Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

S&B + ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ = ....!!! Άγνωστες ιστορίες, γνωστών ανθρώπων


Μετά από τα συνεχή δημοσιεύματα ιστοσελίδων και με αφορμή την πρόσφατη ηγεμονική παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κου Κ. Μουσουρούλη, κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ναυτεργατών.... κρίναμε σκόπιμο, να “επεκτείνουμε” λίγο τις γνώσεις μας για τις δραστηριότητες του τοπικού μας χορηγού, δηλ. της εταιρείας S&B.
Η σχέση ανάμεσα στην S&B και τον κο Μουσουρούλη, μας είναι άγνωστη, πέραν του ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κος Παπαθανασίου και κομματικά ομόσταυλος του κου Μουσουρούλη, είναι γαμβρός επ' αδελφή του κου Οδ. Κυριακόπουλου. Ουδέν μεμπτόν και βεβαίως ουδέν κρυπτόν.

Η ιστορία όμως αρχίζει κάπου στο 2004, όταν μιά Βορειοελλαδίτικη εταιρεία η Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (GEO VET), εξεκίνησε τον αγώνα της με όλες τις Ελληνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επενδύσει περι τα 40 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την Μελέτη της, σε ένα εγκαταλελλειμένο λατομείο Ζεολίθου, κοντά στο χωριό Πετρωτά Θράκης. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό, κοντά στην κοινότητα Ορμενίου, δίπλα ακριβώς απο τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και λίγο πιό βόρεια από την πόλη της Ορεστειάδας. Εκεί, σε ένα διαπιστωμένο κοίτασμα Ζεολίθου, είχε δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες Λατομείο εξώρυξης του πετρώματος, χωρίς όμως ποτέ να τύγχει ιδιαίτερης προσοχής και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα την ακινησία της όλης εγκατάστασης.
Με αφορμή το συγκεκριμένο ορυχείο το Ι.Γ.Μ.Ε., έκανε μετρήσεις μέσω γεωτρήσεων στην περιοχή και διεπίστωσε κοίτασμα Ζεολίθου το οποίο υπελόγισε σε 100 εκ. κυβικά μέτρα.
Τί είναι όμως ο Ζεόλιθος; Πρόκειται για ένα ηφαιστειακό υλικό (πέτρωμα) το οποίο όπως περιγράφει σε ένα μακροσκελές και εμπεριστατωμένο επιστημονικά άρθρο του ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθηνός, είναι : ''ένα από τα πλέον πολύτιμα φυσικά προϊόντα, με αρκετές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες '' (www.superfoods.gr/holistic-life/συμπληρώματα-οδηγός).
Χρησιμοποιείται ευρέως στην Φαρμακευτική, στην παραγωγή προϊόντων καλλωπισμού και σε συμπληρώματα τροφών. Είναι εξαίρετο, ασφαλές και υγειινό προσθετικό σε ζωοτροφές. Για αυτή του δέ την ιδιότητα, έχει εκδοθεί η οδηγία 70/524/EEC και ο Κανονισμός Νο 2200/2001 (17-10-2001 L 299/1,2 &9) απο την Ε.Ε. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ετήσια παγκόσμια παραγωγή Ζεολίθου κυμαίνεται στα 3 εκ. τόνους, εκ των οποίων :
2.000.000 τόνους παράγει η Κίνα
210.000 -//- η Ν. Κορέα
150.000 -//- η Ιαπωνία
140.000 -//- η Ιορδανία
100.000 -//- η Τουρκία
85.000 -//- η Σλοβακία
59.000 -//- η ΗΠΑ
και μικρότερες ποσότητες διάφορες άλλες χώρες.

