Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ …. ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ κυρία Δήμαρχε!!! - Σκέψεις – Συμπεράσματα –Διδάγματα από μιά εντελώς αχρείαστη αντιπαράθεση…..

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Αυτό το συχνό τα τελευταία χρόνια “σύνθημα” στα χείλη των εκάστοτε κυβερνώντων τη χώρα , το βρήκα ταιριαστό ως τίτλο του σημερινού σημειώματος και το δανείστηκα …. 

Αγαπητοί φίλοι , ενσυνείδητα άφησα λίγο να τρέξει ο χρόνος , ώστε από σχετικά ασφαλή απόσταση απ` τα γεννώμενα να αναφερθώ σήμερα σ` αυτά με περισσότερη αντικειμενικότητα μα και πληρότητα. Αλλά έτσι κι εσείς που τυχόν διαβάσετε αυτό το σημείωμα , να οδηγηθείτε ορθότερα στα συμπεράσματά σας. Συμπεράσματα ίσως χρήσιμα, που πάντοτε πρέπει κατά τη γνώμη μου να ακολουθούν τις πράξεις , γιατί χωρίς αυτά οι πράξεις μένουν άκριτες και μάλλον έτσι ανώφελες και γιαυτούς που πράττουν, αλλά και για `κείνους στο όνομα των οποίων  γίνονται οι πράξεις , ή και που τους αφορούν. 

Εδώ και ενάμιση μήνα όπως γνωρίζετε νομίζω όλοι , «στολιζόμουν» με διάφορα ( βαριά ενίοτε) ‘κοσμητικά’, που κατά την λογική των «διακοσμητών» μου και τις προσδοκίες των εμπνευστών τού ‘‘στολισμού’’ μου, θα με αποθάρρυναν ίσως και τελικώς έτσι παραφορτωμένος με τα «λεκτικά κοσμητικά στολίδια» που μου αφιέρωναν , θα έγερνα ως λυγαριά και θα παρατιόμουν… ενός δίκαιου όπως αποδείχτηκε άλλωστε , αιτήματός μου για προσαρμογή στη νομιμότητα .

Ο λόγος γνωστός πλέον : Μια καταφανώς μη σύννομη απόφαση της Δημάρχου κυρίας Στιβαχτή περί ορισμού Αναπληρωτή της ( κι όχι μόνο), με τρόπο όμως που η νομοθεσία δεν το επέτρεπε με τίποτα!! Με ευγένεια, διακριτικά όσο γινόταν και πλήρη τεκμηρίωση , προσπαθήσαμε εγκαίρως να πείσουμε για επαναφορά στη λογική και τη νομιμότητα , προτείνοντας και υποδεικνύοντας τούς πλέον ανώδυνους για εκείνη τρόπους. Μάταια όμως. Γιατί απευθυνόμαστε τότε «εις ώτα μη ακουόντων»  αλλά ωστόσο αρκούντως αλαζονικών κατόχων τους , που με γλώσσες σκληρές και πύρινες μάς πλήγωναν  γιατί απρεπώς μάς λοιδορούσαν και μάς υποτιμούσαν. Αυτή η παρέμβασή μας δεν άρεσε ασφαλώς καθόλου και προστιθέμενης και της ολοφάνερης άγνοιας των αυτοδιοικητικών μας ως προς το δίκαιο των αιτιάσεων και των επιχειρημάτων μας , άρχισε ο «μεθεόρτιος» τότε ‘στολισμός’ μας. Υποστήκαμε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που πολλοί από σάς γνωρίζετε. Αυτό λοιπόν που μάς απέμενε δεν ήταν άλλο, παρά η προσφυγή μας στις αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο νομιμότητας και απόδοση δικαιοσύνης , αφού είχαμε εξαντλήσει πρώτα κάθε μέσο και τρόπο να πείσουμε για το δίκιο μας.

Στις 10/01/2023 στείλαμε την προσφυγή μας  στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στις 11/01 την παρέλαβαν και εντός 3 λεπτών, όπως μας είπαν ( γιατί τόσο μόνο απαιτήθηκε να διαπιστώσουν το παράτυπο της απόφασης ), αποφάνθηκαν καταφατικώς για το δίκαιο των όσων επισημαίναμε και ζητούσαμε , μιάς και είχαμε με πληρότητα και νομική ακρίβεια εμείς θεμελιώσει όλα μας τα επιχειρήματα. Γιαυτό σχεδόν αμέσως , στις 12/01/2023 , η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέστειλε στη Δήμαρχο «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο ζητώντας να δικαιολογήσει άμεσα εντός εβδομάδος με πλήρη φάκελο με στοιχεία και επιχειρήματα την απόφασή της. Και φυσικά ως όφειλε, η Αποκεντρωμένη κοινοποίησε τις ενέργειές της και σ` εμάς. Παρ όλα αυτά , απ τις 12/01 έως και 27/01/2023, μάλλον ευφραντικά, τα «συνεργεία» συκοφάντησης και χλευασμού μας  συνέχιζαν το έργο τού «στολισμού» μας , επιδεικνύοντας επιπροσθέτως δεξιά κι αριστερά απόψεις τής Δημάρχου με απίθανης ελαφρότητας εξηγήσεις περί της αναμφισβήτητης δήθεν νομιμότητας και κανονικότητας της απόφασής της!! Μέγα επιχείρημα?? Μιά τάχα ανάλογη παλαιότερη απόφαση του Δήμου Λαμιέων!! Φανταστείτε επιχείρημα!! Δηλαδή έπεσε στο πηγάδι κάποιος , ή πχ παρανόμησε ένας άλλος , ας το κάνουμε επομένως και εμείς!! Τρελό κι απίστευτο?? Κι όμως συνέβη!! Αλλά ποιός τότε με την ανάλογη νοοτροπία  να ακούσει ή να διαβάσει και κατανοήσει τα επιχειρήματά μας??  Ή πολύ περισσότερο να θελήσει ( όπως και θα έπρεπε) να προστρέξει ο ίδιος στην πηγή της γνώσης  που ήταν ο Νόμος , ο γνωστός ως κώδικας Δήμων & κοινοτήτων , οδικός χάρτης και «ευαγγέλιο» της αυτοδιοίκησης?? Εύκολο ΔΕΝ είναι βέβαια να διαβάζεις , να μαθαίνεις και να γνωρίζεις , αφού αυτό μοιάζει μάλλον πολύ δύσκολο και κουραστικό για κάποιους , ενώ οι ψευτοδικαιολογίες βουτηγμένες σε μίγμα κατάκρισης και συκοφαντίας είναι φαίνεται λύση πιο εύκολη και πρόχειρη κάτω απ` τη γλώσσα ορισμένων !!!  Ας είναι όμως …. 

Εκείνο λοιπόν που εντός τριών λεπτών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατάλαβε , διαμήνυσε σ` εμάς και ενεργώντας υπηρεσιακά απαίτησε την διόρθωσή του, η κυρία Δήμαρχος και οι περί αυτήν  χρειάστηκαν περίπου 30 μέρες για να το αντιληφτούν!!  Πόσους άραγε εγκεφαλικούς νευρώνες θα πρέπει να έχει απολέσει ίσως κάποιος , για να μην μπορεί να αντιληφτεί κάτι τόσο εύκολο?? Γνωστική αδυναμία? Ευφραντική ασχετοσύνη? Πείσμα? Έπαρση και Αλαζονεία? Αίσθηση άτρωτου μεγαλείου?? Μάλλον μικρομεγαλισμός θα έλεγα εγώ και υπερεκτίμηση ικανοτήτας ‘κουκουλωμάτων’. Τα συμπεράσματα σε κάθε περίπτωση δικά σας…. αφού παρακαλώ λάβετε πρώτα υπόψη σας τη γνωστή σοφή ρήση : «Οι έξυπνοι αλλάζουν γνώμη , όταν αντιλαμβάνονται τα λάθη τους , οι ανόητοι και αφελείς όμως ποτέ» Αφού οι προσπάθειες για να αγνοηθεί η προσφυγή μας ή και να πέσει μαλακά το  θέμα , απέτυχαν οικτρώς …. ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ  η Δήμαρχος με νέα απόφασή της να  ΑΚΥΡΩΣΕΙ  την προηγούμενη και να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτό έγινε στις 27/01/2023 με την ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ . Την οποία μπορείτε όλοι σας να δείτε στη «Διαύγεια» του Δήμου, αφού ΔΕΝ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδά του όπως και όπου ακριβώς η προηγούμενη , σε μιά προσπάθεια να μην πέσει προφανώς στην αντίληψη των περισσότερων συμπολιτών μας η ΑΝΑΚΛΗΣΗ και ΔΙΟΡΘΩΣΗ  της προηγούμενης. Τα γνωστά κόλπα δηλαδή, άνευ βεβαίως ουδεμιάς αξίας και σημασίας γιατί περί κωμικής μικρότητας μόνο πρόκειται!!

Σκέπτομαι κι αναρωτιέμαι , τι μπορεί να οδηγούσε το βηματισμό της Δημάρχου και των συνεργατών της  σε τέτοια ατραπό , με αδιαλλαξία , εγωκεντρισμό , ξεροκεφαλιά και άρνηση συμμόρφωσης  με τα νόμιμα. Τι περίμεναν άραγε αναρωτιέμαι , επιμένοντας στο ολοφάνερο λάθος τους και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα το επιβάλλουν κιόλας αφού τόσο οι ίδιοι όσο και οι απόψεις τους για το θέμα , ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου?? ΝΑΙ η άγνοια , ΝΑΙ οι κακές συναναστροφές( βλέπε συμβουλές ), ΝΑΙ η τραγική ανεπάρκεια, Ίσως  ΝΑΙ και η επικρατούσα μέχρι τώρα πλήρης χαλαρότης ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους και των εξ αυτών ευθυνών τους που μάλλον όμως έχει , ή και σίγουρα, οδηγήσει σε αφελή υπερεκτίμηση ικανοτήτων και εγωπάθεια ( αφού δυστυχώς ουδείς σχεδόν από `μάς τους πολίτες μέχρι τώρα ασχολείται σοβαρά και κυρίως ελεγκτικά είτε με αυτούς , είτε με τα καμώματά τους και την αυτοδιοικητική συμπεριφορά τους ).

 Όλα αυτά ΔΕΝ τα δέχομαι βέβαια ως δικαιολογητικά, αλλά ωστόσο τα αντιλαμβάνομαι. Αλλά και πάλι ο σοβαρός λόγος της «ξεροκεφαλιάς» τους  μού λείπει αγαπητοί φίλοι. Προσπαθώ ειλικρινά να αντιληφτώ τι είχε να κερδίσει η Δήμαρχος και οι λογής σύμβουλοί της , με αυτή την ανεξήγητης ελαφρότητας και επιπολαιότητας πεισματικά αδιάλλακτη στάση της. Τι κέρδισε δηλαδή τώρα?? Απεναντίας εξαναγκάστηκε  εκούσα- άκουσα  να ανακαλέσει την απόφασή της όπως και την είχαμε προειδοποιήσει , να την ακυρώσει και να εκδώσει νέα διορθωμένη.  Δηλαδή όλα όσα όμως θα μπορούσε να είχε κάνει ήδη απ την πρώτη μέρα που της το επισημάναμε. Δίχως να επιλέξει να αντιπαρατεθεί μαζί μας , φέρνοντας και εμάς στην πολύ στενάχωρη θέση να ακολουθήσουμε στις ‘προκλήσεις’ της  αφού άλλη επιλογή δεν είχαμε. Και από μόνη της έτσι, να μεγιστοποίηση ένα ζήτημα που θα έκλεινε εν τη γενέσει του αν είχε τη γενναιότητα αλλά και την οξύνοια  να παραδεχτεί και να διορθώσει το λάθος της , που έβγαζε άλλωστε μάτι… για τους γνωρίζοντες .

Αν το είχε εγκαίρως κάνει έτσι όπως της προτείναμε και της υποδείξαμε , δεν θα είχα τώρα κανένα δισταγμό να επαινέσω την διορθωτική της ενέργεια. Κι εγώ και όλοι εσείς νομίζω. Αλλά πως να το κάνω τώρα , όταν ούτε καν μεταμέλεια δεν επιδεικνύεται αφού συνεχίζει να προκαλεί την νοημοσύνη μας λέγοντας πως: «κάποιοι ήταν ‘εμμονικοί’ φτάνοντας μέχρι και την Αποκεντρωμένη» για να επιβληθεί διόρθωση!! Δηλαδή κυρία Δήμαρχε το χατίρι μάς κάνατε?? Λόγω της εμμονής μας (όπως είπατε) διορθώσατε την απόφασή σας??  Ή εξ ανάγκης και χάριν της νομιμότητας την ανακαλέσατε και την διορθώσατε?? Το κάνατε για την εμμονή μας? ή γιατί σάς επιβλήθηκε και μονάχα αυτό μπορούσατε να κάνετε και τίποτα άλλο, ως το σωστό και πρέπον άλλωστε?? Είπατε στο ΔΣ ότι παίρνετε πίσω την απόφασή σας και την διορθώνεται για «να μην φέρετε σε δύσκολη θέση την Αποκεντρωμένη Διοίκηση»!! Είμαστε στα  καλά μας?? Η ελέγχουσα αρχή θα ερχόταν δηλαδή σε δύσκολη θέση και για ποιό λόγο άραγε?? κι όχι εσείς που παρανομήσατε?? Προφανώς εννοούσατε ότι αν δεν μαζεύατε αμέσως πίσω την πρώτη απόφασή σας , θα ήταν αναγκασμένη η Αποκεντρωμένη να σας επιβάλει τα προβλεπόμενα. Γιαυτό και τρέξατε θορυβημένη να την διορθώσετε πριν τα υποστείτε. Και καλά κάνατε βέβαια.  Μόνο που το κάνατε πολύ αργά και εξαναγκασμένη, όταν δεν σας απόμεινε καμιά πιθανότητα ή δίοδος διαφυγής για την παρανόμια σας. Σας τιμά αυτό?? Σας κολακεύει?? Σας «ψηλώνει» μήπως στα μάτια των συνδημοτών σας?? Νοιώθετε υπερήφανη για το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πεισματικής αδιαλλαξίας σας τώρα και της προσωπικής σας εμμονής στα πασιφανώς παράνομα??  Δεν σας θέτω άλλα οδυνηρά , σκληρά και δύσκολα (ρητορικά) ερωτήματα κα. Δήμαρχε. Γιατί πρόθεση και επιδίωξή μου ΔΕΝ είναι να σάς πληγώσω , να σας διασύρω , να σας χλευάσω και να σάς μειώσω όπως δυστυχώς επιχειρήσατε να κάνατε εσείς και οι όμοιοί σας  σε μένα.( κι όχι μόνο σε μένα , αλλά ως μαθαίνω και σε ένα συνάδελφό σας Δημοτικό σύμβουλο που τόλμησε κι αυτός να επισημάνει το αχρείαστο λάθος σας  κι αυτό ήταν το μέγα έγκλημά του!!). Αλλά να σας αποδείξω θέλω, πως δεν τραβώ το σχοινί μέχρι εκεί που θα μπορούσα  αν και προκαλούμαι και θίγομαι. Στέκομαι συνειδητά και κατ` επιλογή μου ένα σκαλί πιο πάνω από `σάς… Κρίνοντας κι όχι κατακρίνοντας κατά τις δικές σας συνήθειες και τους απαράδεκτους τρόπους σας που μονάχα ως κορδακισμούς ερμηνεύω.

Είσαστε ακόμα νέα και βέβαια γυναίκα κυρία Δήμαρχε…. Και τα δυό αυτά χαρακτηριστικά σας , διευκολύνουν πολύ τα ‘συγχωροχάρτια’ για την απειρία , τα λάθη , τις επιλογές και τις τυχόν αστοχίες σας στην αυτοδιοικητική σας δραστηριότητα. Και υπ` αυτή την έννοια, είστε και τυχερή. ( Άλλοι πριν από `σάς στη θέση σας δεν έτυχαν της ανοχής ούτε έπαιρναν εύκολα συγχωροχάρτια. Θα θέλατε ίσως να σας θυμίσω ??).                             

Αλλά όμως πολύ δύσκολα μπορεί να συγχωρούνται οι απρεπείς συμπεριφορές σας , οι άδικοι και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί απέναντι σε συνδημότες σας  που το μόνο που κάνουν ως τώρα κι όταν χρειάζεται , είναι να καταθέτουν πάντοτε με υπευθυνότητα και επιχειρήματα τις προτάσεις και τις ιδέες τους δημόσια. Είδατε πολλούς άραγε να το κάνουν αυτό?? Αντί να τους λοιδορείτε λοιπόν και να τους εχθρεύεστε, καλό και χρήσιμο θα σάς ήταν να τους αφουγκράζεστε. Με μεγάλη προσοχή μάλιστα , όπως αξίζει η γνώμη κάθε συμπολίτη σας και κάθε φίλου των χωρίων μας. Γνώμη, ιδέα, άποψη , που δεν ‘’σηκώνεται’’ έτσι κι ως έτυχε  απ` τα πατώματα ενός καφενέ βέβαια , άλλα εκστομίζεται ή γράφεται και δημόσια με σοβαρότητα και επιχειρήματα κατατίθεται για να κριθεί και να αξιολογηθεί. Προσπαθήστε να έχετε διάκριση κα Δήμαρχε.  Μάθετε να έχετε αυτή την τόσο χρήσιμη , επαινετή και πολυτίμητη ‘’αστική ευγένεια’’ που φαίνεται να αγνοείτε. Και μην την εκλαμβάνεται ως αδυναμία αυτών , -που επειδή την έχουν-  δεν επιλέγουν ούτε θέλουν να ακολουθούν πάντα τους προκλητικούς και προσβλητικούς σας τρόπους. Και τους δικούς σας και ορισμένων συνεργατών σας!!  Και σε ότι σάς αφορά προσωπικά βέβαια, κάντε κατά πως νομίζετε. Για τη θέση και τον τιμητικό τίτλο που σας έδωσαν οι συμπολίτες σας όμως , πρέπει και απαιτείται να εκπαιδεύσετε το χαρακτήρα σας και να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας. Σας ήρθαν πολύ γρήγορα , ακοπίαστα και πολύ εύκολα οι ρόλοι , οι τιμές και τα αξιώματα  και μάλλον δεν είστε ακόμη έτοιμη και επαρκής για να τα διαχειριστείτε συνετά , κόσμια και καθώς πρέπει. Γιαυτό «πάρτε το» αλλιώς κα. Δήμαρχε. Γιατί δεν σας παίρνει πάντοτε και με όλους.…  Αυτό ας τόχετε υπόψη σας.

Τελειώνοντας θα σας επισημάνω και τούτο. Είναι επιχείρημα Δημάρχου και σοβαρού ανθρώπου αυτό?? Να λέτε δηλαδή δίχως αίσθηση του νοήματος και της σημασίας των δηλώσεών σας , ότι αποφασίσατε (όπως τέλος πάντων αποφασίσατε την πρώτη φορά ), επειδή κάτι παρόμοιο είχε πράξει μάλλον κι ένας άλλος Δήμος?? Τότε τι ακριβώς τούς θέλουμε και τους πληρώνουμε τόσους πολλούς επιστημονικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες , νομικούς συμβούλους , εταιρείες παροχής συμβουλών , Γενικό Γραμματέα μόλις μέχρι προχθές , πέντε-έξη Τμηματάρχες , καμιά 70αρια υπαλλήλους κλπ?? Τι χρήσιμο ρόλο μπορούμε να βρούμε στους αιρετούς συνεργάτες σας , 5 Αντιδημάρχους , 5-6 Εντεταλμένους , 27 Δημοτικούς Συμβούλους κλπ?? αφού μοιάζει να είμαστε δορυφόροι ή απλοί αντιγραφείς!! Για να «διακοσμούν» το χώρο τούς έχουμε και τους πληρώνουμε?? ή για να τους ρωτάτε και να τους συμβουλεύεστε για όσα εσείς αγνοείται?? Δεν έχουν σοβαρότητα ούτε νόημα οι δηλώσεις αυτές ως επιχειρήματα κα Δήμαρχε. Και το πόσο ασόβαρα είναι , αποδείχτηκε περίτρανα. Από ποιόν θα ζητήσετε τώρα ευθύνη για την παράνομη απόφασή σας και τον εξαναγκασμό σας για να διορθώσετε αυτό που πεισματικά μέχρι προχθές ακόμη θεωρούσατε θέσφατο επειδή αφελώς κάποιον μιμηθήκατε?? Απ` το Δήμο Λαμίας που λεγάτε?? Ή απ` το Δήμο Μακρακώμης  που ακόμη λέτε? ενώ μάλλον δεν πήρατε χαμπάρι πως και ο εκεί Δήμαρχος τρείς μόνο μέρες μετά από εσάς ,την 1/02/2023 , διόρθωσε κι εκείνος την απόφασή του αφού έλαβε γνώση για το τι συνέβη σ`εσάς!!! Πάντως εμείς δοθείσης ευκαιρίας λέμε , πως πολύ χαιρόμαστε και απολύτως ικανοποιούμαστε , που η αποφασιστική , δίκαιη και τεκμηριωμένη παρέμβασή μας με προσφυγή μας στις αρμόδιες Αρχές για έλεγχο νομιμότητας και επιβολή διόρθωσης της δικής σας απόφασης ,  φέρνει  τα θετικά χειροπιαστά διορθωτικά αποτελέσματά της και πέραν των ορίων του δικού μας Δήμου!!.... Παμφτιωτικώς…. 

Αν είχατε υπεύθυνους , σοβαρούς  και συνειδητούς Δημοτικούς συμβούλους  και συνεργάτες που ήξεραν γιατί βρίσκονται εκεί (και που εσείς με τα καμώματά σας και την αδιαλλαξία σας φροντίσατε να τους ‘εκθέσετε’, αφού όλοι αυτοί υιοθετώντας άκριτα ως άγνωμοι , τους ισχυρισμούς με τα αστεία και σαθρά επιχειρήματα σας , σαφώς εκτέθηκαν και διασύρθηκαν),θα έπρεπε απ` την αρχή  να σας είχαν επιβάλει την επαναφορά στα νόμιμα και να σας είχαν πειθαναγκάσει για τα πρέποντα. Τώρα όλοι μαζί αναρωτιέστε τι έφταιξε και δακτυλοδείχνεστε ( όπως μαθαίνω ) πίσω απ` τις πλάτες ο ένας του άλλου, ποιός  πρωτοέφταιξε!! Μα ο άκριτος μιμητισμός σας έφταιξε , η στενομυαλιά και η στενοκαρδία σας έφταιξε. Η έλλειψη υπευθυνότητας , γενναιότητας και σύνεσης για να αναγνωρίσετε το λάθος σας έφταιξε. Η απροθυμία σας να ασκείται τα καθήκοντά σας με γνώση και να υπηρετείτε το ρόλο σας μαθαίνοντας και ξέροντας κι όχι αγνοώντας και συρόμενοι αποδώ κι αποκεί από άλλους , ως αδαείς , φυγόπονοι και μοιραίοι. Καλά είναι τα μεταξωτά, μα…. δεν είναι για όλους καθώς φαίνεται.      

