ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ 1933... Δεν ήταν πάντα αναίμακτες οι περίφημες αλωνιστικές <εκστρατείες> των Αμφικλειέων ανά την επικράτεια, από την εποχή του ατμού ακόμα:..... Την αλωνιστική περίοδο του 1933 το αλωνιστικό συγκρότημα του Κραβαρίτη τελείωσε τον αλωνισμό στην Μακεδονία.
Η επιστροφή του συγκροτήματος έγινε με το τραίνο μέχρι το Λιανοκλάδι. Το ατμοκάζανο και η κοσκίνα που ήταν μέρη του αλωνιστικού συγκροτήματος ξεκίνησαν πορεία οδικώς μέχρι το Δαδί ενώ η μηχανή θα έφτανε με το τραίνο.
Στο βαθύρεμα, γιατί υπήρχαν βράχια πάνω από τον δρόμο, ξάκρισε το καζάνι με την κοσκίνα και πέσανε στο βαθύρεμα.
Τρεις Γιωργάδες από το Δαδί σκοτωθήκανε στις 13 Σεπτεμβρίου 1933.
Ο Γιώργος Γκενεράλης με τον Γιώργο Ρέππα και τον Γιώργο Κραβαρίτη ήταν το πλήρωμα του ατμοκάζανου.
Στην φωτογραφία φαίνονται με τα πένθη στα μανίκια ο μαστοροΓιώργος Μπάρτσας, ο Πολυζώης και ο Ζερδές. Η φωτογράφιση έγινε από τον μαστοροΝίκο Ποδαρα…
Από το αρχείο του Γ. Ποδάρα
http://dadi-amfikleia.
[Για την αντιγραφή ΔΙΚ]
Ο τελευταίος Δαδιώτης αλωνιστής που έπεσε ηρωικά στη μάχη για το μεροκάματο κατά τη διάρκεια του αλωνισμού, ήταν ο Κώστας Κατσαρός. Σκοτώθηκε στη Νεάπολη Κοζάνης το 1982 ενώ αλώνιζε με τη νέα θεριζοαλωνιστική μηχανή του, όταν η σιδερένια εργαλειοθήκη έπεσε από το ράφι της καμπίνας και τον χτύπησε στο κεφάλι. Άφησε τέσσερα μικρά παιδιά ορφανά με τη χήρα γυναίκα του Κωνσταντίνα να παλεύει σαν τη λιονταρίνα για να τα μεγαλώσει. Τα παιδιά μεγάλωσαν. Τα τρία αγόρια συνέχισαν την τέχνη του πατέρα τους και είναι σήμερα φτασμένοι επαγγελματίες αγρότες-αλωνιστές και η κόρη του είναι παντρεμένη με τον εξαίρετο εργολάβο οικοδομών Σπύρο Βασιλακάκο. Η θυσία του Κώστα δεν πήγε χαμένη. Ο Θεός ανάπαυσε την ψυχή του και από τον Παράδεισο που βρίσκεται βλέπει τα παιδιά του και τα καμαρώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