Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νέες αντικειμενικές αξίες από τον Ιούλιο

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων έρχονται τον Ιούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενεργοποιήσει σχέδιο... εξπρές για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών μετά την απαίτηση της τρόικας για εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών...
Ετσι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε πολλές περιοχές όπου οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών τιμών.
Οι νέες αντικειμενικές σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς, παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών-εμπορικών παραμένει ανοιχτή.
Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπέγραψε απόφαση με την οποία συστήνεται άλλη μια επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να καθορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Το σχέδιο αναμένεται να συνοδευτεί από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε κάθε...γωνιά της Ελλάδας. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν με τα στοιχεία που παρήγαγαν οι επιτροπές του 2005 και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα μέσω «μαθηματικού τύπου».

«Πραγματικές τιμές»
Αυτό σημαίνει ότι βάση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αποτελέσουν οι «πραγματικές τιμές» που είχαν καταγραφεί από τις αρμόδιες επιτροπές το 2005. Πάνω στις τιμές αυτές θα εφαρμοστούν συγκεκριμένοι «δείκτες», οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες ποσοστιαίες μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων.
Παράλληλα, η Επιτροπή θα εφαρμόσει την ίδια διαδικασία και επί των πραγματικών τιμών που είχαν συλλέξει οι εν ενεργεία επιτροπές του υπουργείου από το 2009 και μετά.
Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς, παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών-εμπορικών παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθείται προβλέπει:
Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές και κυρίως ακριβά προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λπ.) που σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.
Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης.
Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.

ΠΗΓΗ: Εθνος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου