Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

35.000 κεραυνοί σε 48 ώρες - Βελτίωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες


  Τη νύχτα... μέρα έκαναν οι κεραυνοί που έπεσαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Εφτασε τα 151,2 χιλιοστά το ύψος βροχής στην Πρέβεζα. Βελτίωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

«Είναι σύνηθες να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό κεραυνών αυτές τις μέρες του φθινοπώρου,... φαινόμενο άκρως εντυπωσιακό», τονίζουν οι επιστήμονες
Αστραψε ο ουρανός από τους περίπου ...
από 35.000 κεραυνούς που έπεσαν την Παρασκευή και το Σάββατο κυρίως στην Πελοπόννησο.
Οι περισσότερες ηλεκτρικές εκκενώσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 20.000, ενώ το Σάββατο έπεσαν ελαφρά στις 15.000. Αντίθετα, την Κυριακή το φαινόμενο είχε εξασθενήσει πλήρως με τον αριθμό των κεραυνών να μην έχει ξεπεράσει τους 200 μέχρι αργά το απόγευμα.
Οι περισσότεροι από τους κεραυνούς που έβλεπαν τα προηγούμενα βράδια οι κάτοικοι της Αθήνας έπεφταν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά, στην περιοχή της Αργολίδας.
35.000 κεραυνοί σε 48 ώρες
Η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων, άλλωστε, παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των κεραυνών που έπεσε στο Ιόνιο και στην Ηπειρο.
Ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι «η δραστηριότητα που κατεγράφη αυτό το διήμερο ήταν πολύ έντονη.
Στο παρελθόν έχουμε καταγράψει έως και 70.000 κεραυνούς σε μια ημέρα, αλλά επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Σε γενικές γραμμές μεγάλο αριθμό κεραυνών παρατηρούμε αυτές τις μέρες του φθινοπώρου».
Εκτός από τους κεραυνούς, το περασμένο διήμερο είχε πολλές και δυνατές βροχές, το ύψος των οποίων κάλυψε τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου.
Στην Πρέβεζα έπεσαν 151,2 χιλιοστά, στην ορεινή Ναυπακτία 137 χιλιοστά, στο Σιμόπουλο Ηλείας 136 χιλιοστά, στην Αμαλιάδα 125,4 χιλιοστά και στους Παξούς 113 χιλιοστά. Στην Αθήνα επίσης έβρεξε για πρώτη φορά μετά από 108 μέρες με το ύψος βροχής να φτάνει τα 7 χιλιοστά στο Γκάζι.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ο καιρός θα βελτιωθεί με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας κοντά στα επίπεδα των 30 βαθμών.
Αυτή η βελτίωση δεν θα αρχίσει να φαίνεται, ωστόσο, πριν από το βράδυ, αφού κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ένταση έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς στην Αθήνα και τους 24 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη.
Τρίτη - Τετάρτη
Την Τρίτη και την Τετάρτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι μουντός χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση κάποιων τοπικών βροχών. Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπεράσουν τα πέντε μποφόρ.
Η καλύτερη μέρα της εβδομάδας θα είναι η Πέμπτη. Οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν στο σύνολο της χώρας με εξαίρεση την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο καταιγίδων προς το απόγευμα.
Την Παρασκευή πάντως αναμένεται εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας, η οποία δεν θα συνοδευτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
ethnos - Στέλιος Βογιατζάκης

1 σχόλιο: