS
Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγα λεπτά με το δυστύχημα βγαίνει καπνός από τα βαγόνια ΦΩΤΟ REUTERS
Από σπασμένα παράθυρα έμπαιναν οι διασώστες στα βαγόνια ΦΩΤΟ REUTERS
"Έφθασα στο σημείο ένα λεπτό αργότερα. Το πρώτο που είδα ήταν το πτώμα μιας γυναίκας. Αυτό με τάραξε φοβερά. Δεν είχα δει ποτέ πτώμα στη ζωή μου. Ωστόσο αυτό που με συγκλόνισε ήταν η απόλυτη σιωπή, υπήρχε επίσης λίγος καπνός και μια μικρή φωτιά".
"'Ηταν σαν εφιάλτης. Γείτονες πλησίαζαν στο σημείο, προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στα βαγόνια, με αξίνες, με σφυριά και τέλος το πέτυχαν με ένα χειροκίνητο πριόνι".
Σοκάρει η εικόνα από κοντά ΦΩΤΟ REUTERS
Φαίνεται πως σε μια στροφή το τραίνο άρχισε να εκτροχιάζεται. Πολλά βαγόνια έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο", δήλωσε ένας επιβάτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.
Σοκαρισμένοι, αλλά ζωντανοί κάποιοι από τους επιβάτες ΦΩΤΟ REUTERS
"Φονική ταχύτητα", είναι ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας El Mundo, σύμφωνα με την οποία η αμαξοστοιχία έτρεχε με ταχύτητα 220 χλμ. την ώρα σε αυτή τη δύσκολη στροφή, τη στροφή Α Γκραντέιρα. "Η υπερβολική ταχύτητα είναι μια από τις εκδοχές που υπερισχύουν", γράφει.
Νεκροί και τραυματίες, λίγο μετά το δυστύχημα ΦΩΤΟ REUTERS
Το τραίνο που ερχόταν από τη Μαδρίτη και κατευθυνόταν στην Ελ Φερόλ, στην ακτή του Ατλαντικού, κινείτο σε αυτό το σημείο σε σιδηροδρομική γραμμή για τραίνα μεγάλης ταχύτητας στην Γαλικία. Η γραμμή τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2011 για να συνδέει την πόλη Ουρένσε με το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και μετά με την Λα Κορούνια. Μετέφερε 218 επιβάτες και 4 εργαζόμενους της εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe.
"Διεξάγεται έρευνα και πρέπει να περιμένουμε" για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας Renfe. "Θα μάθουμε σύντομα για την ταχύτητα όταν εξετάσουμε τα μαύρα κουτιά του τραίνου".
Ένας από τους 143 τραυματίες μεταφέρεται σε ασθενοφόνο ΦΩΤΟ REUTERS
Πολύ γρήγορα σχηματίστηκαν αυτοκινητοπομπές από ασθενοφόρα, με περιστρεφόμενα φώτα και σειρήνες που ηχούσαν ασταμάτητα, σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, για να μεταφερθούν το ταχύτερο οι τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Είχε γίνει πια νύχτα. Όλοι οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει ασθενοφόρα, οι σειρήνες ηχούσαν ακόμη, ενώ στις σιδηροδρομικές γραμμές οι διασώστες με τις κάσκες και τα κίτρινα γιλέκα κρατώντας αξίνες προσπαθούσαν να ανοίξουν πέρασμα μέσα από τη μάζα των λαμαρινών.
Κτίριο του δήμου τέθηκε στη διάθεση των οικογενειών, για να έχουν ψυχολογική υποστήριξη και να λαμβάνουν πληροφορίες. Οι τοπικές αρχές απηύθυναν επείγουσα έκκληση για δωρεά αίματος. Το κέντρο υποστήριξης των οικογενειών γέμισε από την πρώτη στιγμή. Κόσμος έφθανε συνεχώς.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που έχει γεννηθεί στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα θα μεταβεί σήμερα στο σημείο της τραγωδίας. "Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου και την αλληλεγγύη μου στις οικογένειες", έγραψε σε μήνυμα στο Twitter.
Από το Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ των οικογενειών τους.
Η σιδηροδρομική αυτή καταστροφή είναι από τις μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει η Ισπανία. Το 1944, η σύγκρουση τραίνου που επίσης ερχόταν από τη Μαδρίτη στη Γαλικία και ατμομηχανής, προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Το 1972, 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκτροχιασμό τραίνου που εκτελούσε το δρομολόγιο Κάδιξ - Σεβίλλη στην Ανδαλουσία.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.