Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη, 16 Μαΐου......

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Δήλωση του Στάθη Λεοντίου για την πυρκαγιά στο ΕΠΑΛ Άμφισσας

Το “κερασάκι στην τούρτα” για την πολύπαθη σχολική μονάδα του ΕΠΑΛ Άμφισσας αποτέλεσε η χθεσινή πυρκαγιά. Eυτυχώς χωρίς δυσάρεστη κατάληξη για τις ζωές και την υγεία μαθητών και καθηγητών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μάθημα. ....

Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, ούτε να γίνει αφορμή να κουκουλωθούν για άλλη μια φορά οι αιτίες που οδήγησαν χθες στην πυρκαγιά, τις προάλλες να πέφτουν σοβάδες μετά από σεισμό, νερά να μπάζουν με την πρώτη βροχή, αύριο μεθαύριο να συμβεί κάτι πολύ χειρότερο με δραματική κατάληξη.

Όλα αυτά δηλαδή για τα οποία είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι οι μαθητές του σχολείου τον περασμένο μήνα απαιτώντας να φοιτούν σε ένα σχολείο με ασφάλεια και επαρκείς υποδομές, αντίστοιχες του 21ου αιώνα που βρισκόμαστε και όχι της εποχής των παππούδων τους. Tότε όλοι οι υπεύθυνοι από τον δήμο, την διεύθυνση εκπαίδευσης και το σχολείο, τους εγκαλούσαν και τους φοβέριζαν να “κάτσουν στα αβγά τους”, να μην “διαταράσσουν την σχολική λειτουργία” και διάφορα τέτοια.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και αμείλικτη όπως έδειξε το χθεσινό συμβάν, και ξεσκεπάζει γρήγορα την υποκρισία και την ανευθυνότητα. 

Κανείς δεν πρέπει να κατηγορήσει τους μαθητές, όπως ήδη ξεκίνησαν ορισμένοι να κάνουν, γιατί δεν ήταν οι μαθητές αυτοί που έφεραν και αποθήκευσαν εύφλεκτα υλικά στο κτίριο. Ο δήμος και η διεύθυνση του σχολείου το έκαναν, και ας βρουν μεταξύ τους ποιος έχει την πρώτη ή την δεύτερη ευθύνη.   

Δεν είναι υπεύθυνοι οι μαθητές που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο πυρασφάλειας στο ΕΠΑΛ και σε άλλα σχολεία του δήμου. Τραγική ειρωνεία, την ημέρα της πυρκαγιάς συνεδρίαζε η δημοτική επιτροπή με θέμα την τρίτη στη σειρά παράταση του έργου που έχει συμβασιοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2022... Μάλιστα, ειδικά για το ΕΠΑΛ, η παράταση δίνεται λόγω τροποποίησης της μελέτης πυρασφάλειας, δηλαδή ξεκίνησαν τις εργασίες με λάθος μελέτη…

 Και φυσικά καμία ευθύνη δεν έχουν οι μαθητές που φοιτούν σε ένα κτίριο ρημαδιό, επικίνδυνο για την σωματική ασφάλεια και την ζωή τους. Την πρώτη και καθοριστική ευθύνη για την κατάσταση των σχολείων μας έχουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που πέρασαν την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων στους δήμους δίχως τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό, κατήργησαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, δεν έχουν κάνει κανένα αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση κτιρίων στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης. Κι όλα αυτά επειδή θεωρούνται κόστος για το αστικό κράτος που πρέπει να κοπεί, ώστε να βρεθούν πόροι για να ενισχυθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπωσδήποτε αυτό που προέχει σήμερα και αφού διαλευκανθούν οι συνθήκες της φωτιάς, είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές του κτιρίου άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο πυρασφάλειας.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου, όχι μόνο οι προσόψεις και αυτά που φαίνονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, αλλά κυρίως τα δομικά στοιχεία του, προκειμένου να μην κινδυνέψει κανενός μαθητή ή καθηγητή η ζωή στο μέλλον.

Παράλληλα, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με ευθύνη του κράτους, ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για την ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στην πόλη της Άμφισσας για το μοναδικό ΕΠΑΛ της Φωκίδας. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου