Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Τι προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο-Όλες οι δηλώσεις


Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της...
όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup.
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης - της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.
Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.


Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη 
«Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρωπαϊκής ένωσης» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης αναχωρώντας από το Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Προέδρου της Κύπρου:


Θα μας πάρει λίγο χρόνο για να εξακριβώσουμε τον τρόπο, τα ποσοστά και τη διαδικασία, μετατροπής των καταθέσεων σε κεφάλαιο. Θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε με τον καλύτερο και πιο ευαίσθητο τρόπο για τους καταθέτες, το όλο ζήτημα, είπε μετά την συμφωνία με το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Δείτε το βίντεο από το MEGA: 


Όλες οι δηλώσεις μετά τη συμφωνία
Οι δηλώσεις των Γέρουν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Κλάους Ρέγκλινγκ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα
«Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη.» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο Εurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
«Το ύψος της βοήθειας θα είναι 10 δισ. ευρώ, αλλά το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ρεν:Θα είναι δύσκολο το μέλλον για την Κύπρο
«Ήταν σύνθετη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της.» δήλωσε πριν από λίγο ο Όλι Ρεν, στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup.
«Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του.» ανέφερε ο Ολι Ρεν και συμπλήρωσε πως θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα task force για την Κύπρο
Λαγκάρντ: Συγχαίρω τις κυπριακές αρχές
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ενέκριναν μια συμφωνία για τον δανεισμό της Κύπρου και την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στη νήσο, ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ωστόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ύψος της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση.
Ρέγκλινγκ: Αρχές Μαΐου η πρώτη δόση
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου στην Κύπρο αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου, δηλώνει ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
 Δείτε όλες τις δηλώσεις από το MEGA: 



Μητσόπουλος: Κάτω από 40% το κούρεμα 
«Το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις, θα είναι κάτω από 40%» εκτίμησε, ο Τάσος Μητσόπουλος, υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου. «Στόχος μας είναι να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες και να μην δημιουργηθεί πανικός», είπε.
Δείτε το βίντεο από το MEGA: 


Τηλεφωνική "Σύνοδος Κορυφής" ΕΕ-Ιαπωνίας για την Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με την κυπριακή κρίση θα έχουν ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε και οι πρόεδροι του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, «η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί για την κυπριακή κρίση και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ελεύθερες ανταλλαγές ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Η τηλεφωνική αυτή σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 ώρα Ιαπωνίας (11:00 ώρα Ελλάδας).
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Παρασκευή να αναβάλουν την προγραμματισμένη για σήμερα στο Τόκιο συνάντησή τους με τον ιάπωνα πρωθυπουργό λόγω των προσπαθειών της ΕΕ για την επίλυση της κυπριακής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, η ευρωπαϊκή πλευρά θα εξηγήσει την κατάσταση όσον αφορά την Κύπρο και θα συζητήσουν για την έναρξη συνομιλιών για εμπορική συνεργασία και για μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία», τόνισε ο Σούγκα.

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ: Αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρισκόταν μέχρι τις πρωινές ώρες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι» αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεωκοπία».
«Η επιλογή» είπε, «ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου».
Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

Χαραλάμπους: Μάλλον θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες
«Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, θα σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Μάλλον όμως θα ανοίξουν» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο διευθυντής του Γρ. Τύπου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πάμπος Χαραλάμπους.
«Πολλοί καταθέτες, Κύπριοι και ξένοι, έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από τα προνόμια που μας προσέφερε το τραπεζικό μας σύστημα, αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι να διανεμηθούν δίκαια τα κέρδη των καταθετών για να διασωθεί η οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους και προσέθεσε πως το ελληνικό PSI στοίχισε 4 δισ. στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Δείτε το βίντεο:


 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου