Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στροφή η κυβέρνηση, ευκαιρία για τη Φωκίδα - Άρθρο Αθανασίου Ασημάκη

Ο εμπλουτισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης με φιλοευρωπαϊκά στελέχη, δείχνουν πλέον την σαφή επιλογή του πρωθυπουργού να παραμερίσει τις αριστερές εσωκομματικές φωνές της ρήξης.....
και να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του μνημονίου με επιτυχία, ώστε να πάρουμε την τελευταία δόση και να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις του επόμενου προγράμματος. Η στροφή αυτή ήταν αναμενόμενη και έγινε επιτακτικότερη μετά και την αποτυχία συγκέντρωσης χρημάτων από την περιοδεία Λαφαζάνη σε Ιρανούς, Κινέζους και Ρώσους και τη βιαστική προσπάθεια προείσπραξης χρημάτων από επένδυση (τούρκικος αγωγός) που δεν έχει σχεδιαστεί ούτε σε χαρτοπετσέτα. Αυτή η στροφή και τα πιθανά θετικά αποτελέσματα, δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τα σημαντικά θέματα της Φωκίδας.
    Οι μεγαλοεπενδυτές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τις περιόδους κρίσης σαν περιόδους ευκαιρίας και έτσι θα έπρεπε να σκέφτονται και οι φορείς στην Φωκίδα. Την περίοδο αυτή που όλα είναι παγωμένα και κανείς δεν βιάζεται να επενδύσει, περιμένοντας με το φακελάκι και τη μίζα έτοιμα, για να προλάβει ή να προσπεράσει τους ανταγωνιστές του, είναι η ευκαιρία της Φωκίδας για ένα σωστό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ένα σχεδιασμό ολοκληρωμένο, σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας, που θα προβλέπει τα πάντα όπως χωροταξικό σχεδιασμό (πως θέλουμε την Φωκίδα: τουριστική, αγροτική, βιοτεχνική, αγροτουριστική;), σχέδια πόλεων (ώστε να σταματήσει η άναρχη δόμηση), οδικούς άξονες, λιμάνια, δίκτυα και υποδομές. Ένα σχεδιασμό που θα ελκύει επενδυτές στη Φωκίδα.  Ένα σχεδιασμό πέρα από κομματικές και δημαρχιακές εναλλαγές, που θα συν αποφασιστεί από όλους του φορείς της Φωκίδας και θα επικαιροποιείται, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά χωρίς αλλαγές στη στοχοθεσία του. Αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα υπάρχουν, ελάχιστα έως μηδαμινά, καθώς κάθε νέα διοικούσα αρχή (κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι) άλλαζε εκ βάθρων όλο τον προγενέστερο σχεδιασμό. Αλλά δεν πάει άλλο. Η Φωκίδα δεν αντέχει άλλο αδιαφορία και μικροπολιτικές.
    Η χρονική περίοδος είναι η κατάλληλη, καθώς πέρα από την κρίση υπάρχουν και άλλες ευνοϊκές συγκυρίες. Η χάραξη του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, (το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καθυστερήσει υπερβολικά το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ το οποίο έπρεπε να είχε έτοιμα έργα προς εκτέλεση από τις αρχές του 2014(!!!) όπως και λόγω των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης προκάλεσαν τον επανασχεδιασμό του), σε συνδυασμό με το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο στόχο έχει την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, και την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ και του Ντράγκι που στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ελλάδα.

    Ευκαιρία είναι λοιπόν, να βάλλουμε στην άκρη τους κομματικούς και παραταξιακούς μας εγωισμούς, να αφήσουμε στην άκρη την στείρα αντιπολίτευση και να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι οι πολιτευτές όλων των κομμάτων, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες,  δήμαρχοι, αρχηγοί των παρατάξεων μειοψηφίας, περιφερειών και δήμων καθώς και αναπτυξιακοί φορείς και σύλλογοι της Φωκίδας και να καταθέσουμε προβλήματα και προτάσεις, στόχους και σχέδια για την ανάπλαση και ανάπτυξη της Φωκίδας ώστε να φτιάξουμε ένα σχέδιο, το οποίο όλοι μαζί, να το υποστηρίξουμε μέχρι τέλους, για το καλό του τόπου μας. 
Άρθρο
Αθανασίου Ασημάκη
Πολιτευτή με «Το Κίνημα»
Απόφοιτου Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Παντείου Πανεπιστημίου
Facebook page: Αθανάσιος Ασημάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου