Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Επίκαιρες Ερωτήσεις της Περιφερειακής Παράταξης Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, για το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

1η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στη Στερεά Ελλάδα....


Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που είναι η εξειδίκευση του εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) σε επίπεδο περιφέρειας, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση. Ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι ουσιαστικά η αναθεώρηση του προηγούμενου σχεδιασμού που είχε εκπονηθεί το 2005 η οποία όφειλε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Τα σχετικά κείμενα του υπό διαβούλευση ΠΕΣΔΑ που έχουν αναρτηθεί είναι τεράστια (2.264 σελίδες), γεγονός που αποθαρρύνει όσους θα επιθυμούσαν να ενημερωθούν και να διατυπώσουν άποψη. Παρ' όλο τον μεγάλο όγκο των κειμένων, τα στοιχεία σχεδιασμού για το τι πρόκειται να γίνει είναι ελάχιστα. Στα πλαίσια της διαβούλευσης, η Περιφέρεια όφειλε να παρουσιάσει μια σύνοψη του περιφερειακού σχεδιασμού που να αναλύει σε λίγους πίνακες τι υπάρχει σήμερα και τι προβλέπεται για αύριο, σε ποιες περιοχές, ποιους θα εξυπηρετεί, πόσο περίπου θα κοστίσει και πόσο θα διαρκέσει.

Στην εισαγωγή αναφέρεται ότι η Περιφέρεια έχει πλέον την αρμοδιότητα εκπόνησης και υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, όμως σε όλο το υπόλοιπο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, η αρμοδιότητα αυτή έχει ξεχαστεί. Ο ΠΕΣΔΑ που παρουσιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς είναι προσχηματικός, παραμένει εξαιρετικά ασαφής σε όλα, χρησιμοποιεί μη αξιόπιστα στοιχεία, δεν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι ο περιφερειακός ΦΟΣΔΑ, που έχει ήδη κριθεί ως μη νόμιμος και έχει καταργηθεί, έχει τον κυρίαρχο και αποκλειστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι το σχέδιο που παρουσιάζεται έχει ήδη περιγραφεί από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ο οποίος θα αναλάβει να το εξειδικεύσει. Το σχέδιο είναι συνειδητά γενικόλογο προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο της δράσης σε ένα συγκεντρωτικό μόρφωμα που επιχειρήθηκε ήδη να δημιουργηθεί και μάλιστα με μορφή Α.Ε. και κρίθηκε μη νόμιμο, ώστε να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, μέσω της μόνιμης πλήρους εξάρτησής του από ιδιώτες εργολάβους.

Οι Δήμοι καλούνται μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, χωρίς πόρους, μέσα ή προσλήψεις προσωπικού, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη φτωχοποιημένων από τα Μνημόνια διαρκείας εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, με τη μετακύληση του κόστους.

Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι βαθιά πολιτικό και η μοναδική λύση υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από τα κέρδη των εργολάβων, το οποίο θα περιλαμβάνει: Πολιτική πρόληψης και μείωσης της παραγωγής και του όγκου των απορριμμάτων, Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών, Κομποστοποίηση, Κατάργηση των χωματερών ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και αντικατάστασή τους από ΧΥΤΥ που να είναι συνδεδεμένοι με εργοστάσιο επεξεργασίας με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα φαραωνικά και πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που είναι πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:
- Σε ποιό σημείο βρίσκεται η διαβούλευση για τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς;
- Τι προτίθεστε να κάνετε για να διαφυλάξετε το δημόσιο χαρακτήρα της συγκομιδής, της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προς όφελος των κατοίκων της;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
 Βασίλης Ζούμπος


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016
2η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη για του πρόσφυγες
Η εκτυλισσόμενη προσφυγική τραγωδία είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικώνπολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που πραγματοποιούνται τα τελευταία 6 χρόνια στην περιοχή της Μέση Ανατολής, με στόχο τον γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις επεμβάσεις ως μέλος της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αν αυτοί οι πόλεμοι δεν σταματήσουν, οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη θα συνεχιστούν.

Οι ίδιες δυνάμεις που διεξάγουν αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ - είναι εκείνες που υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους για να εμποδίσουν τη διέλευση των απελπισμένων προσφύγων πολέμου που οι ίδιοι δημιούργησαν, προς την Ευρώπη.  Οι  ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις,  με  πρώτη  την  ελληνική, έχουν υποχρέωση να υποδεχθούν, να περιθάλψουν και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που οι ίδιοι δημιούργησαν με τους πολέμους τους και την διάλυση των χωρών τους. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εκείνοι που επιβάλλουν τις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές των Μνημονίων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, και σπέρνουν φτώχεια, ανεργία, ανέχεια και εξαθλίωση. Εκείνοι που καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον του ελληνικού λαού με τα μνημόνια, είναι οι ίδιοι που καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον του συριακού λαού με τον πόλεμο. Εκείνοι που εξωθούν τους Έλληνες να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από τη φτώχεια και την ανεργία των μνημονίων, είναι οι ίδιοι που εξωθούν τους λαούς της Μέσης Ανατολής να γίνουν πρόσφυγες, για να γλυτώσουν από τις βόμβες και τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια επίδειξη απίστευτου πολιτικού κυνισμού, άφησε τους πρόσφυγες αβοήθητους στην τύχη τους, προσπαθώντας να εκβιάσει την ΕΕ, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποίησε το προσφυγικό, για να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό κατά τους κρίσιμους μήνες Φλεβάρη-Μάρτη-Απρίλη, ώστε να περάσει το αντιλαϊκό και αντεργατικό 3ο Μνημόνιο και το ασφαλιστικό-φορολογικό Πολυνομοσχέδιο τον Μάιο.

Στην περιοχή μας, η Περιφέρεια, χωρίς τη συμμετοχή ή τη βοήθεια του Δήμου Λαμίας, ο οποίος επιδεικνύει για το προσφυγικό την ίδια απάθεια, τον ίδιο στρουθοκαμηλισμό και την ίδια αδιαφορία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει δημιουργήσει την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 390 πρόσφυγες. Η Περιφερειακή μας Παράταξη συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας που απαρτίζεται από αλληλέγγυους εθελοντές και προσπαθεί να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί και τους πρόσφυγες πολέμου στις Θερμοπύλες αλλά και συμπολίτες μας Λαμιώτες, άπορους και άστεγους, θύματα των Μνημονίων και του σύγχρονου καπιταλισμού.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

- Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η σίτιση που παρέχεται στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες;
- Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες των Θερμοπυλών είναι ανήλικοι και η Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευσή τους έχει διακοπή λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς, τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε τα προσφυγόπουλα να παρακολουθήσουν τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο και να αρχίσουν και αυτοί αλλά και οι ενήλικες πρόσφυγες, την εκμάθηση των ελληνικών, που είναι άλλωστε και το πρώτο βήμα προς την αποπεριθωριοποίησή τους και την ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία;
- Δεδομένου ότι έχουν περάσει δυόμιση μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων ασύλου, τι νεώτερα έχετε για τη διαδικασία αυτή;

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Ζούμπος


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016
3η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για αμμοληψία στον Σπερχειό ποταμό στο ύψος της Βίτωλης Φθιώτιδας

                Από τις 15 περίπου Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αμμοληψία και επιτόπια διαλογή ποταμίσιου αμμοχάλικου υλικού από την κοίτη του Σπερχειού ποταμού, στο ύψος της Βίτωλης, στη δυτική Φθιώτιδα, από ιδιωτική τεχνική εταιρεία, μετά από άδεια που δόθηκε από τον Δήμο Μακρακώμης-Σπερχειάδας.
                Οι εργασίες αυτές, προκάλεσαν στο συγκεκριμένο σημείο αλλαγές στα πρανή του ποταμού που προστατεύουν τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Επιπροσθέτως, η αμμοληψία άλλαξε τοπικά στο συγκεκριμένο σημείο την κλίση της κοίτης του ποταμού και υπάρχει ανησυχία ότι η αλλαγή αυτή θα φέρει την επιτάχυνση της ροής του ποταμού στο συγκεκριμένο σημείο τον προσεχή Χειμώνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να παρασυρθούν τα πρανή που προστατεύουν τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, και να γίνει υπερχείλιση του ποταμού.
               
Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να γίνει τοπικά αποκατάσταση και ενίσχυση των πρανών, ώστε να μην κινδυνέψουν τον προσεχή Χειμώνα οι παρακείμενες ιδιοκτησίες;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

 Βασίλης Ζούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου