Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ....Υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς....

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Βουλή Εφήβων - Γενικό Λύκειο Ελάτειας

Το σχολείο μας, το σχολικό έτος 2023 – 2024 συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή.....

Ο Έφηβος Βουλευτής μας Παπαδιάς Δημήτρης της Β’ Λυκείου μας περιγράφει την εμπειρία του :

Ονομάζομαι Δημήτριος Παπαδιάς, εκπροσώπησα το σχολείο μας, Γενικό Λύκειο Ελάτειας, στην ΚΗ’ (28η) Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων σε ένα τετραήμερο , 1-4 Ιουλίου, γεμάτο με δραστηριότητες με θέμα “το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο”, συμμετέχοντας στην ΣΤ’ ομάδα όπου αφορούσε την Πολιτική.

IMG 20240703 150739 648

Την πρώτη ημέρα έλαβαν χώρα τα παιχνίδια γνωριμίας, όπου μάθαμε κάποιες πληροφορίες και τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες παρουσιάζοντας τους εαυτούς μας και τον λόγο συμμετοχής μας στο πρόγραμμα.

20240702 172016

Την δεύτερη ημέρα, το πρωί επισκεφτήκαμε ένα Μουσικό Σχολείο, όπου μία εκ των συνοδών έπαιξε τον ρόλο ενός 16χρονου κοριτσιού όπου κουβαλούσε πάντοτε ένα μαχαίρι αφήνοντας μας να σκεφτούμε συμβολισμούς αυτού του γεγονότος με σκοπό να ακούσουμε απόψεις και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Λίγο αργότερα, μαζί με τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συζητήσαμε για διάφορα φλέγοντα προβλήματα της πολιτικής σκηνής μαθαίνοντας και διάφορα νέα πράγματα.

20240702 192738 1

Το απόγευμα, βρεθήκαμε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και μαζί με τους υπεύθυνους του προγράμματος προετοιμάσαμε δύο ερωτήσεις ώστε να ασκήσουμε Κοινοβουλευτικό έλεγχο στον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ενώ, στο κλείσιμο της ημέρας παρακολουθήσαμε στο κηποθέατρο Παπάγου την θεατρική παράταση ‘ΑΜΛΕΤ’.

IMG 20240703 190549 129

Την τρίτη ημέρα το πρωί, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης συνεδρίασης, ασκήθηκε κοινοβουλευτικός έλεγχος στον Κυριάκο Πιερρακάκη θέτοντας του διάφορα ερωτήματα σχετικά με την Παιδεία αλλά και με την Πολιτική.

20240703 115110

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μέσα από την συνεργασία των Έφηβων Βουλευτών προετοιμάστηκε το τελικό κείμενο που εκφωνήθηκε στην επίσημη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων στην ολομέλεια της Βουλής. Αργότερα, ακολούθησε στο πίσω μέρος της Βουλής μια συναυλία από ένα μουσικό συγκρότημα φοιτητών.

Την τελευταία μέρα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία προεδρεύε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και παρουσιάστηκαν τα κείμενα που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Από το πρόγραμμα μας έδωσαν ως ενθύμιο μια τσάντα, ένα μπλοκάκι ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, μας χάρισε ένα βιβλίο όπου περιγράφονται 22 ιστορίες.

20240715 193318 1

Όσο για τη γεύση που του άφησε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο Δημήτρης μας απάντησε:

Η προσωπική μου εμπειρία, από το τετραήμερο δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της ΚΗ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων είναι πως αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Μπόρεσα να γνωρίσω άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να αποκτήσω νέες γνώσεις ιδιαίτερα για την Πολιτική αλλά και για διάφορα άλλα θέματα που συζητήθηκαν εκείνες τις μέρες.
Επίσης, συζητήσαμε με τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να μας επιλύσει απορίες σχετικά με φλέγοντα θέματα της πολιτικής σκηνής.
Επιπρόσθετα ως Έφηβοι Βουλευτές είχαμε την ευκαιρία να ασκήσουμε Κοινοβουλευτικό έλεγχο στον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, θέτοντας διάφορα ερωτήματα τόσο για την Παιδεία όσο και για την Πολιτική.
Την τελευταία μέρα, στην επίσημη συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, γνωρίσαμε πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής. Τέλος, μέσω του προγράμματος αδράξαμε την ευκαιρία, μιλήσαμε και γνωρίσαμε διάφορους βουλευτές των κομμάτων οι οποίοι μας συμβούλευσαν για διάφορα σχετικά με την πολιτική.

Συνοψίζοντας, μέσα από αυτό το πρόγραμμα κοινωνικοποιήθηκα, διασκέδασα, διεύρυνα τους ορίζοντες μου και απόλαυσα την εμπειρία στο έπακρο, μένοντας έκπληκτος και ευχαριστημένος από τις γνώσεις που μπόρεσα να αποκτήσω.

lyk-elateias 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου