Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

"Πλάθοντας" την παράδοση ... ΦΩΤΟ -VIDEO

          …με τους μαθητές & τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας. 

Ένα ιδιαίτερο μάθημα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου πριν τις διακοπές τους για τα εφετινά Χριστούγεννα οι μαθητές & οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας...

Ένα μάθημα – δρώμενο λαογραφικού χαρακτήρα με θέμα την παρασκευή του Χριστοψώματος & της Κουλούρας των Βαφτιστηριών .

     Δύο εορταστικών Χριστουγενιάτικων αρτοσκευασμάτων που οι νοικοκυρές όλων των σπιτιών του χωριού μας ετοίμαζαν για τη μεγάλη αυτή γιορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου.

   Το ρόλο του “δασκάλου” σε αυτό το μάθημα αναλάβαμε ο Πρόεδρος & μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας μετά από πρότασή μας & την αποδοχή της από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Βασιλική Παπαστάμου.   

   Έτσι λοιπόν το πρωί της 22ας Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας, η ταπεινότητά μου, ως Πρόεδρος του Συλλόγου & τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δημ. Κατοίκος, Ηλ. Θανος & Τούλα Ρίζου συνεπικουρούμενοι & από τη συγχωριανή μας φίλη του Συλλόγου μας αλλά & γιαγιά μαθητών του σχολείου κ. Μάρθα Στρωτού.

    Σε μία από τις αίθουσες του σχολείου που η Διευθύντρια & οι δασκάλες του είχαν επιμελώς φροντίσει να διευθετήσουν χωροταξικά συγκεντρώθηκαν οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου & εκεί στήσαμε & εμείς το εργαστήρι μας με τα απαραίτητα υλικά (πλαστήρι & πλάστη, λεκάνες με ζυμάρια, αλεύρια, αυγά, καρύδια, λαμαρίνες φούρνου, ταψιά). 

   Ο καλός συγχωριανός μας & μέλος του Συλλόγου μας αρτοποιός κ. Θεόδωρος Καλλιμάνης μας προμήθευσε τη ζύμη & τα απαραίτητα σκεύη για την παρασκευή των Χριστογενιάτικων παραδοσιακών μας αρτοσκευασμάτων (Χριστόψωμο & Κουλούρες βαφτιστηριών)

      Αφού χαιρετίσαμε τους μαθητές & τους δασκάλους τους & τους μιλήσαμε όσο απλά μπορούσαμε για το έθιμο αλλά & τη σημασίας της παρασκευής του Χριστοψώματος & της κουλούρας για τα Βαφτιστήρια, στη συνέχεια με την καθοδήγηση της κ. Τούλας Ρίζου & της κ. Μάρθας Στρωτού οι μαθητές & οι μαθήτριες των Ε’ & ΣΤ΄ Τάξεων του σχολείου με ενθουσιασμό αλλά & ευλάβεια έπλασαν & παρασκεύασαν οι ίδιοι κουλούρες & Χριστόψωμο.

      Η όλη εκδήλωση-επίδειξη- μάθημα που διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα ήταν,  για όλους μας μα κυρίως για τα παιδιά, που με ενδιαφέρον & ενθουσιασμό συμμετείχαν & την παρακολούθησαν, μια ευχάριστη εκδήλωση που τελείωσε γιορτινά αφού έκλεισε με τα Κάλαντα που έψαλαν όλα τα παιδιά μαζί.

      Και βέβαια αποχαιρετίσαμε τα παιδιά με ελάχιστη μεν προσφορά, εκ μέρους του Συλλόγου μας, μια κουλούρα με λίγες καραμέλες & λίγα μπαλόνια αλλά όμως με πολλές εγκάρδιες ευχές για Καλές Γιορτές & υποσχόμενοι ότι αυτό το
“μάθημα” θα το καθιερώσουμε να γίνεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα πριν τις διακοπές τους για τα Χριστούγεννα.

Ευχαριστίες  

      Θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

-         Την Διευθύντρια & τους Δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας  για την αποδοχή της πρότασής μας, τη μέριμνα, την προετοιμασία των μαθητών & του σχολείου & τη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση αυτής της δράσεώς μας.

-         Τους αρτοποιούς του χωριού μας κ.κ. Θεόδωρο Καλλιμάνη & Χρ. Ρούσο για την εξαιρετική συνεργασία μας, ιδιαίτερα το Θοδωρή για την αφιλοκερδή προσφορά του σε κουλούρες, ζύμη & σκεύη για την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων στο σχολείο.

-         Το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού & Νηπιαγωγείου του χωριού μας που εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση μας αυτή με το μέλος του Δ.Σ. κ. Σοφία Κονταξή- Κουτσομπού.

-         Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον συγχωριανό μας, μέλος του Συλλόγου μας & διαχειριστή του polydrososparnassou.blogspot κ. Χρήστο Μουτσιανά για την φωτογραφική & μαγνητοσκοπική κάλυψη της δράσεώς μας.

      Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε & να μη συγχαρούμε τόσο τους μαθητές & τις μαθήτριες των Ε’ & ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού μας Σχολείου που συμμετείχαν ενεργά, όσο & τους μαθητές των μικρότερων τάξεων για τον υποδειγματικό τρόπο που παρακολούθησαν αυτό το ιδιαίτερο “μάθημα”- δράση του Συλλόγου μας στο σχολείο τους.

Να τους ευχηθούμε να έχουν υγεία σωματική & πνευματική & καλή πρόοδο στα μαθήματά τους.


Ακολουθούν φωτογραφίες & video .

    



    Στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι κυρίες Τούλα Ρίζου & Μάρθα Στρωτού πλάθοντας & παρασκευάζοντας την πρώτη κουλούρα δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο & την τεχνική παρασκευής της 

 
   
    Ο Γιώργος & η Άνι 

                                      Ο Λεονέλ & η Έμυ 


                                   Ο Κρίστι & η Κατερίνα  




                                    Ο Φαμπιάν & η Ιωάννα 




                                      Ο Ανδρέας & η Νίκη



Ο Κωνσταντίνος & ο Ευθύμης  


                                       Ο Κρίστι & ο Αλτέριο




Οι κουλούρες έτοιμες για το φούρνισμα


     Η Ιωάννα & η Κατερίνα έφτιαξαν & το Χριστόψωμο








Οι κουλούρες έτοιμες για διανομή στους μαθητές




Η παραλαβή της κουλούρας από τους μαθητές & τις μαθήτριες του Σχολείου
























Δείτε στο video στιγμιότυπα από την εκδήλωση


 Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 

https://lispolydrosou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου