Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.....

Την 1η ημέρα του Συνεδρίου (Παρασκευή), ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης έβαλε τα ζητήματα των διεκδικήσεων και των προτεραιοτήτων των Δήμων: 

  • διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων για μια σύγχρονη διακυβέρνηση χωρίς επικαλύψεις και γραφειοκρατία,
  • ανάγκη προσλήψεων στους Δήμους, νέων ανθρώπων με υψηλή εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες,
  • ολοκλήρωση διαδικασιών για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», 
  • ανάγκη αλλαγής τρόπου κατανομής χρηματοδοτήσεων – συνυπολογισμός κριτηρίων όπως η έκταση, η διασπορά πληθυσμού, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, κ.α., 
  • ενεργειακό και ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρέωσης των Δήμων – πρόταση η χρηματοδότηση να γίνεται στην πηγή προκειμένου η τιμή χρέωσης να συμπίπτει με την τιμή του Ιουνίου του 2021,
  • ανάγκη μετάβασης στην ενεργειακή αυτονομία των Δήμων με τη στήριξη της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων, με δημόσια χρηματοδότηση και εξασφάλιση κατά προτεραιότητα ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ,
  • διαχείριση απορριμμάτων και άμεση ανάγκη υλοποίησης των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση με δημόσια χρηματοδότηση, 
  • στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για πολίτες (πχ χαμηλό ΦΠΑ στα προϊόντα) και επιχειρήσεις (χαμηλός φόρος της τάξης του 10%) και εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης εργασίας για νέους έως 30 ετών για να μπορούν να επιστρέφουν και να παίρνουν τα πρώτα τους μεροκάματα στον τόπο τους,
  • προμήθεια εξοπλισμού και μέσων πολιτικής προστασίας, 
  • καταστατική θέση αιρετών, 
  • αναδιάρθρωση ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ, και πολλά άλλα. 

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας , ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος, η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, Βουλευτές: Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος (Ν.Δ.), Φθιώτιδας, κ. Γιώργος Κοτρωνιάς (Ν.Δ.) και κ. Θέμης Χειμάρας (Ν.Δ.), Βοιωτίας, κα. Γιώτα Πούλου (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.), Ευβοίας, κ. Γιώργος Μαρίνος (Κ.Κ.Ε.), Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών και φορέων. 

Στους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, της Περιφέρειας και Φορέων της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκαν στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα πολλά και δύσκολα που έχει καταφέρει κατά την δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο, όπου Covid19 και ενεργειακή κρίση διαμόρφωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αναφέρθηκαν επίσης σε δικές τους πρωτοβουλίες ή παρεμβάσεις.

Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής (Ν.Δ.) Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής (Ν.Δ.) Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ.).  

Tη 2η ημέρα του Συνεδρίου (Σάββατο), παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των 16 θεματικών επιτροπών της Π.Ε.Δ., ενώ τοποθετήθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Κώστας Μπακογιάννης, όλοι οι παριστάμενοι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας και συμμετέχοντες σύνεδροι. 

Ο κ. Πέτσας καθόρισε τους τρεις άξονες δράσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκ. € για τους δήμους και αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκ. € για το 2023, για την αναβαθμισμένη λειτουργία τους.

Μέσα από τη σύνθεση των θέσεων των Θεματικών Επιτροπών και του συνόλου των παρεμβάσεων καθορίστηκε το πλέγμα των προτάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, για μια ισχυρή Στερεά Ελλάδα, που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 21-23 Νοεμβρίου, στον Βόλο.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ΚΑΤΑ οποιοσδήποτε νέας τοποθέτησης αιολικού πάρκου στην Εύβοια, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα έχει ήδη σηκώσει πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί, ενώ η ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες είναι πενιχρή.

Όλοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου, συγχαίροντας τον Πρόεδρο, Νίκο Σουλιώτη και τους συντελεστές της άψογης διοργάνωσης του μεγαλύτερου αυτοδιοικητικού Συνεδρίου στη Στερεά  Ελλάδα. 

Σίγουρα η αυτοδιοίκηση βγήκε πιο συνειδητοποιημένη, πιο δυνατή και πιο ενωμένη μέσα από το Συνέδριο της Π.Ε.Δ., όπως σίγουρα το πανέμορφο Καρπενήσι, η μαγευτική φύση και οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ευρυτανίας κέρδισαν τη δέσμευση όλων για νέα επίσκεψη στην περιοχή, στο άμεσο μέλλον. 


 

1 σχόλιο:

  1. Αθανασιος Παπακωνσταντινου
    Απ` τα θέματα που έθεσε προς συζήτηση , έγκριση και διεκδίκηση ο Πρόεδρος κύριος Σουλιώτης , παρατηρώ και ένα υπό τον τίτλο: « ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ των ΑΙΡΕΤΩΝ » !!! ΔΗΛΑΔΗ ?? Συγγνώμη, δεν είναι από ετών λελυμένα αυτά τα ζητήματα ?? Μήπως μπορούμε παρακαλώ να έχουμε κάποια διευκρίνηση για το τι ακριβώς θέματα βάζουν προς διεκδίκηση οι Αιρετοί μας τού Α` βαθμού και φαντάζομαι θα υπάρχει βέβαια κι η ανάλογη των αιρετών Β` βαθμού !! Οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές , αντιλαμβάνομαι πως δημιουργούν ευκαιρίες , προϋποθέσεις και κλίμα διεκδικήσεων παντός είδους και απ` την οποιαδήποτε ομάδα συμφερόντων. Ειδικά απ` τις διαχρονικά προνομιούχες . Που συνήθως οι κυβερνήσεις , δυστυχώς , σπεύδουν ασμένως να ικανοποιήσουν!! Προς αποφυγή λοιπόν παρερμηνειών στη συγκεκριμένη διεκδίκηση των αιρετών , πολύ θα θέλαμε να δοθεί αρμοδίως στη δημοσιότητα το πλήρες περιεχόμενο του διεκδικητικού τους πλαισίου. Ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς για τα αιτήματά τους αφού ως ψηφοφόροι τους εμείς τους αναδεικνύουμε στα αξιώματά τους και φυσικά τους πληρώνουμε για να ασκούν τα καθήκοντα τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Οι καιροί ως γνωστό είναι πονηροί και οι αυτοδιοικητικοί , άγγελοι ΔΕΝ είναι…. Αυτό το τελευταίο δεν το λέω εγώ , οι δημόσιες Αρχές το διαπιστώνουν !! Διαφάνεια λοιπόν …σε όλα. Οι αιρετοί δεν είναι ούτε πρέπει να νοιώθουν ως επαγγελματική ομάδα που δρά ως συντεχνία για τα δικά της στενά συμφέροντα . Αλλά είναι «λειτουργοί» και κατ` ανάθεση διαχειριστές των τοπικών ζητημάτων, ελεγχόμενοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή