Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Παγόβουνο γίγαντας αποκολλήθηκε στη Γροιλανδία

Παγόβουνο έκτασης 120 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα, αποκολλήθηκε από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, επαληθεύοντας σχετικές προβλέψεις που είχαν γίνει το περασμένο φθινόπωρο.


Το παγόβουνο αποκολλήθηκε χθες, 17 Ιουλίου, ενώ το γεγονός έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά την αποκόλληση ενός άλλου παγόβουνου, υπερδιπλάσιου σε μέγεθος από το τωρινό, το οποίο «γεννήθηκε» από τον Παγετώνα Πέτερμαν τον Αύγουστο του 2010.

Μολονότι η αποκόλληση παγετώνων είναι μία φυσική, κυκλική διαδικασία, το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο αποκολλήσεων ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς εκτιμούν ότι το συμβάν φέρνει τον παγετώνα σε οριακό σημείο.



«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μειώνεται σε μέγεθος εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Μύνχοφ, επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

earthobservatory.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου