Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Spiegel : "Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν"


Στα φαινόμενα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, με αφορμή την αποκάλυψη των ονομάτων της "λίστας Λαγκάρντ" επικεντρώνεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel
"Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, την ώρα που ο μέσος όρος των πολιτών της χώρας υπομένει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας", τονίζει σε νέο του άρθρο το γερμανικό ...
περιοδικό Der Spiegel, σχολιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους.
Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, η αρχή της φορολογικής συνείδησης - δικαιοσύνης πρέπει να ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα.
"Είναι πασιφανές πως οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν χρήζουν ίσης και ισότιμης μεταχείρισης", υποστηρίζει με νόημα το Spiegel.
“Η αρχή της φορολογικής ισότητας μπορεί να είναι ενσωματωμένη στο ελληνικό Σύνταγμα, όμως γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι ίσοι”, αρχίζει το άρθρο που υπογράφει ο Γεώργιος Χρηστίδης, και συνεχίζει: “Η κυβέρνηση των Αθηνών ετοιμάζει ακόμα έναν γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και της κοινωνίας. Ήδη τέτοια μέτρα σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας έχουν περικόψει το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα κατά το ήμισυ από την αρχή της κρίσης. Την ίδια στιγμή, όμως, μία μικρή ελίτ πλούσιων εφοπλιστών παλεύει να διατηρήσει το αφορολόγητό της, το οποίο παραδόξως είναι κι αυτό ενσωματωμένο στο ελληνικό Σύνταγμα”.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που τακτικά φοροδιαφεύγουν, και το άρθρο επικαλείται μία πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν πολύ λιγότερα έσοδα από αυτά που έχουν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 50% όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ χαρακτηρίζεται “κυρίως συμβολική”, αφού μόλις 200 Έλληνες φορολογούμενοι δηλώνουν τέτοια ποσά.
"Πλούσιοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν", τονίζει επίσης το περιοδικό, επικαλούμενο μάλιστα πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, 7 εκ των 10 Ελλήνων αυτοαπασχολούμενων, συνεχίζει να φοροδιαφεύγει.
"Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, αρκετοί πλούσιοι Έλληνες δεν δέχονται καμία περισσότερη πίεση να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν, σε σχέση με την πίεση που δέχονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης", σημειώνεται επίσης.
Αναφορά υπάρχει για το γεγονός ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους και απειλούν ότι αν κληθούν να το κάνουν θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες, με τον αρθρογράφο να προτείνει την επιβολή ενός μετρίου μεγέθους φόρου, ώστε να εμπιστευθούν περισσότερο το κράτος οι Έλληνες πολίτες και να είναι πιο θετικοί στο να πληρώσουν τους φόρους τους.
Το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του 35χρονου Μάνθος Νεοφυτίδη που εργαζόταν σε αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης “Δεν τους  νοιάζει αν οι άνθρωποι πεθαίνουν, θέλουν να γεμίζουν οι δικές τους τσέπες."  λέει χαρακτηριστικά.
Το περιοδικό κάνει εκτενή αναφορά στα θέματα της ναυτιλίας. Τονίζει τέλος ότι  κυβέρνηση Σαμαρά κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με μεγιστάνες της ναυτιλίας σχετικά με την εισαγωγή ενός νέου φόρου στα  φορτία.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου