Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ '' ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ'' 360 ΕΥΡΩ ;

Παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις, και το 2013 τα ταμεία θα κλείσουν με τεράστιο έλλειμμα. Υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Εξ ου και η πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σύμφωνα... 

με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, για δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.
Αποδέκτης της πρότασης του διοικητή του Ιδρύματος έχει γίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκέφτεται να αναθέσει το όλο θέμα σε ειδική επιτροπή «σοφών». Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
1. Τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.
2. Το ΙΚΑ να αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).
3. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία.
Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Εθνική Σύνταξη: Το Ταμείο να αποδίδει σε όλους τους πολίτες την Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2015 που έχει προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου και ανέρχεται στα 360 ευρώ και την επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).
5. Ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.
6. Επικουρικά ταμεία: Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.
7. Εναλλακτική ασφάλιση: Προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.
Η εκτίμηση του διοικητή του ΙΚΑ είναι ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ, θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, ενώ η διοικητική ενσωμάτωση θα βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης (κόστος προσωπικού).

http://fimotro.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Μπάχαλο στο ΙΚΑ


    Όλα τριγύρω αλλάζουνε αλλά κάπου τα πάντα είναι ίδια. Ο λόγος για το ΙΚΑ και τη διοίκησή του με το Ροβέρτο Σπυρόπουλο, πρώην ταμία του ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται στο τιμόνι του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια, έχουν αλλάξει κυβερνήσεις και υπουργοί.

    Αυτός σταθερός, βράχος, μόνιμος σχολιαστής των τηλεπαράθυρων και της δημοσιογραφίας των Αυτιάδων, να δίνει συμβουλές, να εκθειάζει το έργο του στο διαλυμένο ταμείο και να μας συγκινεί με την απίστευτη προσπάθεια που κάνει να κρατήσει το ΙΚΑ ζωντανό.

    Προφανώς ο κ. Σπυρόπουλος έχει πολλά για τη γούνα των πρώην κυβερνώντων. Ως ταμίας του ΠΑΣΟΚ θα ξέρει πολλά για τα οικονομικά του, επομένως δε θα πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός ότι ο Βενιζέλος επιμένει να τον διατηρεί στη θέση του στο ΙΚΑ.

    Εσχάτως, όμως, τα έχει βρει… μπαστούνια καθώς μια δικαστική απόφαση για περίπου 500 εργαζόμενους, έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή. Η ιστορία είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν περάσει με εξετάσεις του ΑΣΕΠ κι έπρεπε να διοριστούν στην Αγροτική τράπεζα από το 2008 με την προκήρυξη 9Κ. Όμως, τότε έγινε ένα «θαύμα» και οι διοριστέοι τοποθετήθηκαν στο ΙΚΑ. Στα δικαστήρια προσέφυγαν, ωστόσο, εργαζόμενοι που ήταν διοριστέοι με την προκήρυξη 8Κ, τα δικαστήρια έκριναν ότι οι 9Κ πρέπει να φύγουν από το ΙΚΑ. Ακολούθησε μπάχαλο, με αντιδράσεις, καταλήψεις και έντονη πίεση στον κ. Σπυρόπουλο να βρει λύση. Διότι εδώ είχαμε να κάνουμε με το εξής: Οι 9Κ κατά παράβαση του νόμου διορίστηκαν στο ΙΚΑ αν και είχαν περάσει στην ΑΤΕ, παρακάμπτοντας τους 8Κ οι οποίοι έμεναν στον αέρα.

    Φυσικά ο κ. Σπυρόπουλος, που ξέρει να κάνει ελιγμούς είπε ότι δε θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για τους 9Κ, αφήνοντας στον αέρα του 8Κ.

    Το απόλυτο μπάχαλο στην ουσία με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στη μέση και να έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους αφενός για τα λάθη του παρελθόντος και αφετέρου για την αδυναμία της σημερινής διοίκησης του ΙΚΑ να βρει μια λύση και να μην παίρνει πολιτικάντικες αποφάσεις. Ο άνθρωπος όλων των πρωθυπουργών και κυβερνήσεων, κ. Σπυρόπουλος, καλό είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό διότι έρχεται μεγάλη θύελλα. Ας κόψει από τα εκατομμύρια που σπαταλά για τα κτίρια του ΙΚΑ κι ας καλύψει τις τρύπες που υπάρχουν παντού στα γραφεία του Ταμείου και ταλαιπωρούν τον κόσμο.

    Άλλωστε, οι υπάλληλοι αυτοί είναι από ΑΣΕΠ, δεν εντάσσονται στη διαθεσιμότητα. Επομένως, μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μετατάξεων εκεί που υπάρχουν τεράστια κενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή