Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Ο Παρασκευάς Δρόσος για προστασία του Ελαιώνα και για χρηματοδότηση του ΟΠΑΣΤΕ


 ΕΡΩΤΗΣΗ

του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: “Λήψη μετρων για την προστασία του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας ενόψει αντιπυρικής περιόδου”. ....

Στις 04/07/2022 για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία κάηκε η καρδiά του Ελαιώνα Άμφισσας με χιλιάδες στρέμματα και Ελαιόδεντρα να γίνονται στάχτη.Η φωτιά για δύο μέρες έκαιγε ανεξέλεγκτα και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα αφού η πύρινες γλώσσες έφθασαν μια ανάσα από την κοινότητα Σερνικακίου. Ο κρατικός μηχανισμός για πολλοστή φορά πιάστηκε απροετοίμαστος, νωπές οι εικόνες των αντιδημάρχων του δήμου Δελφών να επιβαίνουν στα θηριώδη 4χ4 πηγαίνοντας πέρα δώθε χωρίς να ξέρουν που πατάνε και πού βρίσκονται και ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας να παρακολουθεί ανήμπορος από το Χρισσό την καταστροφή που συντελούνταν μπροστά του. Οχτώ μήνες μετά και ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την προστασία του Ελαιώνα από φυσικές καταστροφές. Αγροτικοί δρόμοι σε άθλια κατάσταση, το επιφανειακό δίκτυο του ΤΟΕΒ κατεστραμμένο(μπαζωμένα ρέματα, κατεστραμμένα αυλάκια).Το περιβόητο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας έχει μείνει στα χαρτιά. Οι μόνοι που έχουν μπει μέσα στον Ελαιώνα είναι οι αγρότες που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να κάνουν την συγκομιδή του Ελαιόκαρπου μετα φυσικά από μια ακόμα αποτυχημένη χρονιά δακοκτονίας και  διάφοροι τύποι να κάνουν πλιάτσικο ανάμεσα στα καμένα αρπάζοντας τα απομεινάρια των δέντρων που θα χρησιμοποιούνταν για καυσόξυλα.

  Ποτέ καμία πυρκαγιά δεν σβήστηκε με διαβουλεύσεις με έκτακτα δημοτικά συμβούλια κατόπιν εορτής, με εισηγήσεις και παρατρεχάμενους που είχαν αναλάβει εργολαβικά να ξεπλύνουν τους τοπικούς άρχοντες από τις τεράστιες ευθύνες τους ρίχνοντας όλο το βάρος στους αγρότες για την κατάσταση του Ελαιώνα πριν την φωτιά.    

Για να μην μακρηγορούμε και λόγο ότι απομένουν περίπου εξήντα ημέρες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ερωτάται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ίδια ώστε να μην ζήσουμε για Τρίτη φορά την ολοκληρωτική καταστροφή του αρχαιότερου Ελαιώνα της Ευρώπης.

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε εγγράφως εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: “Επαναφορά ερώτησης για τις χρηματοδοτήσεις οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε)”. 

Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο είχα καταθέσει ερώτηση που ζητούσα να μου προσκομίσετε αναλυτική κατάσταση ανά περιφερειακή ενότητα με τις χρηματοδοτήσεις του οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε) για το προηγούμενο έτος. Επίσης  ποια έντυπα, η περιφέρεια είχε συγχρηματοδοτήσει  με τί ποσά και με ποια τυπογραφεία είχε συνεργαστεί ο ΟΠΑΣΤΕ  και το συνολικό ύψος της δαπάνης ανά τυπογραφείο για τα προηγούμενα έτη 2020-2021-2022.

Αναγκάζομε και επανέρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα διότι στην από 31-01-2023 γραπτή ερώτηση μου για το ίδιο θέμα μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με εκτίμηση

Δρόσος Παρασκευάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου