Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου....

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.Τ.Μ.Ο.Τ. και ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΙΘΟΡΕΑΣ

Η ΤΙΘΟΡΕΑ είναι γνωστό ότι  έχει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους και  μνημεία, που έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ..

το οποίο σε συνεργασία με την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας πραγματοποιεί ανασκαφικές και καταγραφικές εργασίες των ευρημάτων στο χωριό μας την τελευταία πενταετία.

Τα υπάρχοντα μνημεία, χωρίς καμία συντήρηση και προστασία από αυθαίρετες επεμβάσεις, έχουν αφεθεί στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου και η ολοσχερής καταστροφή τους είναι ζήτημα χρόνων.

Σε επικοινωνία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, προκειμένου να καταγραφούν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την διάσωση, αναστήλωση και αξιοποίηση των μνημείων Τιθορέας, μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

 

1.      ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΙΘΟΡΕΑΣ:

Για να λειτουργήσει η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΙΘΟΡΕΑΣ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπει η υπάρχουσα στατική μελέτη του κτηρίου προκειμένου να είναι προσβάσιμη στο κοινό.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και το ΥΠΠΟ δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες για τις προβλεπόμενες μελέτες ωρίμανσης και το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί, είτε από τον Δήμο Αμφίκλειας Ελάτειας, όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή της Υπουργού κ. Μενδώνη (Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/605254/2516/24-11-2020) σε επερώτηση που έγινε στη Βουλή και στη συνέχεια σε ένταξή σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, είτε από το Ίδρυμα Γιαλούρη, είτε από ιδιώτες χορηγούς μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.  

  

2.      ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΙΘΟΡΕΑΣ:

Η οχύρωση και οι πύργοι  της  Τιθορέας μέρα με τη μέρα καταρρέουν γιατί ουδέποτε έχει γίνει συντήρηση. Επειδή είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία στην Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων και μέχρι το Οκτώβριο του 2024 θα περάσουν αυτές για έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες (διαχείρισης του χώρου, στερέωσης, αναστήλωσης, στατική και συντήρησης) για να προχωρήσουν οι εργασίες για τη ΔΙΑΣΩΣΗ της οχύρωσης και των πύργων. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συνδράμει ο Δήμος Αμφίκλειας Ελάτειας, το Ίδρυμα Γιαλούρη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας καθώς και ιδιώτες χορηγοί που θα πρέπει να αναζητηθούν και πάντα σε επικοινωνία και συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας.

 

3.      ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ:

Από τον Μάρτιο του 2018 έχει κατατεθεί από το Ίδρυμα Γιαλούρη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ του Ιερού Ναού ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΟΥ στην Τιθορέα. Μετά από πέντε χρόνια ζητήθηκε συμπληρωματική Μελέτη στατικής επάρκειας η οποία έγινε άμεσα και κατατέθηκε στην ΕΦΑ Φθιώτιδας Ευρυτανίας. Αναμένουμε να περάσει Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Επισημαίνουμε ότι οι τοιχογραφίες είναι του 16ου αιώνα και αν δεν συντηρηθούν άμεσα, ένα τόσο αξιόλογο κηρυγμένο μνημείο θα αποτελεί παρελθόν για την Τιθορέα.

 

4.      ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ:

Ξεκινούν οι εργασίες, με την συμβολή του Ιδρύματος Γιαλούρη, μετά από έγκριση, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, της τεχνική έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΛΟΥΡΗ, και εκπονήθηκε από τον κ. Δημήτριο Γ. Δημόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό, προκειμένου να εκτελεστούν επείγουσες εργασίες στερέωσης της τοιχοποιίας και επισκευής της κεραμοσκεπής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας, για να αντιμετωπιστούν άμεσα δομικές, στατικές και λειτουργικές ανεπάρκειες του φέροντος οργανισμού του ναού και η εισροή υγρασίας στο εσωτερικό του.


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου