Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 6 ΙΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


 Και σε αυτή τη φωτιά ήταν οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι σε δήμο και περιφέρεια, οι αγρότες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι μαζί με εθελοντές κατοίκους που με ηρωισμό κάναν πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”, μιας και για ακόμη μια φορά το “επιτελικό” κράτος, φάνηκε ανίκανο και απροετοίμαστο να προστατέψει το λαό και την περιουσία του...... Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τους κάλπικους πανηγυρισμούς των αρχών της αντιπυρικής περιόδου πως δήθεν φέτος είναι καλύτερο προετοιμασμένο και θωρακισμένο από πέρσι. Και πέρσι τα ίδια λέγαν σε σχέση με πρόπερσι και κατακάηκε η Βόρεια Εύβοια… 

Και φέτος ζήσαμε μια φωτιά σε επανάληψη αυτής του 2013 σε πεδινό καλλιεργούμενο έδαφος, χωρίς όμως σχέδιο πυροπροστασίας του ελαιώνα, που και αν υπήρχε, είτε έμεινε στα χαρτιά, είτε αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ανεφάρμοστο, δίχως ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας των οικισμών και των δασικών εκτάσεων της περιοχής. 

Βασικό σήμερα, που ακόμα μυρίζει κάπνα η ατμόσφαιρα, είναι να ληφθούν ακόμα και τώρα όσα μέτρα γίνεται –απ’ αυτούς βέβαια που δεν θέλουν στην ουσία να τα πάρουν, δεν έχουμε αυταπάτες– ώστε να μην επαναληφθεί στη συνέχεια του καλοκαιριού το ίδιο έργο. Να αρχίσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις και υποδομές. Να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες. Να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% τις αξίας τους οι πληγέντες χωρίς εκπτώσεις, και δίχως τις γνωστές δικαιολογίες που ακούγονται κάθε φορά, “δεν είχε δήλωση ΟΣΔΕ”, “είναι δεύτερη – εξοχική κατοικία”, “δεν είναι νόμιμο το μαντρί” και άλλα τέτοια φαιδρά. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα, αυτό το κατά τ’ άλλα εχθρικό στα λαϊκά συμφέροντα, κράτος. 

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη. Οι ευθύνες και οι υπαίτιοι γνωστοί. Όπως πέρυσι στη Δωρίδα, πάλι εδώ το 2013, δεκαετίες τώρα επαναλαμβάνεται το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα. 

Δεν φταίνε η κακιά μας ώρα και το ριζικό, όπως προσπαθούν έντεχνα να μας πείσουν όλες οι κυβερνήσεις που μεθοδικά και συστηματικά απάλλαξαν το κράτος από την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης και προστασίας από τις πυρκαγιές. Όλοι αυτοί που με σχέδιο, σιγά – σιγά κατακερμάτισαν τις ευθύνες δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε Δήμους, Περιφέρειες, σε ΜΚΟ, σε εθελοντές, σε εργολάβους επιχειρηματίες, στο όνομα δήθεν της πολιτικής προστασίας. Που άνοιξαν με πλήθος νομοθετημάτων το δρόμο στην επέλαση της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας στα δάση, σε ζώνες natura, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. 

Εάν κάτι είναι καμένο και απαξιωμένο, πιο εύκολα κάμπτονται οι αντιδράσεις και παραδίδεται στα νύχια του κάθε λογής καπιταλιστικού αρπακτικού. 

Γι’ αυτό υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Οι πυροσβέστες περιμένουν τις δωρεές καπιταλιστικών ομίλων για να καλύψουν τις ανάγκες σε εξοπλισμό, σε μέσα ατομικής προστασίας γιατί ο προϋπολογισμός για το πυροσβεστικό σώμα έχει κατακρημνιστεί, όπως και στα δασαρχεία που δεν μπορούν να προσλάβουν έγκαιρα εποχικό προσωπικό να καθαρίσουν τους δασικούς δρόμους. Έτσι γιγαντώνεται ο ρόλος της ατομικής ευθύνης, οι ΜΚΟ και οι “ανάδοχοι” εργολάβοι που κάνουν πάρτι στα καμένα, όπως στη Βόρεια Εύβοια. 

Τι κατά την άποψή μας πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του τόπου μας για την επόμενη μέρα; Όσοι δεν υποκρίνονται τη στεναχώρια τους για τα καμένα του δελφικού τοπίου και τις καταστροφές της λαϊκής περιουσίας; Όσοι δεν ξεπλένουνε με τη στάση και τη ρητορική τους διαχρονικά την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με γελοιότητες περί ακραίων καιρικών φαινομένων και τις παραλλαγές τους; Γιατί θα ακούσουμε πολλά τέτοια αυτό το καλοκαίρι, όπως και λόγια συμπάθειας, συναισθηματικά φορτισμένα και πασπαλισμένα με κούφιες υποσχέσεις για “άμεση αποκατάσταση” από αυτούς που μας έφεραν με τις πολιτικές τους σε αυτή τη θέση. Εκλογές έρχονται… 

  • Να δοθούν δωρεάν δέντρα ελιάς για φύτεμα. 

  • Οι αγρότες να αποζημιωθούν και να επιδοτηθούν για το εισόδημα που χάνουν με την ποσότητα ελιών και λαδιού που παράγει το κάθε χωράφι για όλα τα χρόνια ώσπου να πάρει νέα σοδιά. 

  • Να διευκολυνθούν για τα ποτίσματα και όλα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των δέντρων. 

  • Να επισκευαστούν άμεσα οι σταυλικές και όλες οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν. 

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι όποιες ζημιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. 

Παράλληλα, μέσα και απ’ αυτή την τραγωδία, καλούμε τον λαό της Φωκίδας να βγάλει τα συμπεράσματά του, να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον αφήνουν απροστάτευτο και πουλάνε ελπίδα και να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας, θα προστατεύει πραγματική τα δάση και το περιβάλλον, τη λαϊκή περιουσία και τη ζωή και όχι τα κέρδη των λίγων.

  Άμφισσα, 7 Ιούλη 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου