Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Την αντίθεσή της με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Γαλαξίδι στις θέσεις Μύτικα και Φωνήσι εκφράζουν οι “Πολίτες στο Προσκήνιο”.


 Τα θέματα αυτά, για τα οποία η Τοπική Κοινότητα Γαλαξιδίου τοποθετείται κατά πλειοψηφία θετικά, θα απασχολήσουν και την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών.....

Οι “Πολίτες στο Προσκήνιο”, ενόψει και της αποψινής συνεδρίασης της δημοτικής αντιπροσωπείας, δίνουν στη δημοσιότητα την τοποθέτηση του συμβούλου τους Δημήτρη Μπάκα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δελφών, καθώς και γενικότερη τοποθέτηση επί του θέματος από τους συμβούλους της παράταξης.

Η τοποθέτηση του Δ. Μπάκα

 Οι εισηγήσεις των θεμάτων εστάλησαν ηλεκτρονικά στις 9.07 πμ της 25-9-2022

 Είναι 524 σελίδες μελέτες και θέσεις που πρέπει να μελετήσουμε και να δηλώσουμε τη θέση μας, επιστημονική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική, κλ σφραγίζοντας την με την ψήφο μας. 

 Η ίδια τακτική, από ότι φαίνεται από τα κοινοποιημένα στοιχεία, εφαρμόστηκε και στα συμβούλια των κοινοτήτων από τα οποία ζητήθηκε η έκφραση γνώμης.

 Είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης της δημοτικής αρχής προς τους δημοτικούς συμβούλους, τις επιτροπές και τα τοπικά συμβούλια αλλά και δείγμα της αναποτελεσματικότητας και κακής λειτουργίας του ΔΗΜΟΥ.

 ΠΑΡΑ όλα αυτά μελετήσαμε κατά το δυνατόν τις ΜΠΕ και διαπιστώνουμε:

 Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος αδειοδότησης και η ανεξέλεγκτη εφαρμογή των λειψών περιβαλλοντικών όρων έχει αποδειχθεί και αποδεικνύετε καθημερινά, ότι οι «φιλικές» προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας είναι οι πιο καταστροφικές για αυτό και για κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

  Η παραχώρηση των φυσικών δυνατοτήτων και του πλούτου του τόπου για παραγωγή ενέργειας από το ιδιωτικό κεφάλαιο απεδείχθη ότι αποτελεί δέσμευση και καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και εργαλείο εξαθλίωσης και χειραγώγησης, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του λαού.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ για το περιβάλλον και την παραγωγή δεν υπάρχουν.

Τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ για τις τοπικές κοινότητες , που αναζητούν στηρίγματα για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν είναι τα γνωστά πλέον και πολυχρησιμοποιημένα αρνητικής αξίας χάντρες και καθρεφτάκια.

Και οι τρεις επενδύσεις που συζητούνται σήμερα:

  • ΔΕΝ αξιοποιούν και δεν αναβαθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τις παραγωγές του τόπου
  • ΔΕΝ δίνουν την δυνατότητα για ανάδειξη άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και καταστρέφουν άλλες
  • ΔΕΝ δημιουργούν θέσεις εργασίας, αφαιρούν και καταστρέφουν τις υπάρχουσες εμποδίζουν τη δημιουργία νέων.
  • ΔΕΝ διαθέτουν ούτε στο ελάχιστο ένα χαρακτηριστικό ωφέλιμο για τον τόπο πέρα από τις χάντρες και τα μεγάλα λόγια. 

ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η συνολική τοποθέτηση της παράταξης

 Επανέρχεται σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου το θέμα του Φ/Β πάρκου στην θέση «ΜΥΤΙΚΑΣ» στα όρια της Δ.Ε. Γαλαξιδίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

  Έχοντας υπ’ όψη μας πως η διοίκηση και οι αποφάσεις της έχουν λογική συνέχεια, η  οποία δεν μπορεί να είναι ανακόλουθη, ενώ σε κάθε περίπτωση η πιθανή αλλαγή στάσης πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς,  παραθέτουμε τα παρακάτω με ημερολογιακή σειρά:

  1. Στις 21/10/2021 Η Επ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας γνωμοδοτεί θετικά στην εγκατάσταση των Φ/Β. πάρκων στις θέσεις «ΜΥΤΙΚΑ» & «ΦΩΝΗΣΙ»  αριθμ. πρακτικού 11.  

Για τις θέσεις αυτές  η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στις 19/10/2021 με Αριθμ. Πρωτ.21/185 με τίτλο: «Σοβαρές ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φωνήσι Δ.Ε. Ιτέας Δήμου Δελφών» η οποία έχει εφαρμογή και στις αντίστοιχες ΜΠΕ για τις συγκεκριμένες εγκρίσεις, είναι ενάντια στις εγκαταστάσεις και εξηγεί επακριβώς. 

  1. Στις 2/12/2021 με απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Γαλαξιδίου αποφασίζει ομόφωνα και γνωμοδοτεί ομόφωνα αρνητικά στην εγκατάσταση των Φ/Β πάρκων στις θέσεις «ΜΥΤΙΚΑ» & «ΦΩΝΗΣΙ» αριθμ. απόφ. 68/2021

Η τοποθέτηση του τεράστιου αριθμού πάνελ ενέργειας σε μια τεράστια έκταση, η οποία θα είναι ορατή από παντού, αναμένεται να οδηγήσει: (α) στην τουριστική υποβάθμιση του Γαλαξιδίου και στην οικονομική κατάρρευση δεκάδων οικογενειών, β) στην οπτική όχληση και στη βάναυση αλλοίωση της αισθητικής του τοπίου και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε έναν τόπο που μέχρι σήμερα συνδυάζει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, γραφικότητα και ιστορία, γ) στον τερματισμό οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή, ειδικότερα στην περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη ανέγερση νέων ξενοδοχείων αλλά και κατοικιών για τις οποίες μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει ταφόπλακα, δ) σε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς, ήδη, το σύνολο της τοπικής κοινωνίας βρίσκεται σε αναβρασμό.

Το Γαλαξίδι, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχει πολλές φορές περιοριστεί εξαιτίας του δελφικού τοπίου και του Δικτύου Natura 2000. Δεν μπορεί τώρα, με μια απόφαση, που προφανώς πάρθηκε εν μία νυκτί, αγνοώντας σημαντικές παραμέτρους τόσο για την ιστορική ταυτότητα του τόπου όσο και του διατηρητέου χαρακτήρα του, να διαγράφεται όλη αυτή η προσπάθεια, στον βωμό της ενεργειακής ανάπτυξης. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ωστόσο πιστεύουμε ότι η άναρχη χωροθέτηση μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίσει τις ζωές μας και το φυσικό κάλλος του τόπου μας».

  1. Στις 9/12/2021 με την υπ. Αριθμ. 55/09-12-2021 η Επ. Π.Ζ. του Δήμου Δελφών Αποφασίζει ομόφωνα αρνητικά στην εγκατάσταση των Φ/Β πάρκων στις θέσεις «ΜΥΤΙΚΑ» &  «ΦΩΝΗΣΙ».
  2. Στις 17/12/2021 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου έπειτα από την κατεπείγουσα πρόσκληση στις 16/12/2021 με αριθμ. πρωτ. 24475 αποφασίζει ομόφωνα:  

-Δεν συμφωνούμε με την Έγκριση των Μ.Π.Ε. των Φ/Β. πάρκων στις θέσεις «Κουκοδιάρης», «Μονόλιθος», «ΠΑΛΙΟΠΟΥΡΝΑΡΑ», «ΞΑΣΤΡΕΡΙΑ», της Δ.Ε. Γαλαξιδίου του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ. 

-Ζητάμε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος  να σταματήσει κάθε αδειοδοτική διαδικασία απόφασης για οποιοδήποτε έργο σε όποιο στάδιο και να βρίσκεται στον Δήμο Δελφών έως ότου:

  • Ολοκληρωθούν οι αναθεωρήσεις των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων ( των ΑΠΕ, Βιομηχανίας, κλπ)
  • Γίνουν, διαβουλευτούν, εγκριθούν τα Διαχειριστικά Σχεδία των περιοχών ειδικής προστασίας του Δικτύου Natura 2000 καθώς είναι υποχρέωση του κράτους για την παράλειψη της οποίας η Ελλάδα με την απόφαση C-849/19 του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για τους οικοτόπους (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) καταδικάστηκε,
  • Γίνουν τα διαχειριστικά σχεδία δασών, βοσκησίμων γαιών, λεκανών απορροής, χωροθετηθούν τα μελισσοκομικά πάρκα και περιοχές,
  • Να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (Veto) των Δήμων
  • Να γίνει σεβαστό το σύνολο του Περιφερειακού Χωροταξικού και τα Τοπικά/Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που αντανακλούν την βούληση της κοινωνίας των περιοχών να κατισχύουν των Ειδικών Χωροταξικών

Συνημμένα:

Η γνωμοδότηση της«ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» στις 19/10/2021

Η Απόφαση της Επ.Π.Ζ. από την Διαύγεια

Η Απόφαση του Τοπικού Γαλαξιδίου

Οι ΜΠΕ για τις συγκεκριμένες εγκρίσεις.

Συμπεριλαμβάνοντας στην απόφασή του, την απόφαση 68/2021 του Τοπικού του Γαλαξιδίου και της Επ.Π.Ζ. 55/09-12-2021 για τις θέσεις «ΜΥΤΙΚΑ» & «ΦΩΝΗΣΙ».   

  1. Στις 20/12/2021 η Επ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση Α)  Ισχύος 34,83012 MW της ΄΄ NEW SPES CONCEPT Α.Ε.΄΄ στη  θέση ΄΄ Κουκοδιάρης ΄΄  του Δήμου  Δελφών  Ν. Φωκίδας. Β) Ισχύος 16,67016 MW της ΄΄ NEW SPES CONCEPT Α.Ε.΄΄ στη  θέση ΄΄ Μονόλιθο ΄΄  του Δήμου  Δελφών  Ν. Φωκίδας. Γ) Συνολικής ισχύος 71,9712MW της ΄΄ ΗΛΙΑΚΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΜΙΚΕ ΄΄ στη θέση ΄΄ ΠΑΛΙΟΠΟΥΡΝΑΡΑ ΄΄  του Δήμου  Δελφών στο Ν. Φωκίδας. Δ) Συνολικής ισχύος 51, 10560 MW της ΄΄ ΗΛΙΑΚΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΜΙΚΕ ΄΄ στη θέση ΄΄ ΞΑΣΤΡΕΡΙΑ ΄΄  του Δήμου  Δελφών στο Ν. Φωκίδας. 
  2. Στις 10-3-2022 υποβάλλεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την ΜΥΤΙΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΙΚΕ για την θέση «ΜΥΤΙΚΑΣ» για τον λόγο:  Στο στάδιο διαβούλευσης έγινε απόσυρση του φακέλου προκειμένου να γίνει τροποποίηση στο πολύγωνο του σταθμού ύστερα από υπόδειξη των δασικών υπηρεσιών και να ξανα υποβληθεί. (σελ. 17 της ΜΠΕ) (συνημμένο 1)  Δεν έχει αλλαχτεί τίποτε άλλο από την αρχική Μελέτη εκτός του συγκεκριμένης τεχνικής παραμέτρου.
  3. Το δ.σ. του Δήμου Δελφών με την υπ. αριθμ. 79/11-5-2022 απόφασή του γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση στην θέση «ΜΥΤΙΚΑ» του Φ/Β πάρκου.
  4. Στις 25/5/2022 η Επ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση του Φ/Β πάρκου ως προς την θέση «ΜΥΤΙΚΑ» αιτιολογώντας αναλυτικά τους λόγους. (συνημμένο 2)
  5. Στις 8/8/2022 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ γνωμοδοτεί για την θέση «ΜΥΤΙΚΑ» Γαλαξιδίου   Δ. ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΘΕΙΣΑΣ ΜΠΕ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ (ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 4 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ  (συνημμένο 3)
  6. Στις 13/9/2022 το Τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Γαλαξιδίου γνωμοδοτεί Θετικά με την υπ. αριθμ. απ. 47/2022 με το σκεπτικό: Οι νέες χωροθετήσεις είναι σαφώς βελτιωμένες από τις δυο προηγούμενες και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που είχαμε θέσει στην παρουσίαση – ενημέρωση στις 27/7/2022 . Άµφισσα 21/09/2022 Αριθµός πρωτοκόλλου 20461/2022 Οι νέες μελέτες μειώνουν κατά πολύ την έκταση των φωτοβολταϊκών σταθμών με συνέπεια να μην υπάρχει οπτική όχληση. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι πολλά και σημαντικά όπως είχαμε αναλύσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μετά τις θετικές αλλαγές για το περιβάλλον μας και τα οικονομικά οφέλη (δέσμευση για το 2% από τα έσοδα των υπόψη έργων για διάρκεια 5 ετών ως πρόσθετη παροχή και πέραν από οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη εισφορά από τον νόμο) προτείνω να γνωμοδοτήσουμε θετικά ώστε να προχωρήσει η συμφέρουσα για τον τόπο κατασκευή των έργων. Τα Μέλη συμφώνησαν με την ανωτέρω εισήγηση-πρόταση του Προέδρου εκτός του Μέλους κ. Αθανασίου Γρίβα ο οποίος δεν συμφωνεί στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών, και μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ  (συνημμένο 4)
  7. Στις 20/9/2022 αίτημα αναβολής συζήτησης του θέματος στις 23/9 προς την Επ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας από την ΜΥΤΙΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΙΚΕ με αιτιολογία την απόφαση  του Τοπικού Γαλαξιδίου. (συνημμένο 5)

    Παραθέτοντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως έως σήμερα δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην ΜΠΕ για την θέση «ΜΥΤΙΚΑΣ» ενώ δεν έχει απαντηθεί, λυθεί ή διευθετηθεί κανένας από τους λόγους που αναφέρουν οι αποφάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, αιτιολογώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

    Τα παραπάνω κοινοποιούμε προς το Τοπικό συμβούλιο Γαλαξιδίου και τον Πρόεδρό του αναμένοντας διευκρινήσεις ή άλλη εξήγηση για την αλλαγή της στάση τους στο θέμα αυτό, από την προηγούμενη που είχαν. Δεν αποτελεί αιτιολογία το οικονομικό όφελος + 2% για 5 χρόνια. 

    Εάν αυτό είναι πράγματι το πρόβλημά μας τότε ας γίνει πρόταση από τώρα και στο μέλλον ως Δήμος και τοπική κοινωνία να εξετάζουμε τα θέματα αυτά με το κριτήριο των οικονομικών ωφελειών. Λειτουργώντας ως έμποροι και καλοί πωλητές του τόπου μας. 

    Αναμένουμε με ενδιαφέρον την θέση του Τοπικού Κοινοτικού συμβουλίου του Γαλαξιδίου.       

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μέγκος Παναγιώτης 

Μπάκας Δημήτρης 

Λάμπρος Φωτόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου