Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Βρέθηκε αρχαίο δημόσιο κτίριο στο βυθό της Ζακύνθου!

Ενα βυθισμένο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας, με πλακόστρωτο δάπεδο και βάσεις κιονοστοιχιών ανακάλυψε το κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Αλικανά Ζακύνθου. Οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι...


που προσκλήθηκαν στο νησί από τον Δήμο Ζακύνθου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία κατόπιν υπόδειξης του Π. Βούτου, εντόπισαν μία νέα αρχαιολογική θέση έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, το πλακόστρωτο και οι βάσεις των κιόνων -οι οποίοι ενδέχεται να ήταν ξύλινοι, όπως προκύπτει από τη στρογγυλή οπή στο κέντρο των βάσεων- ανήκαν σε δημόσιο κτίριο που πιθανώς σχετιζόταν με τον λιμένα της αρχαίας πόλης.

Αν και η απουσία επιφανειακής κεραμικής δεν επιτρέπει, προς το παρόν, τη χρονολόγηση των αρχαιοτήτων, η παρουσία και το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά. Περαιτέρω έρευνες, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εφορεία σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου, αναμένεται να φέρουν στο φως πολύτιμες νέες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και την αρχαία τοπογραφία του νησιού.


Από το thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.