Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ «Πίσω από τις θημωνιές»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 26/7 και Παρασκευή 28/7 στις 9.15μμ

«Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

Στην προβολή της Τετάρτης η Ασημίνα Προέδρου θα είναι μαζί μας.

Βραβεία: 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ....

10 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, ήχου, α’ ανδρικού, β’ ανδρικού, β’ γυναικείου ρόλου) ενώ είχε προταθεί για 17 υποψηφιότητες – ρεκόρ υποψηφιοτήτων στην ιστορία του θεσμού. 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου κέρδισε κοινό και κριτικούς με τη δυνατή ιστορία της, την εξαιρετική κινηματογράφηση, και τις καθηλωτικές ερμηνείες.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών  του.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ

Πρόκειται για ένα κοινωνικό-οικογενειακό δράμα με στοιχεία θρίλερ και σπονδυλωτή δομή, το οποίο αναπτύσσεται μέσα από τις τρεις διαφορετικές οπτικές των τριών κεντρικών χαρακτήρων. Διερευνά το πώς μια ολόκληρη κοινότητα μπορεί να διαβρωθεί, να οδηγηθεί στην υποταγή, στο έγκλημα, στη συγκάλυψη και στη συλλογική άρνηση. Μια διερεύνηση, η οποία δεν έχει ωστόσο, καμία πρόθεση να καταδικάσει τον καθημερινό άνθρωπο που υποτάσσεται στις διεφθαρμένες κοινωνικές δομές. Αντίθετα, προσπαθεί να φωτίσει ο,τιδήποτε όμορφο και ανθρώπινο βρίσκεται στην καθημερινή του πάλη για επιβίωση, στην ανάγκη του να αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να ζήσει τη ζωή του και να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του.» 

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Λήδα Γαλανού (ΕΦΣΥΝ): «Μια σκηνοθέτρια που αγαπάει το μεγάλο κάδρο και τα κοντινά πλάνα της παρατήρησης και τολμά να δείχνει την αλήθεια της δικής μας κοινωνίας. Τα μικρά εγκλήματα των μικρών ανθρώπων και τα άλλα, τα μεγάλα, της εξουσίας, της υποκρισίας, που συλλογικά κρύβονται κάτω από το χαλάκι.»

Γιαννης Καντέα-Παπαδόπουλος (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ): «Αθόρυβα, από το 2020 στο ελληνικό σινεμά αρχίζει να ξεχωρίζει μια ολόφρεσκη σκηνοθετική τάση, η οποία θέλει νέους δημιουργούς να θέτουν με ανθρωποκεντρικούς όρους μια σειρά από συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένα ζητήματα. Το υποβλητικό ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου έρχεται να εμπλουτίσει δυναμικά το παραπάνω ρεύμα. Είναι ένα άψογο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού. Χωρίς μεγαλοστομίες και με στιβαρή αφήγηση, στα δεινά καθημερινών ανθρώπων συνοψίζεται η ηθική και πολιτική παρακμή ενός έθνους.»

Μανώλης Κρανακης (flix.gr): «Ένα στέρεο, τολμηρό, πολιτικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους από την Ασημίνα Προέδρου του «Red Hulk» που συνεχίζει να κοιτάζει κατάματα την ελληνική κοινωνία χωρίς φόβο. Με ένα βλέμμα αυστηρό, που κρύβει κατανόηση. Ένα βλέμμα κινηματογραφικό που κρύβει αλήθεια. Ένα βλέμμα που παραμένει διαρκώς άγρυπνο και επείγον.»

Νίνος Φενεκ Μικελίδης (enetpress.gr): «Μια ταινία με μια προσέγγιση κι ένα στιλ προσεγμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες, με ηθοποιούς που δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες, με μια μαγική φωτογραφία σε υπέροχα τοπία και ένα μοντάζ που έχει καθοριστικό ρόλο».

Κωνσταντίνος Καϊμάκης (Monopoli.gr): «Χωρισμένο σε τρία κεφάλαια το φιλμ «Πίσω από τις θημωνιές» είναι μια οξυδερκής και στιβαρή κατασκευή για τα προσωπικά αδιέξοδα και τα ηθικά διλήμματα μιας ελληνικής οικογένειας που κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.»

Γιάννης Ζουμπουλάκης (ΤΟ ΒΗΜΑ): «Με φρέσκια ματιά, με την ένθερμη συνδρομή μιας υποκριτικής υψηλού επιπέδου και με την πολύτιμη εμπειρία τόσο του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή, όσο και της μοντέζ Ηλέκτρας Βενάκη (που είχε τρομερά δύσκολη δουλειά στα χέρια της), η νεαρή σκηνοθέτρια αφήνει το δικό της αποτύπωμα σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά (και ποικιλοτρόπως) τον κινηματογράφο: την διάβρωση στα σωθικά μιας οικογένειας εξαιτίας διαφόρων παραγόντων – και όχι μόνο οικονομικών. Όλα τα «υλικά» της βρίσκονται μέσα σε ένα καζάνι που βράζει και το οποίο αντιλαμβάνεσαι ότι κάποια στιγμή θα εκραγεί.»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Μοντάζ Ήχου: Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου