Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου. ο μυστικός δείπνος.....Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Δρίβα Αρβανιτάκη, Στις 16:30 η κηδεία στην Πολύδροσο .....

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Tο εικαστικό έργο του Άγγελου Ζηκάκου - Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Γνωρίζοντας το Σαββατοκύριακο αυτό, το εικαστικό έργο του Άγγελου Ζηκάκου , εμπνευσμένο απ` τον τόπο μας και αφιερωμένο με αγάπη σε αυτόν και σε όλους μας ....

Αγαπητοί φίλοι καλό μας μήνα. 

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να αρχίσω με έναν μικρό πρόλογο τον όποιο θεωρώ χρήσιμη γέφυρα για την συνέχεια. Η πρόσφατη απογραφή έδωσε με τα αποτελέσματά της την επιβεβαίωση μιάς κοινής νομίζω αντίληψης για την φθίνουσα πληθυσμιακά πορεία της περιοχής μας ( και όχι μόνο ). Ακόμα κι αν κάποιοι δεν συμμερίζονταν, ή και ακόμα δεν συμβιβάζονται με την ιδέα αποδοχής αυτής της πραγματικότητας , η αλήθεια είναι πλέον καταγραμμένη και σε αριθμούς. Δεν ήταν κάτι απρόσμενο η κατάσταση αυτή , αλλά το παρακολούθημα της παγκόσμιας τάσης μετακίνησης ενός μεγάλου μέρους των πληθυσμών προς τα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα , ή περιφερειακά κέντρα με ορατές όμως προοπτικές αύξησης του πληθυσμού τους και των ευκαιριών για επαγγελματική απασχόληση και δημιουργική ζωή. Εξ αυτού του λόγου φθίνει και η δική μας περιοχή , δηλ. ακλουθώντας την τάση .

Αυτή είναι η μία πλευρά του θέματος. 

Η λίγο-πολύ προβληματική , η κάπως στενάχωρη και απογοητευτική ως διαπίστωση και προοπτική. Υπάρχει όμως κι άλλη πλευρά. Η ελπιδοφόρα και αισιόδοξη. Κι αυτή ορατή! Γιατί ενώ ο τόπος σταθερά χάνει την δυναμική να συγκρατήσει τα παιδιά του, την ίδια στιγμή όμως δείχνει και να «ανθοφορεί». Σε ιδέες , εκδηλώσεις πολιτισμού , πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς , η εκκλησία είναι παρούσα ζωντανή και συμμετέχουσα , τα σχολειά μας επίσης , οι δημιουργοί είναι παρόντες , οι σύλλογοί μας προσπαθούν και αποδίδουν πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικά γεγονότα κλπ , που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό κάθε σχεδόν ανάγκη για ψυχαγωγία , άθληση , δημιουργική απασχόληση. Προσφέροντας μάλιστα με υποδομές επαρκείς και σύγχρονες , δυνατότητες και επιλογές παρόμοιες μεγάλων πόλεων!! Μικρός ο τόπος μεν , αλλά δυσανάλογα πολλές και μεγάλες οι κοινωνικές , συλλογικές και πολιτιστικές δράσεις , όπως κανείς εύκολα διαπιστώνει. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πράγματι κάτι πολύ αξιόλογο, ενθαρρυντικό και αξιοπρόσεκτο, βάζοντας τον τόπο μας ψηλά στο τομέα των δράσεων που αγγίζουν αλλά και γεννούν ενδιαφέροντα. Που με το μεράκι , την καλή διάθεση και την εθελοντική δράση πολλών συμπολιτών μας γίνονται πράξη και δρώμενα. Δεν μπορεί λοιπόν να παραβλέψει κανείς τούτο το δημιουργικό παραγωγικό και εθελοντικό έργο των συμπολιτών μας , των συλλόγων , των Κοινοτήτων και του Δήμου μας. Κι αυτή είναι η φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά του τόπου μας , αντίρροπη τής στενάχωρης απ` τη φθίνουσα δημογραφικά εικόνα. Αξίζει νομίζω να τα λέμε κι αυτά , δίνοντας την νότα αισιοδοξίας που είναι απαραίτητη για να ελπίζει βάσιμα και να συνεχίζει να δημιουργεί ο τόπος..

Αγαπητοί φίλοι , το Σαββατοκύριακο που έρχεται έχουν προγραμματιστεί δράσεις που πιστοποιούν ακριβώς αυτό που λέμε , αποτελώντας μιά ακόμα επιβεβαίωση των όσων αναφέραμε. Θα σταθώ εστιάζοντας σε μία απ αυτές τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Που νομίζω πως είναι εκτός από σημαντική ως προς το αντικείμενό της , συνάμα και τιμητική στο πρόσωπο ενός εξαιρετικού δημιουργού και φίλου τού τόπου μας. Που κάποια χρόνια τώρα σαν ένας από `μάς μελετά τα χωριά μας , την οικιστική κληρονομία τους , ακολουθώντας με ευλάβεια την παράδοση , την εξέλιξη και την ιστορική τους συνέχεια, ψάχνοντας στις πηγές και στις μνήμες , την αρχή τους κι ανιχνεύοντας τη διαχρονία τους. Η αρχιτεκτονική του παιδεία , η ερευνητική του ματιά και το εξαιρετικό του ταλέντο , τον βοηθούν σ` αυτή την επιμελημένη αναζήτηση του παλαιού «ωραίου και τ`` αληθινού» , ακόμα κι εκεί ανάμεσα στο σύγχρονο και διαφορετικό. Γιαυτό κι ο παραδοσιακός οικισμός της Αμφίκλειας αποτελεί κυρίως και πρωτίστως την έμπνευσή του και χορταίνει την καλλιτεχνική του φύση που είναι πάντα αναζητητική κι αφιερωματική στο σκοπό. Πρόκειται για τον πολύ καλό μας φίλο κύριο Άγγελο Ζηκάκο που είναι ήδη γνωστός νομίζω και ανάγκη συστάσεων δεν έχει και μάλιστα από μένα.( Άλλωστε έχουμε γράψει κάτι σχετικά πρόσφατα , που μπορείτε να το δείτε αν το αναζητήσετε).

Είναι ένας ωραίος ,εξαιρετικός άνθρωπος και συμπατριώτης μας πλέον ο Άγγελος , έτσι τον θεωρούμε αφού χρόνια τώρα με την οικογένειά του διατηρεί την εξοχική κατοικία του στο Δαδί μας. Το επισκέπτεται πολύ συχνά , το αγαπά γιατί του αρέσει , τον εμπνέει η παράδοσή του, τού προξενεί ενδιαφέρον η οικιστική και αρχιτεκτονική του κληρονομία , τα πιο ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του , οι παλιές γειτονιές του , η εγγύτητα με τον Παρνασσό και το ορεινό ανάγλυφο. Ακριβώς όλα αυτά , με έμπνευση , μεράκι , τέχνη και τεχνική, αποθανατίζει στα σχεδιά του με την γνώση και την ακρίβεια τού ειδικού και τα μεταφέρει με ταλέντο και καλλιτεχνική επιδεξιότητα στους ζωγραφικούς του πίνακες. 

Το ιδιαίτερο και σπουδαίο εικαστικό έργο του , με την εξαιρετική πρωτοβουλία και την ευγενική  υποστήριξη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας καθώς και του Δήμου και της τοπικής Αντιδημαρχείας θα παρουσιαστεί το διήμερο του Σαββατοκύριακου. 

Σε μια ωραία εκδήλωση με σχετική ομιλία-παρουσίαση και χρήση φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού, απ τους κυρίους Άγγελο Ζηκάκο και Γιάννη Σκορδά, στο «ΠΑΠΑΚΩΣΤΕΙΟ» Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας το απόγευμα του Σαββάτου. Και η έκθεση των έργων και σχεδίων του την Κυριακή, πρωί και απόγευμα .

Είναι τύχη αγαθή για τον τόπο μας , που η ωραία αυτή δουλειά του κ. Ζηκάκου όχι μόνο θα παρουσιαστεί και θα αναδειχτεί εκεί απ` όπου εμπνεύστηκε. Αλλά και θα κοσμήσει , ελπίζω, διάφορα εξωτερικά σημεία της κωμόπολής μας , όπως και εσωτερικούς χώρους πχ των Δημοτικών μας κτηρίων , ίσως και των σχολείων μας κλπ. Οφειλόμενες ευχαριστίες , τιμή και αντίδωρο θα ήταν ασφαλώς εκ μέρους μας στο πρόσωπο τού κ. Ζηκάκου και συνολικά στην προσφορά και στο έργο του ( που ολόκληρο αφιερώνεται απ` τον δημιουργό του στο Δαδί ), το ενδιαφέρον και η παρουσία μας τόσο το απόγευμα του Σαββάτου , όσο και στην έκθεση της Κυριακής. Η διαρκής διακριτική προφορά του Άγγελου και η εκφρασμένη επιθυμία του για συνέχισή της , πρέπει να «συναντά» την αναγνώρισή μας όπως τής ταιριάζει και τής αξίζει.

Κλείνοντας , μιά- δυό προτάσεις θα θέλαμε να καταθέσουμε ( όπως το συνηθίζουμε άλλωστε) :

  ΠΡΟΤΑΣΗ Α ) Τα έργα και οι δημιουργίες τού κ. Άγγελου Ζηκάκου , με την σύμφωνη βεβαίως γνώμη του και την πολύτιμη φροντίδα τού «Συλλόγου Γυναικών» , θα μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα , αν όχι όλα τουλάχιστον κάποια κατ` επιλογή (να ερωτηθεί επί αυτού ο δημιουργός ). Και έτσι να υπάρξει η δυνατότητα να διατίθενται προς πώληση ( με την άδειά του) καδραρισμένα ή όχι , σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να διακοσμήσει τον επαγγελματικό του χώρο , το γραφείο , το σπίτι του, ή να τα προτιμήσει ως δώρα για έναν φίλο , έναν γνωστό του κλπ. Για τους Δαδιώτες της διασποράς πχ θα ήταν μιά ωραία ιδέα να βάλουν ζωγραφικές «μνήμες» της γενέτειρας στα σπιτικά τους και στους άλλους χώρους τους. Επίσης ο Δήμος μας όπως και οι συλλογικοί φορείς μας ,θα μπορούσαν να τα προμηθεύονται ( μεταξύ άλλων ) για αναμνηστικά δώρα προς τρίτους όταν προκύπτει μιά τέτοια υποχρέωσή τους. Στο κόστος διάθεσης ας ενσωματωθεί και ένα μικρό κέρδος για το ταμείο του Συλλόγου Γυναικών , με σκοπό την υποστήριξη και περεταίρω ανάδειξη του έργου Ζηκάκου, ή και άλλες μελλοντικές δραστηριότητες του συλλόγου. Το δικαίωμα ανατύπωσης και διάθεσης των αντιγράφων, να έχει κατ` αποκλειστικότητα ο Σύλλογος Γυναικών, ο οποίος θα λαμβάνει και τις παραγγελίες κατά τις επιθυμίες οποιουδήποτε επιθυμεί την αγορά ενός ή κάποιων εκ των έργων .

ΠΡΟΤΑΣΗ Β ) Μετά από 16 περίπου χρόνια και με τις προσπάθειες τεσσάρων μέχρι τώρα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων , το οικόπεδο και το παλιό κτήριο ιδιοκτησίας πρώην Αγροτικής Τραπέζης επί της οδού Ευταξία , που αγοράστηκε επί Δημαρχίας Τσιτσιπή , σχεδιάστηκε η επανάχρησή του και δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του επί Δημάρχων Ντούρου και Γώγου και ως έργο υλοποιήθηκε επί της παρούσης δημοτικής Αρχής Στιβακτή.

Και επειδή πρόσφατα ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες αποκατάστασης και ανάκτησής του με την προσθήκη και ορόφου ( ευτυχώς). Προτείνω η έκθεση των σχεδίων και ζωγραφικών έργων του κ. Ζηκάκου να γίνει εντός του νεόδμητου αυτού κτηρίου. Γιατί κατά την γνώμη μου ο χώρος αυτός με τις συγκεκριμένες διαστάσεις , το «ύφος» και η μορφή τού κτίσματος και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, είναι πολύ πιο κατάλληλος και ταιριαστός για την φιλοξενία και την καλύτερη ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του κ. Ζηκάκου , αλλά στη συνέχεια κι άλλων παρόμοιων που προετοιμάζονται. Άλλωστε θα είναι μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία , να επισκεφτούν το κτήριο για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωσή του και οι συμπολίτες μας. Ώστε να δουν , να γνωρίσουν και να χαρούν από κοντά τον νέο αυτό Δημοτικό χώρο. Μέχρι να αποφασιστεί η αξιοποίησή του κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο , νομίζω πως καλό θα ήταν μέχρι τότε αντί να παραμένει κλειστός κι αναξιοποίητος , να προσφέρεται για εκθέσεις , φιλοξενία και ανάδειξη κυρίως καλλιτεχνικής δραστηριότητας και παρομοίων δράσεων.

Πολλές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γυναικών Αμφίκλειας για την ωραία πρωτοβουλία τους. Και στους λοιπούς συντελεστές για την αρωγή τους και την καλή τους διάθεση.

Τα έργα του Άγγελου Ζηκάκου είναι καιρός να βρουν τη θέση τους στο Δαδί !!

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου