Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ....'Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Σπύρος Ι. Κολοκυθάς

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ για την ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ του ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, 26 ΟΚΤΩΒΡΗ 1942

H Δημοτική Κοινότητα Προσηλίου και οι συγγενείς – απόγονοι των εκτελεσθέντων κατοίκων της, από τα στρατεύματα κατοχής τον Οκτώβριο του 1942, διοργάνωσαν  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  που έλαβαν χώρα το Σάββατο 26 στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας και την Κυριακή 27 στο Προσήλιο.....

Παρουσία πλήθους κόσμου ανήμερα της αποφράδας ημέρας, που γέμισε το ΠΚΑ και των αρχών, των οποίων εκπρόσωποι απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος ΔΚ Προσηλίου κ. Λεωνίδας Π. Σεγδίτσας, καλωσόρισε τους προσελθόντες, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία επανεκκίνησης των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης  της επετείου του ολοκαυτώματος και συνοπτικά στις άλλες που σχεδιάζονται κι εκτελούνται στην Κοινότητα.

Στη συνέχεια η Συντονίστρια της εκδήλωσης Σπυρ. Ξαγάρα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσηλίου, κάλεσε στο βήμα τον Δημήτρη Παλούκη. Ο ομιλητής παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκαν τα δραματικά γεγονότα απ’ τη μάχη της Ρεκκάς (19 Σεπτ.) που οδήγησαν στην πυρπόληση της 26 Οκτ. 1942. Ανέδειξε την εγκληματική, κατά της ανθρωπότητας πράξη, του ολοκαυτώματος χωριών, μνημόνευσε τα θύματα των στρατευμάτων κατοχής, την υποχρεωτική εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών των χωριανών και την κάθοδο στην Άμφισσα, τα δεινά των ανδρών, την παρ’ ολίγον εκτέλεση και τον 4μηνον εγκλεισμό στη Θήβα. Συγκινητική η αναφορά στον Ρένο Αποστολίδη κι όσα γράφει στην ‘‘Πυραμίδα 67’’ σχετικά με το Προσήλιο, από όπου πέρασε στρατιώτης τον καιρό του Εμφυλίου. Την ώρα της ομιλίας προβάλλονταν, με φροντίδα του Γ. Κολιαβά, φωτογραφίες του χωριού απ’ το Αρχείο του Φ. Τσάκαλου και πίνακες της Κατοχής του Χαρ. Στέφου.

Ο Δ. Παλούκης διερεύνησε την πιθανότητα αποτροπής της πυρπόλησης, εξαίροντας το Σεγδιτσιώτικο πατριωτικό φρόνημα και ήθος. Μίλησε για την επανανοικοδόμηση των καμένων με επιμονή, αλληλεγγύη, πείσμα κι αγάπη για τον τόπο και τις πατρογονικές εστίες απ’ τους κατατρεγμένους κατοίκους και, κλείνοντας, για τον μεταπολεμικό μαρασμό απ’ την αστυφιλία και την έλλειψη πολιτικών αποκέντρωσης. Ακολούθως στο πνεύμα έκκλησης για Ειρήνη στον κόσμο, που πρυτάνευσε σε όλους που μίλησαν στην εκδήλωση και για αποτροπή άλλων ολοκαυτωμάτων, προβλήθηκε με φροντίδα του Γ. Κολιαβά  video απ’ τα ‘‘Όμορφα Χωριά, Όμορφα Καίγονται’’, σερβική αντιπολεμική ταινία με θέμα, το φρικτό πόλεμο του 1993 στην Βοσνία Ερζεγοβίνη σε σκηνοθεσία Srđan Dragojević (1996) με σενάριο βασισμένο σε βιβλίο του Vanja Bulić. Τις αντοχές των ευαίσθητων δοκίμασε το απόσπ. video απ’ την ταινία ‘‘Αποκάλυψη, Τώρα!’’ αμερικανικής πολεμικής ταινίας του 1979, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Francis Ford Coppola, επιτομή των ταινιών για το Βιετνάμ, ταξίδι στην καρδιά του σκότους...


Κι ήλθε η ώρα των συγκλονιστικών μαρτυριών, με τις προσωπικές αναμνήσεις των γεγονότων, από τους κ.κ. Κατσίμπρα Κωνσταντίνο ετών 87 και (βιντεοσκοπημένη ) Μήταλα Παναγιώτη ετών 98.  Η ευχή τους με μάτια δακρυσμένα, για ποτέ πια καμένα χωριά στην Ελλάδα και τον κόσμο όλο, ήταν το πιο πηγαίο και πειστικό αντιπολεμικό μήνυμα! Την εκδήλωση έκλεισαν τραγούδια του έπους του ’40 από χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσηλίου. Συγκινημένοι κι ευαισθητοποιημένοι οι προσελθόντες στην εκδήλωση, εξέφρασαν φεύγοντας τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια θα πρέπει να είναι επώνυμα