Μάθετε επιτέλους να τιμάτε τη θέση σας και πρωτίστως τους συμπολίτες σας που σας έστειλαν εκεί….για όποιους τέλος πάντων λόγους τον καθένα σας. Και ξανασκεφτείτε τον ρόλο σας κι αν έχετε το ηθικό δικαίωμα να είστε εκεί όχι μόνο ως αγνοούντες ακόμα και τα πλέον απαραίτητα όπως αποδεικνύεται. Αλλά και ως επίμονοι αρνητές για να μάθετε και να εξελιχτείτε. Έτσι όμως δεν προσφέρεται σχεδόν τίποτα , ενώ κάποιοι μάλιστα σοδεύετε κιόλας κάμποσα. Κι αυτό δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο κι ούτε σας πρέπει. Κι αφού η Λαμία το έκανε κι εσείς το ‘ασπαστήκατε’ ως αδαείς και ‘φιλήκοοι’ ασχέτων , τώρα γιατί δεν σας «έσωσε» δικαιολογώντας έστω κάπως την απόφασή σας?? Της ζητήσατε μήπως ευθύνες?? ή ίσως από κάποιον άλλον δικό σας που ενδεχομένως σάς παρέσυρε με την ανωριμότητα, την επιπολαιότητα και την άγνοιά του?? Που αν έτσι συνέβη, θα έπρεπε να είχαν ζητηθεί ήδη ευθύνες και να έχει υποστεί όσα αναλογούν στην αποδεδειγμένη άγνοιά του που τόλμησε ανοήτως να την βαφτίσει «γνώση». Μην είστε αφελείς και μην ξανασταθείτε ευκολόπιστοι , που είναι το γνώρισμα των ανυποψίαστων και αμαθών. Μην το ξανακάνετε, να ακολουθήσετε τυφλά αποφάσεις και ενέργειες άλλων πριν εσείς οι ίδιοι διαπιστώσετε την ακρίβεια, τη σοβαρότητά και τη νομιμότητά τους. Μόνο που αυτό βέβαια προϋποθέτει και απαιτεί ενημέρωση, διάβασμα , ανοιχτά αυτιά και μάτια, εμπειρία και με δυό κουβέντες, στοιχειώδη επάρκεια. Γιατί οι τυφλές και πειθήνιες ελαφρόμυαλες παραδοχές και μιμήσεις , οδηγούν με ακρίβεια στα τωρινά αποτελέσματα τής «κύπτουσας ταπεινωμένης κεφαλής». Και αμέσως μετά , σε πισώπλατες αλληλοκαταγγελίες περί των ευθυνών, όπως καλή ώρα συμβαίνει τώρα μεταξύ σας. Κι από χλευάζοντες κι ασχημονούντες , να μετατρέπεστε εσείς σε κρινόμενους , εγκαλούμενους και αναγκαστικά μεταμελημένους!! Που όμως ευτυχώς για σάς , οι σημερινοί κριτές σας ΔΕΝ θα έπεφταν ποτέ στον πειρασμό και το επίπεδό να σάς λοιδορήσουν , όπως άμυαλα κι άδικα εκάνατε εσείς μέχρι προχθές για αυτούς , χωρίς καν να γνωρίζετε τι και γιατί το κάνετε …. 

 ΥΓ: Επειδή πιο πάνω αναφέρθηκα μεταξύ άλλων και στο ρόλο και τη «σιωπή αμνού» των 27 Δημοτικών συμβούλων , οφείλω πριν κλείσω να αναφερθώ και να ξεχωρίσω εκ των  27 εν συνόλω (τι  ντροπή…), μόνο  τρείς  και θέλω να προσθέσω ότι αν μου το επιτρέψουν θα τους κατονομάσω κιόλας δημόσια ως συνετούς , υπεύθυνους και σοβαρούς. 

Που θέλησαν να μας ακούσουν , να μας ρωτήσουν , να μάθουν,  να σκεφτούν και να καταλάβουν!!! 

Πως λοιπόν θα μπορούσα να μην τους ξεχωρίσω και να μην τους επαινέσω αυτούς?? 

Για όλους τους υπόλοιπους  τι να πω … απλώς λυπάμαι αλλά κι ανησυχώ!!

Δεν μου άρεσαν ποτέ τα ‘μασκαρέματα’ και γιαυτό δεν έχω κάτι να ευχηθώ για τις απόκριες  

Ελπίζω ωστόσο οι μασκαράτες να παραμένουν προνόμιο μόνο των λίγων αυτών ημερών …   

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ….μετά χαιρετισμών πολλών.


 

11 σχόλια:

  1. Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ ΧΟΛΗ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΦΗΓΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΠΟΔΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΘΟ ΚΑΘΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΝΑ ΕΚΛΕΧΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΛΟ. ΠΟΣΟ ΛΙΓΟΨΥΨΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝ. ΠΟΣΟ ΚΑΚΟΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΓΡΑΦΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα είχα την απορία γιατί και για ποιο λόγο μερικοί , όταν επιθυμούν να γράψουν μια άποψή τους, ή να σχολιάσουν τη γνώμη ενός άλλου, ΔΕΝ το κάνουν θαρρετά και επωνύμως όπως ταιριάζει σε σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες. Αλλά το επιχειρούν πάντα ως ανώνυμοι-κρυπτολόγοι και φοβικοί προφανώς, ΟΧΙ για την σωματική τους ακεραιότητα βέβαια αλλά για την «δικαίαν κρίση» των αναγνωστών τους. Επομένως ο κρυπτόμενος- ανώνυμος κρυπτολόγος ποιά ακριβώς αξιοπιστία μπορεί να έχει? ή πόση ανυποληψία τού ταιριάζει?? και βεβαίως αντιπαρέρχομαι το θέμα «αξιοπρέπεια»….Παρά την μεγίστη αυτή απορία μου όμως , εγώ προσπαθώ πάντως κατά το δυνατόν να απαντώ πάντοτε στους σχολιαστές των σημειωμάτων μου, ανεξαρτήτως «μασκαρέματος», που συμβαίνει κατ` επιλογή τους. Αγαπητή φίλη ( ή φίλε? ), κατ αρχάς σε ευχαριστώ που αφιέρωσες λίγο απ τον χρόνο σου για να διαβάσεις το κειμενάκι μου. Ειλικρινά σε ευχαριστώ, αλλά συγχώρεσέ με αν σου παρατηρήσω πως το έκανες μάλλον απρόσεκτα. α) Πουθενά ΔΕΝ αναφέρομαι εγώ σε Συμβούλους που δήθεν «δεν ξέρουν να βάλουν την απογραφή τους»!! και τους υποτίμησα τόσο πολύ!! Προφανώς από κάπου αλλού ίσως θα το θυμάσαι αυτό, αν δεν είναι γέννημα της φαντασίας σου. Άλλωστε μια χαρά κι αδίστακτα την βάζουν την υπογραφή τους και θα το διαπιστώσεις κι εσύ αν κάνεις τον κόπο να ρίξεις μιά (προσεκτική όμως ματιά ) στη «Διαύγεια» του Δήμου μας , ή θελήσεις να παρακολουθήσεις έστω του λοιπού , με περισσότερο πραγματικό ενδιαφέρον τα τού Δήμου. β) Με χαρακτηρίζεις «υποκινούμενο» απ τα εκάστοτε αφεντικά μου!!(«υπηρέτης πόσων αφεντάδων» να είμαι άραγε? πέραν των δύο κατά Κάρλο Γκολντόνι!!) Τα οποία όμως κατά περίεργη συγκυρία εμφανίζονται,-κατά πως λες τουλάχιστον-, μόνο αίφνης και αποκλειστικά κατά τις προεκλογικές περιόδους καθοδηγώντας με να κάνω τι ακριβώς??… δεν κατάλαβα!! Και εναντίον ποιού κάθε φορά , επίσης δεν κατάλαβα?? Του οποιοδήποτε ? έτσι για νάχουμε να λέμε δηλαδή?? Αν όμως έτσι ήταν, τότε μην μου αποδίδεις παρακαλώ ολόκληρη την ευθύνη , αλλά μοίρασέ την ακριβοδίκαια και στους «περιέργους» αυτούς αφέντες και υποκινητές μου αποκαλύπτοντάς τους!! Να δηλαδή , όπως έκανες τώρα με μένα , που ξεσκεπάζεις επιτέλους τον ύποπτο και ποταπό ρόλο μου!! Έτσι θα αφοπλίσεις συνολικά τους υποχθόνιους μηχανισμούς μας και τα σατανικά μας σχέδια!! Που ενώ όπως λες επί δεκαετίες εξυφαίνονται αλλά και υλοποιούνται , τελικώς χαΐρι φαίνεται δεν βρίσκουν και κανένα σκοπό δεν επιτελούν ως προκύπτει και μάς λες , εξού και επαναλαμβάνονται πάντα όμως ανεπιτυχώς. Οπότε μάλλον ούτε καν για το ρόλο του «κακού-κοντού και άσχημου» αγαπητή φίλη δεν κάνουμε οι δυστυχείς εμείς. Και ούτως μην μάς υπολογίζεις ως «δεινούς κακούς» και υποχθόνιους !! Το άλλο που γράφεις « ολιγόψυχος» κλπ , ιδέα δεν έχω που μπορεί κάπου να το κολλήσω , γιαυτό και τ` αφήνω ασχολίαστο τέτοιο που είναι.. Τώρα , για τη ‘’χολή’’ που μού αποδίδεις κι αυτή δανεικιά απ τους αφεντάδες μου απ ότι κατάλαβα .…μάλλον κι αυτό από άλλο, ( πάντως )δικό μου κείμενο θα το ξεσήκωσες, μιάς και θυμάμαι πως με αφορμή πάλι λοιδορίες και επικρίσεις για το πρόσωπό μου , έγραφα τότε πως «ότι έχει δίνει ο καθείς. Χολή τού περισσεύει , χολή προσφέρει!!». Καλά κάνεις και δανείζεσαι, αλλά μην αντιστρέφεις τα δανειζόμενα , γιατί έτσι τα διαστρέφεις κιόλας. Την χολή φίλη μου καλή , για να τη δώσεις πρέπει και εις «περίσσιαν» να την έχεις , όπως και να `χεις συνηθίσει να την ξερνάς επί δικαίων και αδίκων. Κι εγώ …δεν ειδικεύομαι ως γνωστό σ` αυτό!! Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ γιατί ο διαθέσιμος χώρος των σχολίων δεν είναι επαρκής….. για τα αφηγήματά μου. Ξέρετε τώρα εσείς ...

      Διαγραφή
    2. ε) Σε ότι αφορά την μη δυνατότητά μου να εκλεγώ κλπ , θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου γιατί μάλλον έτσι είναι «αν έτσι νομίζετε». Τα «μεταξωτά» όπως είπαμε άλλωστε δεν είναι για όλους. Εγώ το δέχομαι αυτό και τηρώ τις αποστάσεις μου απ` τις εξουσίες και τα αξιώματα Το πρόβλημα επομένως δεν είμαι εγώ , αλλά όσοι δεν αντιλαμβάνονται σωστά ή και καθόλου, το βαθύτερο νόημα της ρήσης ή και δεν ελέγχουν την αδυναμίας τους περί τα μεταξωτά ….Επομένως δικαιούμαι να συμπεραίνω πως δεν μου ταιριάζει ψόγος, αλλά κάποια ελαχίστη αναγνώριση μάλλον , για τη ρεαλιστική αυτή προσέγγισή μου. στ ) Σε ευχαριστώ ολοθέρμως ( και δεν μπορώ να μην το κάνω) για τις ιδιαίτατες ικανότητες που μου αποδίδεις, ώστε προσποιούμενος ( κι όχι υποδυόμενος) τον ειδικό τάχα συνεργάτη των κατά καιρούς Δημάρχων (όπως λες ), να «διασκεδάζω» τον πόνο μου για τον ανικανοποίητο διαρκή ανομολόγητο «πόθο» μου για παρόμοιες θέσεις!! Πόσες πράγματι ικανότητες θα πρέπει να έχω (χωρίς να το ξέρω κιόλας!) ώστε να καταφέρνω να διεισδύω και να απασχολώ τα Υπουργικά γραφεία ικανοποιώντας μάλλον μόνο φαντασιώσεις μου? Πάντως αν αυτό ήταν αληθινό αγαπητή μου φίλη , τότε σε μένα μεν ανήκουν μετά βεβαιότητος εύσημα για τις «ικανότητες» μου αυτές και παρακαλώ να μου τα αποδώσεις. Οι δε επικρίσεις και οι μομφές στα Υπουργεία και στους ανθρώπους τους ανήκουν, που με τόση πια ευκολία εγώ ο ταπεινός και άσημος «προσποιούμενος», τους ξεγελώ και τους «φέρνω βόλτα» κατά τις ορέξεις μου!! Απορίας άξιο βρίσκω βέβαια , το πώς εσύ γνωρίζεις όλες αυτές τις διαχρονικές μάλιστα δραστηριότητές μου ανά τα Υπουργεία, που τόσο επιμελώς κρατούσα μυστικές ως τώρα! Αρχίζω κι ανησυχώ!! Μήπως ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρός να διακόψεις την συνήθη αγαπημένη δραστηριότητά μου με τις αποκαλύψεις σου και τι θα απογίνω τότε άσπλαχνη ?? Να ρωτήσω κάτι όμως και πες μου σε παρακαλώ τώρα που δεν μας ακούει και κανείς : Έχεις ινκόγκνιτο Υπουργική πληροφόρηση περί όλων αυτών?? ή μήπως «χάρισμα» μαντεψιάς?? Πάντως σε κάθε περίπτωση αγαπητή /τέ μου Σέρλοκ Χόλμς , εγώ ανάγκη «υποδυόμενου περιφερόμενου» δεν έχω καμία. Κι όχι μόνο στα Υπουργεία , αλλά και στα Πρωθυπουργικά γραφεία φτάνω και στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο μπορεί , όταν θεωρώ πως χρειάζεται και πρέπει. Γιατί έχω την πίστη πως μόνο έτσι ένας πολίτης θεωρείται αλλά και είναι ενεργός και συμμετοχικός , επομένως χρήσιμος. Αλλά πάντα όμως με το πρόσωπό μου και το ονοματεπώνυμο μου πρώτα μπροστά , πηγαίνω ή πράττω ή γράφω ή προτείνω. Και με την μόνη σπουδαία ιδιότητά μου, εκείνη δηλ. του ανθρώπου-πολίτη και καμιά απολύτως άλλη δεν μου χρειάζεται. Πολύ δε περισσότερο οι μεταμορφώσεις , τα μασκαρέματα και οι τίτλοι, που έτσι κι αλλιώς τους αφήνω για άλλους που τους ορέγονται . Τους οποίους τίτλους ουδέποτε επεδίωξα κι αυτό νομίζω πως είναι γνωστό σε όλους κι ας καμώνεσαι τώρα εσύ πως δεν το ξέρεις. Η ταπεινή ζωή μου και η μικρότατη δράση μου είναι ανοιχτό βιβλίο που δεν κρύβει «σκελετούς» στις σελίδες του. Γιατί το παρόν μου αντικατοπτρίζεται άφοβα στο παρελθόν μου. Κι αν δεν είναι έτσι , παρακαλώ να ερωτηθούν οι εκάστοτε Δήμαρχοι ( που λες ) κι αν βρεθεί έστω και ένας που να ισχυριστεί πως απαίτησα , εκμεταλλεύτηκα , ή έστω προσπάθησα για κάτι τέτοιο , γονυπετώς και δημόσια θα ζητήσω συγγνώμη απ` όλους τους συμπολίτες μου. Απεναντίας έκανα πάντα ότι θεωρούσα συμφερότερο και αποδοτικότερο για τον τόπο. Και γιαυτό παραμερίζοντας τον εαυτό μου έδινα πάντοτε χώρο και βοήθεια στους καλυτέρους μου και αξιοτέρους μου, μιάς κι αυτό θεωρούσα σωστό να κάνω Κι αυτή την έμπρακτη συμπεριφορά μου δεν μπορεί νομίζω κάνεις καλόπιστος συμπατριώτης να μού την αρνηθεί. Γιατί υπήρξε και ήταν έτσι !! Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ της συνέχειας!! στο ΕΠΟΜΕΝΟ μικρότερο και τελευταίο ΣΧΟΛΙΟ παρακαλώ, γιατί ο διαθέσιμος χώρος δεν ήταν και τώρα επαρκής….. τι να κάνω!

      Διαγραφή
    3. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ εδώ απ` το προηγούμενο δεύτερο σχόλιό μου .....
      Και μιάς και λέγαμε για ‘τίτλους’ κλπ και προκαλούμαι κιόλας να πω πραγματάκια …. θυμάμαι λοιπόν πολύ καλά , κάποιες , ίσως και κάποιους που όχι μόνο ζήτησαν , αλλά και με τη δική μου μικρή έστω βοήθεια και συμβολή( αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι ), έλαβαν θέσεις και τίτλους με το αζημίωτο βέβαια , που τους έδωσαν προοπτική και τους καλλιέργησαν φιλοδοξίες!! Κι όχι μόνο δεν το αναγνωρίζουν (που ούτε καν το κάνω βέβαια θέμα για μένα αυτό ), αλλά πολύ γρήγορα το ξέχασαν ή παριστάνουν πως το λησμόνησαν !! Εγώ όμως είμαι εδώ με μνήμη καμήλας ακόμα και θυμάμαι. Επαίρομαι , -αν μπορώ να το πω έτσι και συγγνώμη- , γιατί ποτέ δεν πλησίασα ή άγγιξα ούτε τίτλους ούτε τα εξ αυτών οφέλη και προνόμια οικονομικά και άλλα. Ούτε δραχμή , μήτε ευρώ , ούτε ένα. Κι ούτε κανένα άλλο όφελος απεκόμισα ποτέ. Μετ` αποδείξεως κι όχι λόγια. Μάθε λοιπόν αγαπητή φίλη( ή φίλε), ότι υπάρχουν και τέτοιοι συμπολίτες σου και αναλογίσου ποιούς πρέπει να εκτιμάς και ποιους να προσέχεις και να επιφυλάσσεσαι. Όσο αφορά τη Λαϊκή ετυμηγορία και βέβαια είναι η μόνη υπεύθυνη για τους Δημάρχους κι όλους τους αιρετούς μας. Ικανούς ή και λιγότερο ικανούς. Μα δεν είναι μόνο η ικανότητα ( που έτσι μπορεί και να μοιάζει αν η τύχη συνηγορεί ), αλλά και η ευπρέπεια , το ήθος , η φιλοτιμία και η αντίληψη των αξιών. Όσο για το τι προσέφερε ή και προσφέρει ο καθένας μας , θα το έβαζα στη ζήτηση μαζί σου αν είχα δει έστω και μιά πρόταση , μια ιδέα ή και πρωτοβουλία σου. Έστω κι ανώνυμα. Οι δικές μου είναι συχνές και πάντα δημόσιες γιαυτό και εν μέρει γνωστές. Άλλωστε κάθε τόσο στα Υπουργεία καθώς λες , τι στο καλό. Όλο και κάτι θα απέφεραν οι επισκέψεις μου !! Εσύ τι λες ?? Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο σου και την ευκαιρία που μου έδωσες να προσθέσω κάτι ακόμη στις απόψεις μου. Ευχαριστώ κι όλους τους άλλους φίλους , που τυχόν είχαν το ενδιαφέρον να διαβάσουν κι αυτά τα σημειώματα-σχόλια , έστω και με κάποια μικρή ταλαιπωρία. Ευχαριστώ πολύ και για τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματά σας σχετικά με την πρώτη ανάρτηση. Ευγνώμων.

      Διαγραφή
  2. Θανάση, πολύ καλές όλες οι επισημάνσεις σου από ένα Δημότη ,που έφεραν και χειροπιαστό αποτέλεσμα και αποκαταστάθηκε η νόμιμη τάξη, έστω και εάν είναι υπερ-αναλυτικές!!!.
    Δυστυχώς όμως ο Δήμος έχει πάρα πολλά προβλήματα με τεράστιες καθυστερήσεις ιδίως στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και οφείλεται στον λανθασμένο αρχικό σχεδιασμό του από τη νέα Καλλικρατική συγκρότηση του. και με πολλά τοπικά συμφέροντα, δυστυχώς!!!..Θέλει πολύ δουλειά από ανθρώπους με μεράκι και όραμα και όχι δημόσιο υπαλληλική νοοτροπία....Πολύ δύσκολα κάποιος θα ήθελε να προσφέρει υπηρεσίες στο τόπο αυτό, υποθηκεύοντας την υστεροφημία του με σημαντικά έργα και αγώνες διεκδίκησης, με το υπάρχον Καλλικρατικό σχήμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχάς συγγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκρισή μου στο ενδιαφέρον σχόλιό σου. Θα μου επιτρέψεις αγαπητέ μου φίλε να ισχυριστώ , πως ΔΕΝ φταίει ο Καποδίστριας , ή ο Καλλικράτης για τα προβλήματα που πράγματι υπάρχουν και θα συνεχίσουν βέβαια να μας απασχολούν αφού αυτή είναι η δυναμική και η φύση τους . Να αναφύονται συνεχώς και διαχρονικώς , άλλοτε με εντάσεις κι άλλοτε με υφέσεις αναλόγως των εποχών και των συγκυριών. Να εκλείψουν ή να αντιμετωπίζονται αμέσως και ριζικά να επιλύονται , αυτό μάλλον θα ήταν μια ιδανική συνθήκη που όμως δεν είναι ρεαλιστική. Οι συνενώσεις ήρθαν ως απαίτηση και ανάγκη των καιρών νομίζω. Τα χωριά αδειάζουν και ότι απομένει σ` αυτά αφορά πλέον σε μεγάλες ηλικίες. Η επαρχία χάνει την όποια δυναμική της και γενικώς συρρικνώνεται ως κοινωνικό σύνολο. Η προοπτική της αδυνατίζει πολύ και γίνεται προβληματική όλο και περισσότερο. Η ελπίδα για δήθεν επιστροφή στα χωριά είναι μάλλον μιά πολύ αφελής προσέγγιση , έως φενάκη. Η συνένωση ήταν λοιπόν αναπόφευκτη για να υπάρξουν ικανού μεγέθους αυτοδιοικητικά χωρικά σύνολα. Πιο οργανωμένοι πλέον Δήμοι , με περισσότερες αρμοδιότητες , επιλογές και ευκαιρίες παρά τα προβλήματά τους. Επομένως το πλαίσιο είναι δεδομένο πιά και οι νέοι Δήμοι οργανωτικά έχουν ανασυνταχτεί σε μεγάλο βαθμό. Παραμένουν βέβαια ακόμα το πιο διεφθαρμένο κομμάτι του Διοικητικού συστήματος της χώρας ( κατά τις ετήσιες σχετικές εκθέσεις και συμπεράσματα ), αλλά βαίνει (ελπίζουμε τουλάχιστον) βελτιούμενο και αυτό. Αρκεί και οι πολίτες όμως , όλοι εμείς δηλαδή , να είμαστε περισσότερο απαιτητικοί και διεκδικητικοί για διαφάνεια ενημερώσεις και συμμετοχή. Που μόνο αυτά συντελούν καθοριστικά ίσως στον αποτελεσματικότερο έλεγχο και στην συνετότερη , χρηστή και ωφελιμότερη για όλους και κυρίως για τον τόπο, διαχείριση. Σίγουρα όπως λες , χρειάζεται δουλειά. Και δουλειά με όραμα , ευθύνη , γνώση , κόπο αλλά και τρόπο βέβαια. Και φυσικά ανθρώπους με μεράκι , καταλληλότητα για το αντικείμενο , καλή προαίρεση, κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασίας και ευρύτητα στην αντίληψη. Επιδιώκοντας και προκαλώντας μάλιστα συνεχώς την έμπρακτη κι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση και συμμετοχή των συμπολιτών τους στη διαμόρφωση των προτάσεων και των προγραμμάτων για τον κοινό τους τόπο . Έχοντας εδραία πεποίθηση πως οι διαφορετικές φωνές και οι πολλές γνώμες , αποτελούν αληθινό «πλούτο» και πολύτιμη παράμετρο για καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία και διαχείριση. Δυστυχώς , οι περισσότεροι αιρετοί της εποχής μας παντού σχεδόν στη χώρα (ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις ), φαίνεται να αντιλαμβάνονται το ρολό τους στο αξίωμα με έναν εντελώς ιδιόρρυθμο , υποκειμενικό και ίσως ιδιοτελή τρόπο. Και γιαυτο αντί να δημιουργούν και να καλλιεργούν προϋποθέσεις διαλόγου και σύγκλισης των απόψεων αναγνωρίζοντας πως αυτό θα ήταν το άριστο , απεναντίας τρομάζουν στη διαφορετικότητα , θεωρώντας δυστυχώς την κριτική και την άλλη γνώμη όχι ΔΙΚΑΙΩΜΑ (όπως άλλωστε και είναι), αλλά ΑΔΙΚΗΜΑ!! Δεν ξέρω ακριβώς από πότε τείνει να θεωρείται από κάποιους η κριτική αδίκημα , αλλά πάντως από τότε που ο σπουδαίος φιλόσοφος-Ρωμαίος αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος ευγνωμονούσε τον πατέρα του για το πολύ σημαντικό που του δίδαξε , δηλαδή : « πάντα με προτεραιότητα και προσεκτικότερα , να ακούει και να εξετάζει τα λόγια όσων έχουν άλλη γνώμη , γιατί αυτό οδηγεί συνήθως και σε άριστες αποφάσεις »….. έχει μεσολαβήσει πολύς χρόνος!! Άλλοι καιροί , άλλοι άνθρωποι , άλλα ήθη.

      Διαγραφή
    2. Συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου …….. «Με χωριά αποδεκατισμένα πάντως και μαραζωμένα πληθυσμιακά. Και με ακόμη χειρότερες προοπτικές , δεν ελπίζονται αναστροφές κι ούτε ουσιαστικές βελτιώσεις. Γιατί όταν λείπουν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις. Από πού θα προκύψουν και θα αναδειχθούν καινούργια και άλλης νοοτροπίας και κουλτούρας ικανά στελέχη? Κακό χωριό τα λίγα σπίτια …που λένε. Γιαυτό όμως το αξεπέραστο πρόβλημα της πληθυσμιακής ανεπάρκειας δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να βελτιωθούν οι υπάρχοντες διαθέσιμοι με εμπλοκή στα κοινά. Κι αυτό είναι και δική μας σημαντική ευθύνη θεωρώ. Όλοι μπορούμε να συντελέσουμε στην ποθητή βελτίωση. Αρκεί να το θελήσουμε. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου φίλε / η .

      Διαγραφή
    3. Θανάση, συμφωνώ μερικώς στην απάντηση αλλά διαφωνώ ότι γενικότερα η περιοχή είναι πληθυσμιακά μαραζωμένη και χωρίς προοπτική ,αναστροφές και βελτιώσεις και πως να μην είναι όταν δεν δίνει ευκαιρίες επιβίωσης στη νέα γενιά,ΕΝΩ βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδος με 5 πανέμορφα βουνά γύρω-γύρω,με το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό της Ελλάδος με το Δελφικό τοπίο, με δημοφιλή τουριστικά χωριά σε απόσταση αναπνοής{Παύλιανη,Αγόριανη, Βάριανη}, μια ανάσα,ανάμεσα σε 2 θάλασσες με πανέμορφες παραθαλάσσιες πόλεις και κωμοπόλεις [Χαλκίδα,Καμένα Βούρλα,Ιτέα,Γαλαξίδι,ιαματικά Λουτρά.,Ιστορικά Μοναστήρια,Ιστορικοί τόποι{Θερμοπύλες,Γραβιά,Αλαμάνα,Γοργοπόταμος},τη μεγαλύτερη κουκλίστικη εποχιακή Λίμνη Καλλιδρόμου στη Στερεά Ελλάδα,.
      Απλώς στο ακατέργαστο αυτό διαμάντι δεν βρέθηκαν ισχυρές Δημοτικές Αρχές ακόμη και Περιφερειακές με όραμα να το αναδείξουν χειροπιαστά ώστε να διεκδικήσουν εξελίξεις για το Δήμο και κατά συνέπεια για τους Δημότες. {Ξεχνάς μήπως πως ήταν η Αράχωβα όταν πηγαίναμε σχολική εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς και σταματήσαμε εκεί για λίγη ώρα στο μνημείο του ήρωα Γ. Καραΐσκάκη και κατέφθασαν ασμένως με μουλάρια οι ντόπιοι (ες) να πουλήσουν τη πραμάτεια τους {ταγάρια, κουρελούδες και τυριά!! }ΔΕΣ την σημερινή εικόνα της, ως η Μύκονος του Χειμώνα αλλά μερικώς και το καλοκαίρι.
      Δεν μπορεί μια περιοχή μόλις 1.ώρα και 45 λεπτά από την Πρωτεύουσα/Αθήνα, μισή ώρα απο τη Λαμία και 1,5 ώρα από τη Πάτρα με τη νέα Διαγώνια Οδό να υπολείπεται σε ανάπτυξη. Απλώς δεν διεκδικεί δυναμικά όπως θα έπρεπε ώστε να δοθούν ευκαιρίες εγκατάστασης και δραστηριοποίησης σε νέους ανθρώπους σε πολλούς τομείς ανάπτυξης.Επίσης το πρόβλημα με το τρένο και τα καθημερινά δρομολόγια για Αθήνα-Λαμία,το έχουν τα χωριά του άνω ρου του Κηφισού και όχι οι 2 αδελφές κωμοπόλεις που απαρτίζουν το Δήμο!!!.{Επίσης π.χ, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης η παλαιά αλλά ενεργή σιδηροδρομική γραμμή Αμφίκλεια -Λιανοκλάδι θα είχε αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί στο έπακρον τουριστικά περιηγητικά, εκδρομικά και όχι μόνο.Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όμως δεν υπάρχει σε κανένα σχεδιασμό!!.Το ίδιο ισχύει και για χειμερινά αυθημερόν σιδηροδρομικά δρομολόγια για σκιέρ από Αθήνα σε Αμφίκλεια/ Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
      Θα μπορούσα να σου απαριθμήσω δεκάδες ακόμη παραμέτρους τοπικής ανάπτυξης αλλά και αντιδιαμετρικά συμφέροντα(?) αλλά σέβομαι τον χώρο και τον χρόνο. Προς το παρόν ας χαρούμε το χει, το κοντοσούβλι και τη φασολάδα που δίνει κάποιας μορφής αναζωογόνηση στη περιοχή περιμένοντας τον μακρινό Σεπτέμβρη το ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ......

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάντως διαβάζοντας τα παραπάνω ένα μου έκανε τρομερή εντυπωση. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου λέει ότι όλα ήρθαν ρολόι και χωρίς κόπο σε έναν άνθρωπο που έγινε δήμαρχος κατάφερε αρκετά για ένα Δήμο σε μία δύσκολη θητεία, όταν ο ίδιος ζήτημα είναι αν έχει κολλήσει ένα ένσημο στη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ πολύ εάν σού περισσεύουν εσένα μερικά ενσηματάκια , δώστα μου, γιατί πίστεψέ με έχω ήδη βγει στη γύρα μήπως και βρω έστω μερικά!! Ένα περίεργο πράγμα όμως καλή μου φίλη , μ` αυτά τα ένσημα. Εκεί που πήγαινα να τα κολλήσω ο ατυχής … νάσου κι όλο μού ξεκολλούσαν τ` άτιμα και χανόντουσαν!! Ε , κάπως έτσι θα τα βρήκες εσύ φαίνεται και τοιουτοτρόπως γνωρίζεις ότι κανένα πιά σε μένα δεν απόμεινε. Σε καλώ λοιπόν να μού τα επιστρέψεις και πάντως σε κάθε περίπτωση ευγνώμων θα ήμουν αν με συνέτρεχες , έστω με τα δικά σου που πληθωρικώς μάλλον κατέχεις!! Εκ προοιμίου γιαυτό σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Με την ευκαιρία , σού εύχομαι βεβαίως να είσαι καλά και να έχεις πάντοτε δουλίτσα αξιοπρεπή, καλοπληρωμένη και με ασφαλιστικές καλύψεις αδιάκοπες. Μάζευε εσύ … κι ας ειν` και ένσημα, που λένε. Και φρόντισε να μην μοιάσεις σε μένα που δεν έχω ούτε ένα ο δύσμοιρος!! Φρόντισε όμως επίσης , μαζί με τα ένσημά σου, να αποκτάς και τρόπους. Η αγένεια δεν στερεί βέβαια τα ένσημα ,μάλλον κάποιοι διπλοβάζουν κι εκεί , αλλά ωστόσο χαρακτηρίζει τους ανθρώπους , όταν τύχη και την εκδηλώνουν ανεξέλεγκτα αφού ίσως να αποτελεί διαρκές γνώρισμα του χαρακτήρα τους , που καθορίζει και την συμπεριφορά τους. Ως προς τα λοιπά τώρα. Παρατηρώ, πως ενώ εντυπωσιασμένη , καθώς γράφεις , κάτι έχεις να πεις για μιά άποψή μου που ασφαλώς καμιά σχέση δεν έχει με το νόημα των όσων εγώ αναφέρω περί εύκολης πορείας και γρήγορης ανέλιξης κλπ , ωστόσο ΔΕΝ βρήκες ούτε μιά λέξη να πεις για την ταμπακέρα. Για το θέμα δηλ που πραγματεύομαι και φυσικά για όσα εγώ «λούστηκα» άδικα όλο αυτό το διάστημα , επειδή και μόνο ανέδειξα τις αδυναμίες μιάς εντελώς άστοχης ενέργειας και αχρείαστης λαθεμένης απόφασης της Δημάρχου κι αφού πρώτα είχα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσω για την ανάγκη διόρθωσης. Να υποθέσω πως προτιμούσες να παραμείνει η απόφαση ως είχε όντας παράνομη? ή συμφωνείς πως καλώς διορθώθηκε? Αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό το ζητηματάκι σε αφήνει παγερή αδιάφορη ( πως αλλιώς άλλωστε όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται καν τη σημασία και τη σπουδαιότητα της νομιμότητας των αποφάσεων των Αρχόντων του ) αλλά ωστόσο πως μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο και εποικοδομητικό το σχόλιό σου και άξιο αντιλόγου, όταν δεν αναφέρεται καθόλου στο «θέμα» αλλά σε περί αλλ`αντάλλων αναφέρεται?? Και για να ξεκαθαρίσουμε την παρανόησή σου. Την Δήμαρχο ούτε την ίδια ούτε τη δραστηριότητά της απαξίωσα ή υποτίμησα. Άλλωστε(κι είναι γνωστό αυτό γιατί ποτέ δεν κρύβομαι παίρνοντας δημόσια θέση ), είμαι από εκείνους που στο ξεκίνημά της για διεκδίκηση του Δήμου ως επικεφαλής συνδυασμού, την στήριξα ένθερμα με τις μικρές μου δυνατότητες και στη συνέχεια όσο λίγο μπόρεσα. Θεωρώντας την παρουσία της στα κοινά ως νέου ανθρώπου ελπιδοφόρα, αλλά και ως περίπτωση καλύτερη πάσης άλλης διαθέσιμης τότε. Επιπλέον, έβρισκα πως μιά γυναίκα στο Δημαρχιακό αξίωμα, ίσως ήταν καιρός να την δούμε και στον τόπο μας. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ακριβώς ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ γιατί ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί ....

      Διαγραφή
    2. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ …… Δεν καταπιάστηκα στο κείμενο μου καθόλου και πουθενά με κρίσεις ή και επικρίσεις για το γενικότερο έργο της και τις πρωτοβουλίες της. Οι κρίσεις είναι υποκειμενικές , τις κρατώ για τον εαυτό μου, θα τις διατυπώσω όταν κι αν χρειαστεί. Και πάντως σε καμιά περίπτωση δεν λοξοδρόμησα στην τοποθέτησή μου από το ένα και μοναδικό μου θέμα που ήταν ακριβώς η μή σύννομη αυτή αρχική απόφασή της και η πεισματική (ακατανόητη για μένα ) άρνησή της να την διορθώσει όπως και αναγκάστηκε να κάνει τελικώς. Επομένως επί αυτού του ζητήματος που είναι και το μείζον αν έχεις να παρατηρήσεις κάτι, με πολύ ευχαρίστηση και καλή διάθεση θα το διαβάσω και θα τοποθετηθώ εφ` όσον απαιτηθεί. Κατά τα άλλα αντί να μου αποδίδεις αυτά που ΔΕΝ είπα ούτε καν υπονόησα , καλό θα ήταν να ενεργοποιηθείς κι εσύ κι όλοι μας περισσότερο και ελεγκτικότερα , ώστε και αβλεψίες , παρερμηνείες και λάθη να προλαβαίνουμε ή και να διορθώνουμε , αλλά και προτάσεις να καταθέτουμε αφού πραγματικά πιστεύω και μπορώ να αποδείξω, πως όχι μόνο η δική μας Δήμαρχος αλλά στο σύνολό τους οι Δήμαρχοι της επικράτειας είναι κατά συγκυρία πολύ τυχεροί όντως , αφού διαχειρίζονται ή και θα διαχειριστούν πλέον απίστευτα χρήματα από εκατοντάδες προγράμματα και λόγο του Ευρωπαϊκού αλλά και του δανεικού( δυστυχώς ) χρήματος που εισρέει και μοιράζεται στη χώρα. Και επειδή αυτή η κατάσταση θα εξακολουθεί τουλάχιστον για κάμποσο ( αρκετό καιρό ακόμη ) και επομένως η «καλοτυχία» των Δημοτικών εξουσιών θα συνεχίζεται , ευκαιρία είναι και με την δική μας ειλικρινή συνδρομή και συμβολή με ιδέες , γνώμες και προτάσεις , να συμπληρώσουμε τις υπάρχουσες , για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και την χρησιμότερη και διαχρονικότερη συμβολή των όποιων έργων στον τόπο μας. Άλλωστε τα έργα και οι δράσεις που θα επακολουθήσουν , οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους τα πιστώνονται. Κι όχι εγώ ή εσύ ή όποιος άλλος θα ήθελε ως ενεργός και συμμετοχικός να πει μια γνώμη , να καταθέσει μιά πρόταση να διατυπώσει μια άποψη. Αυτάαααα αγαπητή μου φίλη και εφ` όσον χρειαστεί εδώ είμαστε πάλι να τα «ματαξαναπούμε» αν αξίζει τον κόπο!! Σ` ευχαριστώ για τον χρόνο σου να με διαβάσεις και για το σχολιασμό σου επίσης .

      Διαγραφή