Και αισίως φτάνουμε στις αρχές του 2011, (Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), όπου η Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων, υπο τον Συντονισμό και εν τέλει την έγκριση του τότε Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κου Θ. Πάγκαλου, εγκρίνει το σχέδιο της Επένδυσης από την GEO VET στα Πετρωτά Θράκης. Στις 22-3-2011 εγκρίνεται η επένδυση από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και στις 20-5-2011 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, υπογράφεται η Σύμβαση παραχώρησης από το Δημόσιο και την Εταιρεία, παρουσία του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Περιφερειάρχου και του Αντιπεριφερειάρχου, όλων των τοπικών Βουλευτών, του Δημάρχου Ορεστειάδος καθώς και πλήθους εκπροσώπων Υπηρεσιών, Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Όμως, μετά απο λίγες ημέρες ο βουλευτής Χίου κος Κ. Μουσουρούλης (και νύν Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου), καταθέτει ερώτηση στην Βουλή, για το κατά πόσο και εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την έγκριση της επένδυσης στην Θράκη (όχι στην Χίο...) και σε χρόνο 0' (d-t, κατά το κοινώς λεγόμενον), ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κος Ιωάννης Μανιάτης, στις 14-6-2011 ακυρώνει την διαδικασία και την έγκριση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης!
Και τότε, μετά από 2 ημέρες, έγινε το κυοφορούμενο στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου : Ανασχηματισμός!
Για τους μη έχοντες δε καλή μνήμη, απλώς να υπενθυμήσουμε ότι Υπουργός στο ΥΠΕΚΑ ανέλαβε ο μέχρι τότε επιτυχών ως Υπουργός Οικονομικών, κος Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, ο δε κος Ι. Μανιάτης, παρέμεινε ώς Υφυπουργός.
Μετά το αρχικό σοκ και την αμηχανία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνον, οι κάτοικοι του Έβρου, συνέταξαν καταγγελίες και στις 14-12-2011 απέστειλαν υπόμνημα προς τον τότε Πρωθυπουργό με 4.287 υπογραφές, όπου εγκαλούσαν τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κο Μανιάτη και του κατελόγιζαν “ύποπτη” παρεμπόδιση της επένδυσης στα Πετρωτά Θράκης (www.dimokratianews.gr).
Παρ' όλα ταύτα η GEO VET επέμενε να παραμείνει στην περιοχή και στις 28-1-2012 στην Αίθουσα του Μεγάρου Τ.Ε.Ε. σε εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από ομότιμους καθηγητές Πανεπιστημίων και το Τ.Ε.Ε. με χορηγία της ίδιας και με θέμα ''Ελληνικές εφευρέσεις : σημασία και αξιοποίηση'' , παρέδωσε 5 Διπλώματα Ευρεσιτεχνείας για τις διαπιστωμένες χρήσεις του εξωρυσόμενου από την τοποθεσία “Ρέμα Ντρίστα Πετρωτών Ν. Έβρου” πετρώματος του Ζεόλιθου . (ellhnikos-zeolithos.blogspot.com/2013/02).

Λίγο πιό βόρεια απο τα Πετρωτά, μέσα στην Βουλγαρία, υπάρχει μία πόλη με έντονο μεταλλευτικό ενδιαφέρον, ονόματι Kardzhali (Κάρτζαλι). Εκεί ιδρύθηκε το 2003 μια εταιρεία με σκοπό την εξώρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ζεολίθου της περιοχής. Το όνομα της εταιρείας είναι : S&B industrial minerals AD με έδρα το Kardzhali και διεύθυνση Bul. Belomorski 97 Kardzhali 6600 Boulgaria. Απο αυτήν την εταιρεία το 99,73% ανήκει στην γνωστή μας S&B και βεβαίως αναφέρεται στον κατάλογο των Θυγατρικών της. Στην Βουλγαρία να σημπληρώσουμε ότι το ενδιαφέρον της είναι και για τον παραγόμενο Περλίτη και Μπετονίτη. (www.sandb.com).

Η Χώρα μας εισάγει ετησίως περίπου 60 τόνους Ζεόλιθου και οι χώρες προέλευσής του είναι η Τουρκία και η Βουλγαρία. Σε περίπτωση όπου υπήρχε παραγωγή Ζεόλιθου στην Ελλάδα, αυτομάτως θα σταματούσαν οι εισαγωγές. Δεν είμαστε σε θέση να ισχυρισθούμε ότι η S&B ''μποϋκοτάρει'' την επένδυση στην Θράκη, προκειμένου να μην στερηθεί των εξαγωγών της από την Βουλγαρία στην Ελλάδα, ακόμη κι άν γνωρίζουμε ότι η εξαδέλφη του κου Παπακωνσταντίνου (γνωστή προσφάτως και απο την λίστα Lagarde), είναι ακόμη μέλος του Δ.Σ. της S&B. Εξ άλλου η εισαγόμενη ποσότητα δεν είναι τεράστια. Και απο την άλλη πλευρά, θα μπορούσε η ίδια η S&B να διεκδικήσει το κοίτασμα στα Πετρωτά Έβρου. Εκτός και άν δεν πρόλαβε και κάποιος άλλος ανέλαβε να “φρενάρει” τις ορέξεις και πρωτοβουλίες υποψήφιων επενδυτών, έως ότου η εταιρεία έλθει ώς Σωτήρας επενδυτής στην χειμαζόμενη οικονομικά Θράκη. Ενδεχομένως να τηρεί και στάση αναμονής για την εξέλιξη της ταραχώδους “επένδυσης” των Καναδών για την εξώρυξη χρυσού στην περιοχή, αλλά να μην κινδυνεύσει όμως και με απώλεια ''προγραμματισμένης επένδυσης'' επάνω σε ένα καταπληκτικό μεταλλευτικό φιλέτο. Μιά σκέψη είναι και αυτή και θα ήταν δυνατή η υιοθέτησή της ή όχι, μόνον άν μας εξηγούσε τις προθέσεις του και τα κίνητρά του, ο τότε ερωτών Βουλευτής (και μετέπειτα Υπουργός) κος Κ. Μουσουρούλης. Βεβαίως δεν τίθεται κανένας ενδοιασμός για τις προθέσεις και τα κίνητρα του ''αναστήσαντος'' την ελληνική οικονομία και ''ενταφιαστή'' της εν λόγω επένδυσης κου Γ.Παπακωνσταντίνου.
Η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής, το θέμα της έγκρισης της επένδυσης απο το ΥΠΕΚΑ, έχει κυριολεκτικά βουλιάξει, οι δέ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η GEO VET οδεύει πρός... Τουρκία. Και εμείς περιστρεφόμαστε γύρω από τα ίδια ονόματα της πολιτικής σκηνής και πιστεύουμε ότι οι ενεχόμενοι, είναι και οι σωτήρες μας.

Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε, ότι πρίν από μερικά χρόνια ότε και διεπιστώθη η λειτουργία ορυχείου χρυσού στο Kardzhali της Βουλγαρίας, του οποίου ο καθαρισμός γινόταν με την γνωστή μέθοδο του κυανισμού, ακριβώς επί των οχθών του Έβρου ποταμού, υπήρξε καθολική αντίδραση και διαμαρτυρία από τους Ο.Τ.Α ολόκληρης της Θράκης, μόνο και μόνο για τον φόβο της ρύπανσης του ποταμού. Εστάλησαν επιστολές προν την Βουλγαρική Κυβέρνηση και έγινε κοινοποίηση του θέματος στην Ε.Ε. αλλά όπως φαντάζεσθαι, από όλα αυτά, ήταν απόν το Ελληνικό Δημόσιο και η πρωτοβουλία ήταν των πολιτών, των Συλλόγων και των Ο.Τ.Α. της Θράκης.

Με δεδομένη και γνωστή την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτικών, όταν αποκαλύπτονται (όχι όταν πράττονται) σκαιώδεις ενέργειές των και βεβαίως χωρίς το άγχος της διαπόμπευσης και της τιμωρίας των, καθίσταται πλέον αναιδώς, αυθαδώς και απροσχηματίστως ως κεκτημένο των, η ελεύθερη δημοσιοποίηση της απαξίωσής των για την δημόσια ηθική και την κοινή γνώμη, υιοθετώντας ανερυθρύαστα την γνωστή ρήση παλαίμαχου και (ακόμη) ζώντος πολιτικού :
''Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...''
Ιτέα 8-3-2013
ΠΗΓΗ : http://epikourositeas.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Λογικά θα έπρεπε να αγανακτήσω και να βρίσω. Αντί αυτού θα κάνω μια ερώτηση :
    Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε απο αυτήν την θηλειά, απο αυτήν την πνιγηρή ατμόσφαιρα, απο αυτήν την κλίκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή