Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ο Δήμος Δελφών από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις στο μέτωπο για την κατάσβεση της Πυρκαγιάς

Υποβλήθηκε αίτημα για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

   Το μεσημέρι της Δευτέρας, 4 Ιουλίου 2022, μετά τις 13:00, ξέσπασε πυρκαγιά 3 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Άμφισσας στη θέση «Ζαζάνια», ....

η οποία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έλαβε σύντομα μεγάλες διαστάσεις, παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρούσε με επίγεια τμήματα και εναέριες δυνάμεις.

   Ο Δήμος Δελφών από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας «Ιόλαος», κινητοποιώντας το σύνολο των δυνάμεών του (16 υδροφόρες και 4 Jcb), τις οποίες και έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συνδράμοντας το έργο της.

   Στο πλαίσιο των ενεργειών που έλαβαν χώρα, άμεσα πραγματοποιήθηκε μετακίνηση των 150 περίπου αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο της Ιτέας, ενέργεια η οποία έγινε με τη συνδρομή Φιλοζωικών Σωματείων και δεκάδων εθελοντών, οι οποίοι μετέφεραν τα ζώα σε ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας και σε αύλειους χώρους σχολείων.



   Σε συνέχεια εισήγησης των επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε προληπτικά η απομάκρυνση των κατοίκων από το βόρειο τμήμα της Ιτέας, πάνω από την Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου, με οδηγίες κατεύθυνσης στην Κοινότητα της Κίρρας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε η μετακίνηση και διαμονή τους σε ξενοδοχεία της πόλης των Δελφών.

   Το βράδυ, στις 21:30, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Δημοτικό Κατάστημα Ιτέας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γιώργου Δελμούζου, του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, του Υποστράτηγου Π.Σ. και Συντονιστή Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδος - Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Καρασαβίδη, του Ταξίαρχου Π.Σ. κ. Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Φωκίδας κ. Γιώργου Καραχάλιου, του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνου Καραμπέτσου, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Ζώη Πολύζου, του Διευθυντή Δασών κ. Δήμου Τσέλλου, υπηρεσιακών παραγόντων και αντιδημάρχων. Βασική στόχευση τη δεδομένη στιγμή υπήρξε ο έλεγχος της πυρκαγιάς στα μέτωπα κοντά στις περιοχές: βορειοδυτικό τμήμα Ιτέας, Αγ. Ευθυμία – Τριταία, Σερνικάκι, Χρισσό και Ελαιώνας, η προστασία του Βιολογικού της Ιτέας, καθώς παράλληλα και η διάσωση σπιτιών και επιχειρήσεων που κινδύνευαν από πιθανή εξάπλωση του πύρινου μετώπου. Βάσει του σχεδιασμού και της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε με 45 πυροσβεστικά οχήματα, με την υποστήριξη 22 υδροφόρων και 10 χωματουργικών μηχανημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών, ο στόχος επετεύχθη, μετά από ολονύκτιες προσπάθειες.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο εθελοντών, υπό το συντονισμό του Δήμου Δελφών και των λοιπόν δυνάμεων, επιτηρούσε την ευρύτερη περιοχή όλη τη νύχτα, αλλά και σήμερα Τρίτη, για τον εντοπισμό τυχών αναζωπυρώσεων, οι οποίες δυστυχώς προέκυψαν και πάλι και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, μετά από έγκαιρη επέμβαση εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. 

   Ο Δήμος Δελφών, σε συνέχεια των ανωτέρω, απέστειλε το υπ’ αριθμόν 13810/4.7.22 αίτημα προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φ. Σπανό, προκειμένου να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Άμφισσας, Ιτέας και Δελφών, το οποίο προωθήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με το υπ’ αριθμόν 2539/152319/4/7/22 σχετικό έγγραφο.

      Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν στο έργο κατάσβεσης στη πυρκαγιάς, αλλά και στην υποστήριξη για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό σώμα, τους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφέρειας, το ΔΕΔΔΗΕ, τους Προέδρους των Κοινοτήτων, τους αγρότες μας, τους δεκάδες εθελοντές, το Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης Άμφισσας, τα Φιλοζωικά Σωματεία και τους πολίτες οι οποίοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες διευκολύνοντας το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Ο Ελαιώνας επλήγη για δεύτερη φορά τα τελευταία 9 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια σε όλους μας, ειδικά τους καλλιεργητές που έχασαν το βιός τους. Θλιβερός απολογισμός χιλιάδων στρεμμάτων μονοκαλλιέργειας, δασικής γης, στάβλων αλλά και του περίφημου ελαιώνα της Άμφισσας, του Δελφικού Ελαιώνα –μνημείου της φύσης και της παγκόσμιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Ο Δήμος Δελφών κινεί άμεσα τις διαδικασίες και θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την ταχύτερη δυνατή στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση γνωστοποιώντας το μέγεθος των καταστροφών που προέκυψαν από τη πυρκαγιά. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου