Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου. ο μυστικός δείπνος.....Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Δρίβα Αρβανιτάκη, Στις 16:30 η κηδεία στην Πολύδροσο .....

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

«Το διατηρητέο «Αρχοντικό Σκλαβούνου» δεν έτυχε δυστυχώς ακόμα της αναγκαίας ελάχιστης έστω προσοχής και προστασίας απ` τις αρμόδιες Δημοτικές και Τοπικές μας Αρχές!!! Αναρωτιούνται πολλοί , για τον λόγο της συνεχιζόμενης αδιαφορίας και αδράνειας».

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Στην εποχή μας οι περισσότεροι αιρετοί ( αποδεδειγμένα νομίζω ), δεν χαρακτηρίζονται μόνο από έλλειμμα φιλαναγνωσίας, αλλά κι από ολοφάνερη αρνητική διάθεση και εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον έως και αποστροφή, για να ακούσουν και ν` αποδεχτούν επισημάνσεις,  προτροπές, ιδέες και προτάσεις συμπολιτών τους, που καλοπροαίρετα διατυπώνονται στοχεύοντας και αποσκοπώντας στην  ευρυθμότερη και αποδοτικότερη Δημοτική λειτουργιά προς όφελος πάντα του τόπου και των Δημοτών.....

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε αυτό το έλλειμμα και στους δικούς μας αυτοδιοικητικούς. Ούτε κι είναι  η πρώτη φορά που επισημαίνουμε στους αιρετούς μας  το ποσό  καλό και πολύ ωφέλιμο για τον τόπο  αλλά και γι` αυτούς τούς ίδιους  θα ήταν,  να  μιλάνε  λιγότερο  και  να  ακούνε  περισσότερο!!!  Η επιλογή αυτή (ειδικά για Αρχές και ηγεσίες ), δεν είναι μόνο ορθή , αλλά κατά τις ρήσεις των αρχαίων σοφών προγόνων μας, είναι και αναγκαία.   

Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά.   Προ μηνός ( όπως ίσως θα θυμόσαστε ) γράφαμε πάλι για την απογοητευτική εικόνα εγκατάλειψης τού διατηρητέου ( και λεηλατημένου ) ιστορικού Αρχοντικού σπιτιού του αείμνηστου καθηγητού Σκλαβούνου στο Δαδί.  Ένα μεγάλο εμβληματικό κτήριο του 1.870 παρατημένο στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται σήμερα ίσως στην χειρότερη κατάστασή του, όπως αδιάψευστα μαρτυρούσαν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε προς επίρρωση εκείνων των προ μηνός επισημάνσεων και παρατηρήσεών μας. Που τις συνοδεύαμε και με την προτροπή και παράκληση για την έστω ελάχιστη, άμεση όμως παρέμβαση των αυτοδιοικητικών μας αρμοδίων προς προστασία τού ιστορικού και πολύτιμου αυτού Δημοτικού περιουσιακού στοιχείου. Καθώς είχαμε διαπιστώσει και καταγράψει τότε , πόρτες και παράθυρα κατεστραμμένα και ορθάνοικτα, προς διευκόλυνση μάλλον προσβασιμότητας! και χρήσης! τού εμβληματικού οικήματος μόνο από ερπετά και  πετεινά, ίσως και πιθανούς «πλιατσκολόγους» για ότι κι αν απέμεινε εντός αλλά και προαυλίως. Η δε παραδοσιακή βαριά ξύλινη εξωτερική αυλόπορτα της εισόδου στον περίβολο του Αρχοντικού, ορθάνοικτη φαρδιά-πλατιά κι αυτή , επιτείνοντας την θλιβερή εντύπωση απ` την εικόνα εγκατάλειψης, φθοράς  και λεηλασίας. 

Καταλήγαμε σ` εκείνο το σημείωμά μας, ότι δεν περιποιεί τιμή  για κανέναν μας ως Δαδιωτών  αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, πόσω μάλλον για τους αιρετούς αρμόδιους τού Δήμου και της Κοινότητας Αμφίκλειας. Και συνεχίζαμε γράφοντας : ότι ‘καλές’ οι βασιλόπιτες , οι χοροί , τα πανηγύρια κλπ και χρειαζούμενες οι έγνοιες και οι προετοιμασίες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις , αλλά ανάμεσα σ` όλα αυτά και πέντε μόνο λεπτάκια ενδιαφέροντος θα ήταν υπεραρκετά για την αντιμετώπιση υποτυπωδώς αυτής της ντροπιαστικής κατάστασης , κλείνοντας τουλάχιστον κατ αρχάς τις πόρτες και τα παραθύρια τού «Αρχοντικού» που χάσκουν τόσον καιρό ορθάνοικτα με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται και ουσιαστικά  και ως εντύπωση!!! 

Μετά απ` όλες αυτές τις διαπιστώσεις και επισημάνσεις μας ,  θα  περίμενε ασφαλώς  ο οποιοσδήποτε  λογικός άνθρωπος, την άμεση ανταπόκριση τής αιρετής Αρχής μας και των εκπροσώπων της, επιλαμβανόμενοι αυτοί των αναγκαίων και εντελώς απαραίτητων ενεργειών για την αυτονόητη στοιχειώδη προστασία του Αρχοντικού.

Εμείς  τα γράψαμε και τα είπαμε , εμείς μόνο τ` ακούσαμε κι εκεί έμειναν σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ !!! Μετά από ένα μήνα!! σήμερα η  ίδια και χειρότερη ίσως  κατάσταση!!! Χθές ένας ακόμα ( μεταξύ πολλών άλλων συμπολιτών μας και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους ), γείτονας Δαδιώτης που βρέθηκε στο χωριό μας , με πληροφόρησε κι αυτός απογοητευμένος  για την συνεχιζόμενη ανεξήγητη ανεμελιά και αδιαφορία των αρμοδίων και υπευθύνων του Δήμου.   

ΟΛΑ ακόμα ορθάνοικτα !!! 

Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι έτσι. Η φωτογραφίες το αποδεικνύουν. 

Σκέφτομαι, μήπως ο ‘’σοβαρός λόγος’’ που δεν επιλαμβάνεται κανείς αρμόδιος τού ζητήματος, είναι η δική μας επωνύμως αρχική επισήμανση τού προβλήματος. Γιατί ως γνωστό στο Δήμο μας υπάρχουν δυστυχώς κι αυτού του είδους οι διακρίσεις , σε αρεστούς , λιγότερο αρεστούς , ή και καθόλου αρεστούς ως και ενοχλητικούς. Και το σκέφτηκα αυτό, γιατί έχει συμβεί πολλές φορές ως τώρα και για άλλες και διαφορετικές επισημάνσεις μας. Κάποιοι αιρετοί δεν αισθάνονται ούτε αντιλαμβάνονται προφανώς, ότι δεν ακούν ή διαβάζουν το προσωπικό πρόβλημα κάποιου συγκεκριμένου πιθανόν μη αρεστού σ` αυτούς συμπατριώτη τους, αλλά το πρόβλημα ενός Δημοτικού περιουσιακού στοιχείου και μάλιστα πολύτιμου και εμβληματικού. Και ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να αρνούνται ή να αδιαφορούν να το αντιμετωπίσουν επειδή τυχών το επισήμανε ο άλφα ή ο δείνα συμπολίτης που κατατάσσεται ενδεχομένως απ` τους ίδιους στους μη αρεστούς. Αυτή η ‘’διάκριση’’ ως τακτική , εκτός από απαράδεκτη καθίσταται και επικίνδυνη ίσως για σειρά θεμάτων και προβλημάτων που εμφανώς παραβλέπονται απ τον Δήμο λόγω της παραπάνω αντίληψης των αιρετών. Κι αυτό επιβάλλεται να σταματήσει. 

Αυτή βέβαια η παθογένεια είναι «παλιό φρούτο» στον τόπο μας, αλλά διαπιστώνω πως καλά κρατεί ακόμα παρά την ηλικιακή ανανέωση σε πρόσωπα, που οι εποχές, οι συνθήκες και οι συγκυρίες έφεραν στις αιρετές δημοτικές ευθύνες και στις θέσεις εξουσίας. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στην παραπάνω παρατηρούμενη παθογένεια συμπεριφοράς  έναντι ενδεχομένως μόνο ενός –δύο-τριών συνδημοτών μας. Αλλά είναι γενικότερο και μεγαλύτερο , αφού όπως με πληροφόρησαν κάποιοι συμπολίτες μας ,  ευαισθητοποιημένοι κι αυτοί από κείνη την ανάρτησή μας , φρόντισαν και οι ίδιοι σε επαφές τους  με ντόπιους αυτοδιοικητικούς μας να τους επισημάνουν την ανάγκη να αποτραπεί επιτέλους η ανεξέλεγκτη ως τώρα κι ανεμπόδιστη αυθαίρετη πρόσβαση στο «Αρχοντικό» και να βελτιωθεί έτσι κατάτι έστω η σημερινή τραγική εικόνα εγκατάλειψης. Δυστυχώς δίχως κανένα αποτέλεσμα και οι δικές τους  καλοπροαίρετες παρεμβάσεις και προτροπές. Προκύπτει έτσι και διαπιστώνεται πλέον παντελής μάλλον άγνοια κατανόησης ευθυνών και αρμοδιοτήτων απ` αυτούς που θεσμικά τις έχουν!!  Άλλη λογική εξήγηση εγώ πάντως ΔΕΝ μπορώ να δώσω!! 

Αν κάποιος άλλος μπορεί , ας μάς δώσει την εκδοχή του. Πρόκειται περί δυσεξήγητου φαινομένου και βεβαίως ανεπίτρεπτης αδράνειας αλλά και συμπεριφοράς , που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με την πρέπουσα και αρμόζουσα αυτοδιοικητιή υπευθυνότητα!! 

Και είναι κρίμα..… 

Μετά απ όλα αυτά, παρακαλώ πολύ τον οποιονδήποτε συμπολίτη κατανοεί και συναισθάνεται την ανάγκη για ελάχιστη φροντίδα τού Αρχοντικού με κατ` αρχάς κλείσιμο τουλάχιστον της εξωτερικής αυλόπορτας του εμβληματικού Αρχοντικού ( που από δυνητικά εξαιρετικό αξιοθέατο  κατάντησε απ` την εγκατάλειψη και την αδιαφορία μας θλιβερό λεηλατημένο ‘’απομεινάρι’’  με εμφανή την συνεχιζόμενη φθορά και απαξίωσή του ), με δική του πρωτοβουλία  και αγοράζοντας ο ίδιος ένα λουκέτο και μιά αλυσιδίτσα ( γιατί απ` ότι θυμάμαι η κλειδωνιά της παλιάς αυλόπορτας δεν είναι λειτουργική κι ούτε νομίζω πως κανείς εν τω μεταξύ θα φρόντισε για να επισκευαστεί , αν αυτό ήταν κατορθωτό….που γιατί να μην είναι άλλωστε! ), να κλείσει και να κλειδώσει με το λουκέτο την αυλόπορτα.  Κι αφού το κάνει, να παραδώσει το κλειδί στον Δήμο ή στην Κοινότητα. Η αγορά του λουκέτου και της αλυσίδας δεν νομίζω πως αποτελεί πρόβλημα ως προς το κόστος το οποίο θεωρώ ελάχιστο, αλλά ωστόσο ας μου επιτραπεί παρακαλώ απ` τον οποιονδήποτε καλό συμπολίτη θελήσει να προβεί ο ίδιος σε αυτή την χρήσιμη και αναγκαία ενέργεια , να πληρώσω εγώ τα έξοδα αυτά με μεγάλη μου προθυμία. Ας μου συγχωρεθεί  παρακαλώ η πρόταση για την ανάληψη αυτού του μικρού εξόδου, δεν θέλω να υποτιμήσω την δυνατότητα και την καλή προαίρεση κανενός , αλλά απλά θεωρώ την μικρότατη αυτή οικονομική συνεισφορά μου ως υποχρέωσή  ελάχιστης συμβολής μου στην προσπάθεια μιάς πρώτης φροντίδας για το Αρχοντικό, αφού εγώ αλλιώς-πώς  από `δώ που βρίσκομαι δεν μπορώ να βοηθήσω. 

Είναι ανεπίτρεπτο για τους νοικοκύρηδες και προκομμένους Δαδιώτες ( όπως μας λένε κι αυτό μάς τιμά ) να επιτρέπουμε και να ανεχόμαστε μιά τέτοιου βαθμού αδιαφορία και εγκατάλειψη απ` τις Αρχές μας , τού πλέον αξιόλογου  διατηρητέου και ιστορικού κτηρίου όχι μόνο του Δαδιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  Παρακαλώ ας  επιληφθεί κάποιος ιδία βουλήσει.  Και βεβαίως νομιμοποιείτε και πρέπει να το κάνει, δείχνοντας το ελάχιστο ενδιαφέρον που δυστυχώς άλλοι  που θα έπρεπε να το έχουν, εκ των διαπιστώσεών μας προκύπτει πως δεν το διαθέτουν. 

ΥΓ : Ο Σύλλογος των Νέων Αμφίκλειας για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία και να επέμβει. Τόσες φορές άλλωστε μάς έχει αποδείξει και την ικανότητά του να επιλαμβάνεται θεμάτων , αλλά και η προσφορά του με τόλμη , φαντασία και ενσυναίσθηση που χαρακτηρίζει πάντα και παντού τους Νέους όλους , είναι αναγνωρίσιμη και σημαντική ως πολιτιστικά και κοινωνικά ωφέλιμη στον τόπο μας.  

Αγαπητοί ελπιδοφόροι  Νέοι μας, μιά πρωτοβουλία σας ακόμα είναι κι αυτή την ώρα αναγκαία και απαραίτητη.  Κλειδώστε εσείς άμεσα  το Αρχοντικό Σκλαβούνου!!!  

Θα είναι ως πράξη η συμβολή σας αυτή και χρήσιμη και υποδειγματική!! 

Το μικρό απαιτούμενο κόστος , επιτρέψτε μου παρακαλώ να έχω την χαρά να σάς το καλύψω εγώ αμέσως.

Έρχονται μέρες γιορτινές Πασχαλιάτικες ας μην αφήσουμε το «Αρχοντικό» στην  σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση. 

Και εσείς  είμαι βέβαιος, μπορείτε με τη νιοτη σας, το ενδιαφέρον και την άμεση κινητοποίησή σας, την θλιβερή αυτή πιθανότητα να την ακυρώσετε εμπράκτως και σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Καλό Σαββατοκύριακο.    ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ              
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου