Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

18 Οκτωβρίου 2022 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

 Ανακοίνωση της Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 78η επέτειο της απελευθέρωσης της Λαμίας.

Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του ΄Αρη Βελουχιώτη.

Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 18 Οκτωβρίου 1944. ....

Τιμάμε τη θυσία των αγωνιστριών και αγωνιστών της Αντίστασης, καθώς και όλων των πατριωτών που με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα πολέμησαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, με ισότητα, δημοκρατία και δικαιοσύνη. 

Αποδίδουμε ιδιαίτερη τιμή στον συμπατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που ξεκίνησε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την Καλύβα Στεφανή και μαζί με χιλιάδες άντρες, γυναίκες, νέους και νέες δημιούργησαν την εποποιία της αντίστασης, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και την Ελεύθερη Ελλάδα. 

Τιμούμε παράλληλα όλους όσοι έδωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα στην Ευρώπη και τον κόσμο για να νικηθεί το τέρας του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Μια νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των χιλιάδων ηρωικών πράξεων του λαού μας, οργανωμένων και αυθόρμητων, το νικηφόρο αγώνα για την επιβίωση, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τις μάχες κατά του κατακτητή,  τη μάχη της σοδειάς.  

Μια τέτοια ημέρα όμως δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα, το λιμό του φοβερού χειμώνα του 1942, το σκοτάδι και τον τρόμο Κατοχής, τα εκατοντάδες καμένα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους, την Υπάτη, το Δίστομο, το Κομμένο, τα Καλάβρυτα, το σκοπευτήριο της Καισαριανής, το μπλόκο της Κοκκινιάς. Εγκλήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν βρει δικαίωση και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι διαρκής και επίμονος. Στις πόλεις, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αντιστεκόμαστε στους νοσταλγούς του φασισμού και στην ακροδεξιά τους ρητορεία. Παλεύουμε με διαρκή πολιτικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στη λογική των ίσων αποστάσεων και την ψευδεπίγραφη θεωρία των δύο άκρων. 

Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια σε όσους απειλούν να κάνουν την Ελλάδα και την Ευρώπη σκοτεινή ήπειρο ξανά.


  • Μνήμη διαρκής και ζωντανή. Ποτέ πια φασισμός.

 

  • Ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη για όλους τους λαούς


Ιδιαίτερα σήμερα η κοινωνία μας δε μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται. Η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. 

Μετά από μία τριετία οδυνηρών κυβερνητικών χειρισμών προς το συμφέρον των λίγων ο τόπος πρέπει να ανασάνει. Η προκήρυξη εκλογών είναι αναγκαία όσο ποτέ. 

Τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και στα θέματα της οικονομίας, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της καταβαράθρωσης της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής η πολιτική αλλαγή με την δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης προβάλλει καθαρά ως ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αγωνίζεται για το σκοπό αυτό. Ο λαός έχει το λόγο. 


Η  Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας και οι οργανώσεις Νότιας και Βόρειας Λαμίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τιμώντας τους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, ισότητα και δημοκρατία, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς,  καταθέτουν στεφάνι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, στις 12.00 το πρωί στο άγαλμα του ΄Αρη Βελουχιώτη, στην Πλατεία Λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου