Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Οργανωμένη απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων



Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των ΕΚΑΜ στις φυλακές Τρικάλων, όπου το βράδυ της Παρασκευής έγινε απόπειρα απόδρασης με ανταλλαγές πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, λίγο μετά τις 07.00 το πρωί του Σαββάτου οι ομάδες των ΕΚΑΜ εισήλθαν εντός των φυλακών.

Η επιχείρηση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι κρατούμενοι...

που μέχρι αργά τα ξημερώματα του Σαββάτου βρίσκονταν στην ταράτσα της Γ' Πτέρυγας των φυλακών έχουν αποσυρθεί και έχουν κρυφτεί σε άλλο σημείο, εκτός ταράτσας και πλέον δεν είναι ορατοί από τις ομάδες των ΕΚΑΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr τα κελιά των φυλακών παραμένουν κλειστά. Πηγές αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης εμποδίζουν την είσοδο σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές κι έτσι είναι αδύνατο να γίνει η καταμέτρηση για να διαπιστωθεί εάν και πόσοι κρατούμενοι έχουν αποδράσει. Σημειώνεται ότι την επιχείρηση έχει αναλάβει το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της απόπειρας απόδρασης, συνελήφθη ένα κρατούμενος από την Αργεντινή, ο οποίος ανακρίνεται.

Το χρονικό της επίθεσης στις φυλακές

Συνδυασμένη επιχείρηση στήθηκε για την απόδραση κρατουμένων αλβανικής καταγωγής από τις φυλακές Τρικάλων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δύο ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν έξω από τις φυλακές, πυροβολώντας η μία από ένα κλειστό βαν και ένα αγροτικό αυτοκίνητο και η άλλη ομάδα από τους γύρω αγρούς κατά των εξωτερικών φρουρών του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ταυτόχρονα, οι κρατούμενοι από την πτέρυγα όπου είναι έγκλειστοι κακοποιοί αλβανικής καταγωγής, άνοιξαν τα κελιά τους κόβοντας τα κάγκελα με πριόνι, πέρασαν στην ταράτσα και άρχισαν και αυτοί να πυροβολούν με όπλα που πέρασαν μέσα στη φυλακή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το εάν τελικά ορισμένοι εξ αυτών κατάφεραν να αποδράσουν καθώς και ο αριθμός τους.

Βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί από τις φυλακές:



Δύο τραυματίες εξωτερικοί φρουροί- ο ένας σοβαρά

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιμετώπισαν και τις τρεις αυτές επιθέσεις αλλά με απώλειες αφού δύο εξωτερικοί φρουροί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να χειρουργηθούν. Πρόκειται για τον 40χρονο Κώστα Καρρά και τον 37χρονο Δημητρίου Μιχαήλ, οι οποίοι νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Τρικάλων, έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.



Ο ένας εκ των φρουρών, που είναι αρκετά σοβαρά, επεχείρησε να βγει από τις φυλακές με τζιπ την ώρα που οι ένοπλοι πυροβολούσαν από το βαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην κοιλιακή χώρα. «Μπροστά από τις φυλακές υπάρχει δρόμος κι έτσι όπως περνούν φορτηγά και άλλα οχήματα, πέρασε και το βαν, από όπου προήλθαν οι πυροβολισμοί», αναφέρει σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Τρικάλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες που επέβαιναν στο βαν έφεραν καλάσνικοφ.


Ακούστε δηλώσεις-σοκ από κατοίκους των Τρικάλων καθώς και του Προέδρου της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών κ. Γιάννη Αναγνώστου λίγο πριν τα μεσάνυχτα.



Σε εγρήγορση οι αστυνομικές δυνάμεις

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις φυλακές αφενός για να καταδιώξουν τις δύο ομάδες των ενόπλων που επιτέθηκαν από τον εξωτερικό χώρο της φυλακής αλλά και για να εξουδετερώσουν τους ένοπλους που πυροβολούσαν από την ταράτσα. Περί τις 00.10 τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας να καταφθάσουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ. Λίγο αργότερα, τα όπλα από την ταράτσα της Γ' Πτέρυγας σίγησαν.





Oι δυνάμεις των ΕΚΑΜ από τη συμπρωτεύουσα κατέφθασαν στις φυλακές περί τη 1.20 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μία ώρα αργότερα κατέφθασαν και οι δυνάμεις από την Αθήνα.

Δείτε αμοντάριστα πλάνα από τις φυλακές:







Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χαλάτσης.



Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες με μπλόκα από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων για το αυτοκίνητο από το οποίο προήλθαν πυροβολισμοί.









Στις 22.30 το βράδυ της Παρασκευής στήθηκε επιχείρηση εντός των φυλακών. Στις 23.15 είχε καταστεί σαφές πως 5 τουλάχιστον κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν. Στις 23.23 ακούγονταν ακόμη πυροβολισμοί στο εσωτερικό της φυλακής. Επισημαίνεται πως στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν υπήρχαν εκπαιδευμένες ομάδες ΕΚΑΜ για να παρέμβουν, οι ενισχύσεις με μονάδα των ΕΚΑΜ ξεκίνησαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οδικώς, μετά όμως την μάχη που εξελίχθηκε στις φυλακές Τρικάλων.

Υπολογίζεται ότι οι ομάδες των ΕΚΑΜ που ξεκίνησαν από την Αθήνα χρειάζονταν τουλάχιστον 3 ώρες υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να φτάσουν στα Τρίκαλα.



Aκούστε τι ανέφερε στη Ζούγκλα, αργά το βράδυ της Παρασκευής ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Τρικάλων, κ. Αναγνώστου:


Περί τις 22.30 ο πρόεδρος των υπαλλήλων στις φυλακές Τρικάλων, κ. Βασταρούχας ανέφερε στη Ζούγκλα πως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση κρατουμένων από την ταράτσα των φυλακών και πως ακόμα ακούγονταν πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας εκ των εξωτερικών φρουρών είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρισκόταν στο χειρουργείο, ενώ ο δεύτερος τραυματίας είναι σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει κι ένας τρίτος, ελαφρά τραυματισμένος, ο οποίος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες στις φυλακές Τρικάλων.



Ερωτηματικά για το πώς βρέθηκαν τα όπλα στις φυλακές


Για άλλη μία φορά γεννώνται ερωτηματικά για το πώς τα όπλα τα οποία βρέθηκαν στα χέρια των έγκλειστων στις φυλακές Τρικάλων, «πέρασαν» χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Ακόμη και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, πυροβολισμοί ακούγονταν από το εσωτερικό των φυλακών, με τους κρατούμενους να δείχνουν ανυποχώρητοι και τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας το «βαρύ πυροβολικό» να καταφθάσει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τις δυνάμεις ΕΚΑΜ. Το πρόβλημα ως φαίνεται είναι σοβαρό και δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 20 μόλις ημέρες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού εντόπισαν στη Δ’ πτέρυγα δύο χειροβομβίδες, ένα πιστόλι και ένα περίστροφο…



Πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στη zougla.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, κ. Καρακίτσος είχε καταγγείλει τις συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας, με αφορμή την απόπειρα απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Μαλανδρίνου.


H επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Τρικάλων μετά από σοβαρό περιστατικό με χρήση όπλων και ανταλλαγή πυροβολισμών σε εσωτερική πτέρυγα και εξωτερικό φυλάκιο. Έχουν τραυματιστεί δύο φύλακες της εξωτερικής φρουράς.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου- Χρήστος Μαζάνης

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου