Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Εκδήλωση για την Μάχη της Σουβάλας στα Καρκαβέλια

Ο Δήμος Δελφών τίμησε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου τη μνήμη των αγωνιστών στη μάχη της Σουβάλας, στη θέση ‘Καρκαβέλια’, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1824, όταν Ισχυρή εχθρική δύναμη τεσσάρων χιλιάδων ανδρών, βάδιζαν προς τη Σουβάλα, με σκοπό από τις κορυφές του Παρνασσού να φθάσουν στα Σάλωνα.....

Ο Δυοβουνιώτης, που με 300 άνδρες βρισκόταν στη Σουβάλα ανέκοψε την προέλασή τους και τους ανάγκασε να σταματήσουν. Όταν μάλιστα έφθασαν ενισχύσεις με τον Κομνά Τράκα, τον Καλμούκη και άλλους, οι Τούρκοι τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 300 νεκρούς και αιχμαλώτους.

Στη μάχη πήρε μέρος το σύνολο των Σουβαλιωτών, γιατί κινδύνευαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας από την καθηγήτρια φιλολογίας και Αντιπρόεδρο του Λαογραφικού Ιστορικού Συλλόγου ¨Η Σουβάλα Παρνασσού¨ Νάγια Πάντου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους:

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου κα Έφη Τοπάλη, ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Παρνασσούκ. Αθανάσιος Αδαμάκος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας κα Πέλυ Τσιρνόβα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Τοπάλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος ΠΚ Πολυδρόσου κ. Σοφιανός Νικόλαος, ο εντεταλμένος ΔΣ του Δ. Δελφών κ. Ευάγγελος Κούσουλας, ο Πρόεδρος εφέδρων αξιωματικών Φωκίδας κ. Γρηγόρης Μιχαλέας, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ιστορικού Συλλόγου ¨Η Σουβάλα Παρνασσού¨ κ. Αλέξανδρος Βαλάσκας, η Διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας κα Αμαλία Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Δελφών κ. Ζαχαρόπουλος Ανδρέας.

Παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Καστελλίων κ.Γ. Χαλατσάς, Επταλόφου κ. Αλ. Λιάπης.

 







Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση 

ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου