Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ....

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Απολογισμός δράσεων Δ. Δελφών 1-30 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του χώρου υγειονομικής ταφής Άμφισσας....

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Άμφισσας, προχώρησε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της εν λόγω υποδομής στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι  (Α.Ε.Π.Ο.) για το έργο «Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και συνοδών έργων (οδού πρόσβασης), στη θέση «Βαρτός» Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας» στην Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι, η χρηματοδότηση των μελετών εξασφαλίστηκε με πρωτοβουλία  του Δήμου Δελφών, από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το  Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας 16 «Τεχνική Συνδρομή Ταμείου Συνοχής». 

 

Επαναλειτουργεί ο θεσμός φιλοξενίας των σπουδαστών στην Τουριστική Σχολή Γαλαξιδίου

Η επαναφορά του θεσμού φιλοξενίας, για τους σπουδαστές της Τουριστικής Σχολής Γαλαξιδίου, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητά της, καθώς και τη δικαίωση ενός αιτήματος το οποίο ο Δήμος Δελφών επιτακτικά και επανειλημμένως έθεσε προς την πολιτεία σε σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, για την σχολική χρονιά 2024/25 επαναφέρεται η δομή φιλοξενίας για 20 σπουδαστές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης από την επόμενη, μέχρι και τον αριθμό των 100. Με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των υποδομών φιλοξενίας, διαμορφώνεται μια κατάσταση «προσομοίωσης Τουριστικής Επιχείρησης - Ξενοδοχείου», μέσα από τις διαδικασίες της οποίας οι σπουδαστές θα τελειοποιούν τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές γνώσεις και κυρίως τις τεχνικές δεξιότητές τους, αποφοιτώντας έτοιμοι επαγγελματίες ικανοί να εργαστούν στον Τουριστικό τομέα.

 

Ο Δήμος Δελφών ξεκίνησε τη διαδικασία για το έργο των έξυπνων διαβάσεων

Ο Δήμος Δελφών ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης προς χρηματοδότηση για το έργο κατασκευής έξυπνων διαβάσεων, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος, κυρίως για τους μαθητές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Το έργο έχει τίτλο «Κατασκευή έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων με στόχο την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης μαθητών και αύξηση επιπέδου οδικής ασφάλειας των οδών που εφάπτονται με τα σχολεία» και αντικείμενό του είναι η κατασκευή προηγμένων διαβάσεων πεζών έξω από σχολεία, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία που αυξάνει την οδική ασφάλεια και βελτιώνει τη διέλευση των πεζών. Το σύστημα θα ενεργοποιείται με την παρουσία πεζού/μαθητή, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο αυτών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη δημιουργία της υποδομής και την εξασφάλιση της αυτονομίας μέσω ηλιακών συλλεκτών. 

 

Στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής

Στις 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες για την αυτοδιοίκηση εργασίες που αφορούν στους νευραλγικούς τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και της πολιτικής προστασίας.  

Πιο συγκριμένα, ο κ. Ταγκαλής παρευρέθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με τίτλο «Διαχείριση αποβλήτων-Κυκλική οικονομία: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών» και ακολούθως, την ίδια ημέρα, παρευρέθηκε ως καλεσμένος στην ευχαριστήρια εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τιμήν των ανθρώπων που έδωσαν και αυτό το καλοκαίρι σκληρή μάχη για τη θωράκιση της αντιπυρικής περιόδου

 

Συναντήσεις του Δημάρχου Δελφών κ. Π. Ταγκαλή για σειρά θεμάτων του Δήμου

Σειρά συναντήσεων για θέματα του Δήμου Δελφών, πραγματοποίησε στην Αθήνα, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής. Μεταξύ άλλων:

- Συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», κ. Έλλη Κοτσάνου, συναντήθηκε με τη Γαλαξιδιώτισσα διακεκριμένη επιχειρηματία στο χώρο της διαφήμισης κ. Ροδάνθη Σεντούκα (Red Design Consultants) και συνεργάτες της, με σκοπό την παρουσίαση του βίντεο που δημιούργησαν για τα 20 χρόνια από την ανακαίνιση του Ναυτικού Ιστορικού Μουσείου του Γαλαξιδίου.

-Με την κ. Αθανασία Στιβακτή, Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας και τον κ. Ιωάννη Σταθά, Δήμαρχο Διστόμου - Αράχοβας – Αντίκυρας, πραγματοποίησαν συνάντηση με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, για θέματα που αφορούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, καθώς και για  το ζήτημα της αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δελφών.

-Πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον κ. Ιωάννη Κοβάνη, Προϊστάμενο της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό και την παρακολούθηση εφαρμογής του Προγράμματος LEADER. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε το νέο Πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε., της οποίας ο κ. Ταγκαλής είναι Πρόεδρος και το οποίο περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

-Συνοδευόμενος από τον κ. Τάσο Δροσόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών «Κρισσαίος», επισκέφθηκε το Υπουργείο Τουρισμού, όπου συναντήθηκε με την κ. Ελίνα Προύντζου, του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και ειδικούς συνεργάτες του Υπουργείου. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η χρηματοδότηση του Καταδυτικού Πάρκου στη θαλάσσια περιοχή του Γαλαξιδίου. Σε συνέχεια αυτής, ο Δήμαρχος Δελφών συναντήθηκε με την κ. Αυγή Βάση, Δ/ντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του Πάρκου, έργο για το οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Δελφών έχει ήδη πάρει έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων.

-Πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου μαζί με το Δήμαρχο Θηβαίων, κ. Γεώργιο Αναστασίου, και υπηρεσιακούς παράγοντες του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. συναντήθηκαν με τον κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα, για έργα υποδομών του Φορέα, με εστίαση στη χρηματοδότηση του 3ου κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α Θήβας.

-Πραγματοποίησε συναντήσεις με θέμα το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των παρουσιαστικών στοιχείων των Ιδρυμάτων Νικολάου Γιαγτζή και Αγγελικής Μπαζούρου.   

 

Πλήθος κόσμου και με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821

Παρουσία αρχών του τόπου, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821, «Θα Κάμωμεν το Πρέπον».

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Δελφών και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλαξιδίου, σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς και εθελοντές

 

Με επιτυχία και κάθε επισημότητα ο εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας της Αγκάλης

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή των αρχών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιστορικής Ναυμαχίας της Αγκάλης, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ιτέα από τις  27 έως τις  29 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο εορτασμός διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Δελφών και του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», καθώς και τη συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιτιά», του Ομίλου Ιτέας «Δεσμός» και του Συλλόγου Αυτοδυτών Φωκίδος «Κρισσαίος». 

 

Ένα σπουδαίο βιβλίο παρακαταθήκη για την ιστορία της Παλαιάς Τοπόλιας

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ταξιδεύοντας με νοσταλγία στην Παλαιά Τοπόλια», του Αρχιμ. Νεκτάριου Καλύβα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσία του Δημάχου Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του τη σπουδαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης ενός τόπου, σκοπό τον οποίο επιτελεί και με το παραπάνω η εν λόγω έκδοση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Ελαιώνα, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Δελφών, της Δημοτικής Κοινότητας Ελαιώνα, του Δικτύου για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιώνα, παρουσία αρχών του τόπου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων καθώς και δεκάδων θεατών οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά το συγγραφέα, Αρχιμ. Νεκτάριο Καλύβα, για την παρακαταθήκη που αφήνει στις επόμενες γενιές μέσω του βιβλίου του. 

 

Στις συνεδριάσεις του Φο.Δ.Σ.Α. και της Π.Ε.Δ. ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής

Στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, παρευρέθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2024 αντίστοιχα ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., στον οποίο ο Δήμαρχος Δελφών είναι Αντιπρόεδρος, αποφασίστηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση-επικαιροποίηση της απόφαση επί των κατευθύνσεων για την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, έγινε δεκτή η πρόταση του Δημάρχου Δελφών, η οποία θα προωθηθεί προς την Θεματική Επιτροπή Οικονομικών των Ο.Τ.Α. της Π.Ε.Δ. και από εκεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για τη θεσμοθέτηση τρόπου υπολογισμού και είσπραξης ανταποδοτικών τελών για τα οικόπεδα που δεν ηλεκτροδοτούνται, καθώς οι Δήμοι, βάσει του νέου νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υποχρεούνται να πραγματοποιούν την αποκομιδή και τη διαχείριση των αποβλήτων τους, επωμιζόμενοι αποκλειστικά οι ίδιοι το αντίστοιχο κόστος.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών

Συνεδρίασε τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην Άμφισσα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας  (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) Δήμου Δελφών, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου και Προέδρου του Οργάνου, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, με θέμα το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2».

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημέρωσε αρχικά για τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, όπου συζητήθηκε η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια μηχανημάτων Πολιτικής Προστασίας. Η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Λιάνα Πιλάλα-Τσακίρη, στην εισήγησή της, μεταξύ άλλων, έκανε ενημέρωση σχετικά με την επικαιροποίηση του σχεδίου εκτάκτων αναγκών, η οποία έλαβε χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ακολούθως απεστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να λάβουν γνώση της. 

 

Στην ημερίδα με θέμα την αξιοποίηση αγροδιατροφικών αποβλήτων ο Δήμαρχος Δελφών

Στην ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Ευκαιρίες αξιοποίησης αγροδιατροφικών αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Άμφισσα, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2024, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και το Τμήμα Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα». Στόχος της, η ενημέρωση επιχειρηματιών αγροδιατροφής, του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, καθώς και εν δυνάμει επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, τις οποίες μπορεί να προσφέρει η αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας. 

 

Μία ακόμα διανομή σχολικών ειδών από το Δήμο Δελφών

Διανομή σχολικών ειδών πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δελφών, σε παιδιά δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η διανομή αποτέλεσε συνέχεια της δράσης συλλογής σχολικών ειδών, η οποία πραγματοποιήθηκε και εστέφθη με επιτυχία, καθώς στο κάλεσμα του Δήμου Δελφών, για μία ακόμα φορά, ανταποκρίθηκαν επαγγελματίες και πολίτες της περιοχής. 

 

Το Γαλαξίδι ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα μέσα από τη νέα καθημερινή τηλεοπτική σειρά του alpha

Στα γυρίσματα της νέας καθημερινής σειράς που θα προβάλλεται στην τηλεόραση του alpha, «Άγιος έρωτας», τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Γαλαξίδι, βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου, κ. Ιωάννης Βαρβάτος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπύρος Μπαρλιακός και η Διευθύντρια του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», κ. Έλλη Κοτσάνου, καλωσορίζοντας  τους συντελεστές της, ευχόμενοι παράλληλα καλή επιτυχία στη νέα πρόταση μυθοπλασίας που σε λίγες ημέρες θα κάνει πρεμιέρα.

Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον alpha και την εταιρεία παραγωγής Primavisione για την επιλογή του Γαλαξιδίου, ως τόπος των εξωτερικών γυρισμάτων της σειράς, μέσω της οποίας οι εικόνες της περιοχής θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνεχείς ανακοινώσεις του alpha, στο πλαίσιο προώθησης της σειράς, γίνεται συνεχώς λόγος για τα γυρίσματα στο Γαλαξίδι, με εγκωμιαστικά σχόλια γι’ αυτό και τις ομορφιές του. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου