Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Κυριακή 28 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή των Βαΐων. .....

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Υπ. Δικαιοσύνης για το θέμα των Ρομά της Άμφισσας

Π. Ταγκαλής: «Δε θα σταματήσουμε έως ότου βρεθεί λύση» ....

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου 2023, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η συνάντηση-σύσκεψη που προκάλεσε ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Μπούγας, σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Δελφών, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στην περιοχή της Άμφισσας. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, τόνισε μεταξύ άλλων πως η παραμονή των Ρομά στα δύο σημεία που βρίσκονται σήμερα, έμπροσθεν του Βιο.Πα. και επί της εθνικής οδού, καθώς και στη θέση «Κάμινος» όπισθεν και σε επαφή με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ από πλευράς του Δήμου, μη έχοντας και κοινωνική συναίνεση, λόγω των σημαντικών προβλημάτων που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά, θέτοντας επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης άλλου χώρου που θα είναι νόμιμος και κοινωνικά αποδεκτός.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου κατά την τελευταία τριετία, με στόχο την εξεύρεση λύσης, και στη μοναδική πρόταση μετεγκατάστασης που εξετάστηκε σε συνεχή συνεργασία με τον πρώην Γενικό Γραμματέα, κ. Γ. Σταμάτη, θέτοντας ως βασικές παραμέτρους για την υλοποίηση αυτής, αφενός τους πολλαπλούς περιορισμούς που διέπουν την περιοχή, αφετέρου τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύπτονται για την κοινωνική ένταξη της εν λόγω κοινότητας. Κατά την τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Πρόδρομου Πύρρου, ξεκαθαρίστηκε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι νομικά εφικτή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προκατόχου του για επίλυση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.  

Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό είναι ότι, στον περιαστικό ιστό της Άμφισσας δεν υπάρχει ΝΟΜΙΜΗ εναλλακτική θέση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό πρόβλημα, η δρομολόγηση του οποίου απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων συναρμόδιων φορέων της Κυβέρνησης και του Δήμου Δελφών. Τέλος, συμφωνήθηκε η διατήρηση στενής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Γενικού Γραμματέα, κ. Πρόδρομου Πύρρου, προκειμένου να εξεταστεί κάθε ενδεχόμενη λύση, εκτός των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών (ζώνη Α’ και Β’), ή όποια άλλη προκριθεί ως βέλτιστη που θα καλύπτει τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. 

Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ι. Μπούγας, ο οποίος και προσκάλεσε σε αυτή, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Π. Πύρρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Π. Αλεξανδρής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φ. Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γ. Δελμούζος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, κ. Γ. Καραχάλιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας, κ. Κ. Τοπάλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Φωκίδας κ. Π. Μπαλτάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδος, κ. Β. Αυγερινός, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, κα Αθ. Ψάλτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. κ. Α. Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας κ. Νικόλαος Λουπάκος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του με την ολοκλήρωση της συνάντησης σημειώνει: «Ο Δήμος, οι πρωτοβουλίες του οποίου προκάλεσαν τη σημερινή συνάντηση, δε θα σταματήσει τις ενέργειές του έως ότου βρεθεί λύση στο θέμα. Ακόμα κι αν κάποιες πολιτικές δεσμεύσεις, που λάβαμε κατά το παρελθόν, αποδεικνύονται σήμερα με τα λεγόμενα του κ. Πύρρου κενού περιεχομένου, εμείς θα συνεχίσουμε με ένα και μοναδικό στόχο, την εξεύρεσή της. Εκτιμώ την αμεσότητα, την ευθύτητα και τη βούληση που εξέφρασε ο νέος Γενικός Γραμματέας. Επαναλαμβάνω όμως για μία ακόμα φορά ότι, ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η πολιτεία σε ζητήματα που άπτονται αποκλειστικά των δικών της αρμοδιοτήτων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου