Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Αικατερίνη τη Μεγαλομάρτυρα.....

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΟ - ΕΠΕΙΓΟΝ και ΧΡΕΙΑΖΟΥΜΕΝΟ νομίζω. Του Θανάση Παπακωνσταντίνου


 Φίλοι συμπατριώτες.  Εδώ κι ένα μήνα, έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος κι όλοι οι μηχανισμοί , Δημοτικοί , Περιφερειακοί και Κρατικοί, προγραμματίζουν τις δράσεις τους. .....Δεν ξέρω πόσο έτοιμοι είμαστε  φέτος για τον ετησίως  πλέον επαναλαμβανόμενο αυτό μέγα κίνδυνο, αλλά πέρυσι πάντως που ήμασταν (υποτίθεται ) καλά εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι , χάσαμε όπως θα θυμάστε περίπου 1.600.000 στρεμ  Δάσους και καλλιεργειών. Μεγάλες οι ζημιές στην αγροκτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή, στο Δασικό πλούτο και την πανίδα των περιοχών που δοκιμάστηκαν. Ευτυχώς όμως χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Κι αυτό ήταν σαφώς στα θετικά  χωρίς και να αρκεί. Πως όμως να χάσεις ανθρώπινη ζωή , θα μου πείτε, όταν  το μόνο και κυρίαρχο τότε ήταν η άμεση και πάση θυσία απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών που καταστρέφονταν σχεδόν απροστάτευτες, μιάς κι ο τοπικός ανθρώπινος παράγων που θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της καταστροφής έλλειπε?? Εκεί και όπου οι άνθρωποι δεν ‘’υπάκουσαν’’, έμειναν και ένωσαν την δική τους δυναμική προσπάθεια οργανωμένα και αποφασιστικά με εκείνη των λίγων αλλά ηρωικών πυροσβεστών  και συνέδραμαν στο έργο τής αντιμετώπισης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, οι τόποι τους , τα χωριά τους , βγήκαν απ` την καταστροφική αυτή περιπέτεια  με λιγότερες τοπικές απώλειες σε δάση και περιουσίες. Και μετά βέβαια ( ως συνήθως συμβαίνει ), τα καλά και επαινετικά  λόγια για όλους αυτούς περίσσεψαν. Συμπέρασμα λοιπόν πρώτο: οι άνθρωποι όταν δρουν συλλογικά κι οργανωμένα,
όχι παρορμητικά και επιπόλαια βέβαια, αλλά με ψυχραιμία, περίσκεψη και σχέδιο μαζί και δίπλα στις πυροσβεστικές δυνάμεις , μπορούν να επιτύχουν έργο απείρως αποτελεσματικότερο έως και σωτήριο. Οι ντόπιοι κάτοικοι που γνωρίζουν καλύτερα απ` όλους τον τόπο τους και περσσότερο τον νοιάζονται  απ` όλους τους υπόλοιπους , μοιάζει και αποδείχτηκε, να είναι ο «υπ` αριθμ ένα εχθρός» της φωτιάς  που τους απειλεί. 

ΠΡΟΤΑΣΗ  1 ): Άρα χρειαζόμαστε για μια τέτοια δύσκολη ώρα , αν ήθελε ποτέ έρθει και για το δικό μας τόπο, πρώιμη καλή οργάνωση, ενημέρωση και προληπτικό σχέδιο δράσης. Που να ενσωματώνει και να αξιοποιεί  τον τοπικό ανθρώπινο παράγοντα  και τις δυνατότητές του, που είναι στις περιπτώσεις αυτές σημαντικός κι αναντικατάστατος. Ζήτημα πρωταρχικό  νομίζω  λοιπόν  για το Δήμο μας. Ενημερώνω επαρκώς , ευαισθητοποιώ , οργανώνω και εντάσσω σε σχέδιο δράσης σωστά δομημένο και έγκαιρα,  τους  πολυτιμότατους  πολίτες  μου!!

 Για την φετινή χρονιά,  ήδη όλοι διαπιστώνουμε πόσο πρώιμα κι απότομα άρχισαν να μας επηρεάζουν  υψηλές ερμοκρασίες με συνθήκες χαμηλής υγρασίας , ικανές δηλαδή προϋποθέσεις για εκδήλωση πυρκαγιάς ανά πάσα στιγμή.  Δυστυχώς μη έχοντας πλέον ως χώρα για τη φετινή περίοδο το περσυνό πλεονέκτημα των τεράστιων Ρωσικών υδροπλάνων που συνέδραμαν το πυροσβεστικό έργο σε πολλές περιπτώσεις αποφασιστικά , η κυβέρνηση διαισθανόμενη τους κινδύνους και  ακούγοντας  και τις προτάσεις πολλών άλλων, απευθύνθηκε έγκαιρα ( έτσι μοιάζει τουλάχιστον , μέλει και να επιβεβαιωθεί ) στο Ευρωπαϊκό όργανο πολιτικής προστασίας  για συνδρομή με τεχνικά μέσα  και δυνάμεις κατάλληλου προσωπικού. Αποφασίστηκε  να  έρθουν στην Ελλάδα προς ενίσχυση περίπου 300 ειδικοί δασοκομάντος από 5-6 χώρες νομίζω ( που παρόμοιους είδαμε και  θαυμάσαμε πέρσι για την οργάνωση, τον τρόπο δράσης και την ποτελεσματικότητα τους ). Και οι οποίοι θα έρθουν νωρίς φέτος (τουλάχιστον έτσι λέγεται ) και θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι τέλους της αντιπυρικής περιόδου. Όλοι αυτοί θα διαμοιραστούν ως ομάδες σε κομβικά σημεία της χώρας ώστε όταν απατηθεί να επέμβουν. Τα σημεία που θα τους φιλοξενήσουν,  δεν έχουν ακόμη επιλεγεί (όπως ρώτησα και πληροφορήθηκα ), οπότε και με αυτό έχουν να κάνουν εν πολλοίς και οι σημερινές μου δυο-τρεις προτάσεις.



 ΠΡΟΤΑΣΗ 2): Έχοντας στο Δήμο μας και κυρίως στην Αμφίκλεια, μερικές κατάλληλες για φιλοξενία τέτοιων ομάδων  κτηριακές υποδομές ( που κατά την ταπεινή μου γνώμη πληρούν άριστα τις προϋποθέσεις αξιοπρεπέστατης  φιλοξενίας ), προτείνω  να υποβάλλουμε ως Δήμος  αίτημα  για φιλοξενία  μιας τέτοιας ομάδας στον τόπο μας. Να χρησιμοποιηθεί η περιοχή μας ως βάση εγκατάστασης και σημείο εξορμήσεως για όπου αλλού χρειαστεί σε ακτίνα και εμβέλεια οριζόμενη αρμοδίως.

Η περιοχή του Παρνασσού :

α) ως Εθνικό Πάρκο πρωτίστως και μάλιστα εκ των δυο πρώτων στην Ελλάδα με το ανάλογο του Ολύμπου.

β) Ως ορεινός όγκος με εγκατεστημένες πολλές δραστηριότητες δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα με κορυφαία ίσως αυτή του Χιονοδρομικού κέντρου, του μεγαλυτέρου της χώρας.

γ) Ως βουνό που έχει υποστεί επανειλημμένες καταστροφές από πυρκαγιές και κυοφορεί πάντα ανάλογους κινδύνους. 

δ) Ως ορεινός όγκος και Δρυμός με υψηλή επισκεψιμότητα  χειμώνα  καλοκαίρι κι αυτό από μόνο του την θερινή περίοδο αποτελεί έμμεση απειλή.

Αλλά επιπροσθέτως και ο τόπος μας :

α) Ως κεντροβαρές γεωγραφικό σημείο μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ελλάδας πολύ κοντά στην Αττική και την πρωτεύουσα. 

β) Ως έδρα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού με μεγάλες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

γ) Με τοπικό Δασονομείο , Πυροσβεστικό κλιμάκιο, Αστυνομικό τμήμα  και επαρκείς Υπηρεσίες υγείας.

δ) Με Τραπεζικές , Διοικητικές και Υγειονομικές  δομές απαραίτητες ίσως για τις ανάγκες εξυπηρέτησης και υποστήριξης μιας τέτοιας ομάδας. Για όλα αυτά κι άλλα τόσα , θεωρώ πως αποτελεί καλή περίπτωση εγκατάστασης και παραμονής ενός αριθμού εξ αυτών των πυροσβεστών, παρουσιάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα που θα απαιτούσε κάτι ανάλογο.

Οι κτηριοδομές  και εν γένει οι χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αμφίκλειας  με εγκαταστάσεις  υγιεινής , προσωπικής φροντίδας και καθαριότητας άψογες ( καθώς είναι εντελώς απαραίτητες  για τις ανάγκες μιας ομάδας τέτοιων αποστολών). Με σύγχρονους  και εξοπλισμένους χώρους σίτισης και ανάπαυσης , προσφέρονται θεωρώ ιδανικά  για το σκοπό αυτό. Κι άλλοι όμως χώροι κατάλληλοι και διαθέσιμοι θα μπορούσαν να προταθούν. Όπως για παράδειγμα, εφόσον ο αριθμός τής προς φιλοξενία ομάδας είναι σχετικά  μικρός , θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε προς χρήση και το σπίτι της αείμνηστης  Μαρίας Σκεπετάρα-Κοντρώση το οποίο στους δυο πλήρως κατασκευασμένους και εξοπλισμένους ορόφους και στα 220τ.μέτρα του, θα αποτελούσε νομίζω άριστη επιλογή, πιάνοντας τόπο για πρώτη φορά έστω κι έτσι, η μεγαλόψυχη δωρεά της αείμνηστης, που παραμένει χρόνια τώρα αναξιοποίητη.



ΠΡΟΤΑΣΗ  3 ) Παράλληλα με την συνδρομή των δασοκομάντο απ` το εξωτερικό,  για πρώτη φορά φέτος κατά τρόπο οργανωμένο και ενταγμένο σε γενικότερο σχεδιασμό ( έτσι δείχνει να είναι , θα δούμε ) αποφασίστηκε απ` την κυβέρνηση, επιτέλους θα έλεγα εγώ, η συμβολή και συμμετοχή του στρατού στην προληπτική φύλαξη των δασών και τουλάχιστον  των υπό προϋποθέσεις επικινδυνότερων περιοχών για πυρκαγιές. Η εγκατάσταση ολιγομελών ομάδων καλά εκπαιδευμένων στρατιωτικών ( πχ καταδρομέων κλπ ) θα προσφέρει σε μεγάλο βαθμό αυτό που έλειπε απ` τα ελληνικά δάση ως τώρα. Την συνεχή φύλαξη και την άγρυπνη επιτήρηση απ` το ανθρώπινο μάτι, που συνεπάγεται έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και άμεση παρέμβαση. Γιαυτό (όπως είπαν ) θα προγραμματιστεί να εγκατασταθούν κάποιες ομάδες στρατού σε διάφορα σημεία διαβαθμισμένης επικινδυνότητας ώστε αυτές οι ευρείες εκτάσεις να επιτηρούνται.  Αν λοιπόν δεν καταφέρουμε να προσελκύσουμε  μια ομάδα δασοκομάντο απ` το εξωτερικό όπως είπαμε παραπάνω, προτείνω να κάνουμε τώρα  παράλληλα και ταυτόχρονα και μια δεύτερη πρόταση-αίτημα, για την φιλοξενία  εναλλακτικά στους ίδιους περίπου χώρους που προανέφερα, μιας τέτοιας ομάδας του στρατού επιφορτισμένη με την φύλαξη δασών 

Είτε στην μία πάντως , είτε στην άλλη περίπτωση εάν καταφέρουμε φέτος να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας  μιά απ αυτές τις ομάδες (και για να  γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τεκμηριωθεί και να υποστηριχτεί επαρκώς η πρόταση) και το κάνουμε βέβαια σωστά κι ικανοποιητικά  και κατ` ουσία και ως εντύπωση, συμβάλλοντας κι εμείς όσο μπορούμε περσσότερο, τότε αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα και καλό προηγούμενο ώστε να παγιωθεί στα επόμενα χρόνια η ετήσια αυτή ολιγόμηνη φιλοξενία με αυτονόητα οφέλη. Δίνοντας κατ` αυτό τον τρόπο και στον τόπο μας και στην ευρύτερη περιοχή μας , άλλα και όπου αλλού χρειαστεί σύμφωνα  με τις επιχειρησιακές ανάγκες , την προστιθέμενη ασφάλεια και θωράκιση που έχουμε  ανάγκη έναντι του κινδύνου μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Κι ως γνωστό οι δασικές πυρκαγιές είναι σαν την ιστορία  ή σαν τους σεισμούς.  Δυστυχώς  επαναλαμβάνονται!!!

κι όχι ως φάρσα βέβαια. Ζήσαμε στις μέρες μας, οι περισσότεροι από `μας, τις καταστροφές του 1977 και του 1996 στον Παρνασσό κι ακόμα οι πληγές υπάρχουν εκεί κι άλλες τόσες δεν θα αποκατασταθούν ποτέ. Είδαμε τις καταστροφές στον Καλλίδρομο τη δεκαετία του 90 νομίζω κι ακόμα μένουν. Τις  θυμόμαστε??  Οφείλουμε ένα βλέμμα μεγάλης προσοχής και πραγματικής φροντίδας και προς αυτό το πανέμορφο βουνό , που ως τώρα δεν κάναμε όσα έπρεπε για να απαλύνουμε τα σημάδια  των πληγών που άφησαν οι φωτιές που το δοκίμασαν.



Το χρωστάμε.

Και ως Δήμος και ως Πολιτεία . 

ΠΡΟΤΑΣΗ 4 ) Και κάτι ακόμη όχι απλά χρήσιμο, αλλά και απαραίτητο νομίζω. Στις μέρες μας οι τεχνολογίες αιχμής θέτουν στη διάθεσή μας επιτεύγματα που έχουν αποδειχτεί  πολύ βοηθητικά  στη φύλαξη και τον έγκαιρο εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Αναφέρομαι στα γνωστά σε όλους σας «ντρόουν»  που χρησιμοποιούνται άλλωστε με μεγάλη επιτυχία  χρόνια τώρα από άλλες χώρες. Η χώρα μας υστερεί και σ` αυτό. Έχουμε ελάχιστα στην υπηρεσία των πυροσβεστών και λοιπών αρμοδίων υπηρεσιών. Πρότασή μου είναι:  η Δημοτική μας Αρχή ας καλύψει το κενό αυτό τοπικά.  Να προμηθευτεί  δύο-τρία  τέτοια ‘‘ντρόουν’’ , κόστους περίπου στο χιλιάρικο το καθένα ( για να έχουν βεβαίως κι αυξημένες τεχνικές δυνατότητες , έχω ρωτήσει σχετικούς με το θέμα ). Και αφού εκπαιδεύσει ( θέμα λίγων μόνο ωρών είναι ) κάποιους δικούς της εθελοντές χειριστές  ή και σε συνεργασία με πυροσβεστική, δασοφυλακή , προσωπικό Δρυμού κλπ, να ελέγχει καθημερινά με αυτά από ψηλά τους ορεινούς  όγκους Παρνασσού και Καλλιδρόμου ώστε να έχει πλήρη και πανοραμική εποπτεία  για τον έγκαιρο εντοπισμό περιστατικού και την άμεση επέμβαση. Με το καταγραφικό και τις εικόνες τους τα ντρόουν θα βοηθούν αποτελεσματικά το έργο είτε επεμβατικό είτε εποπτικό, των φυλάκων, των πυροσβεστών και των εθελοντών. Θα μπορούσα να προτείνω και κάποια άλλα τεχνικά μέσα έλεγχου και φύλαξης ευρύτατα γνωστά , εύχρηστα και πολύ χαμηλού κόστους σε σχέση με τα οφέλη απόκτησης και χρησιμοποίησής τους. Αλλά τα ντρόουν  κι από μόνα τους εξυπηρετούν το σκοπό ικανοποιητικότατα  θεωρώ. Με λίγα επομένως χρήματα, προμηθευόμαστε πολύτως χρήσιμα  «ιπτάμενα  μάτια» τόσο απαραίτητα για τον συγκεκριμένο λόγο κι όχι μόνο. Αλλά και για ένα σωρό άλλους λόγους αφού αυτό που πιθανόν αγοραστεί τώρα, θα έχει πολλαπλές εφαρμογές καθ όλη τη διάρκεια του έτους και για πολλά χρόνια. Αγοράζω δηλαδή και επενδύω σε κάτι τόσο χρήσιμο και απαραίτητο σήμερα. Το αποσβήνω, σε ασφάλεια, εποπτεία δασών κι άλλες πολλές εφαρμογές, μακροχρόνια  και δρώντας τεχνολογικά και σύγχρονα όπως οι καιροί επιτάσσουν .

ΠΡΟΤΑΣΗ 5 ) Επιτρέψτε μου. Θεωρώ πως η συνεργασία με τις κατασκηνώσεις  Αποστόλου Παύλου και Προσκόπων (φέτος θα τους έχουμε ), μπορεί να αποδώσει πολλά και να αποδειχτεί πολύ σημαντική, στο βαθμό που τα μεγαλύτερα σε ηλικία  παιδιά, οι επόπτες τους, καθώς και οι αρχηγοί και οδηγοί τους , αναλάβουν περιοδική φύλαξη  έχοντας την έγνοια για ένα μικρό έστω σε έκταση μέρος του βουνού. Να αναλάβουμε προτείνω  μιά πρωτοβουλία  σ` αυτή την κατεύθυνση.  Ώστε να υπάρξει συνεργασία με βάση όμως σχεδιασμό κι όχι έτσι κι ως έτυχε. Επίσης , ας συνεργαστούμε κι ας σχεδιάσουμε από κοινού και με τους όμορους  γύρω μας, ειδικά με το Πολύδροσο αλλά κι άλλους Παραπαρνάσσιους . Όλοι το ίδιο κινδυνεύουμε. Η προστασία είναι ζητούμενη απ` όλους , επομένως συνέργειες για κοινή δράση με σχέδιο και οργάνωση. Ας κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο. Αν το βουνό καεί, τότε η ζωή μαράζωσε κι η ελπίδα έσβησε. Η διαρκής προσδοκία  για κάποια τουριστική ανάπτυξη βασισμένη στον ορεινό παράγοντα, θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός, γιατί πριν έγινε στάχτη!

Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν.

ΥΓ1.Δεν ξέρω πως γίνεται κάθε φορά και τις γεμίζω τις σελίδες και σας κουράζω ενδεχομένως στην ανάγνωση. Αλλά συγχωράτε με, γιατί προσπαθώ, παρά τις πολλές ελλείψεις και ατέλειές μου στη γραφή,  να χωρέσω στις θέσεις και προτάσεις μου όσα περισσότερα επιχειρήματα κάθε φορά μπορώ  Και έτσι κάπως , ξοδεύω  λίγο παραπάνω απ` τον χρόνο σας. Και σας ευχαριστώ  αν μού τον δίνεται .

ΥΓ2. Πριν  γράψω τις προτάσεις αυτές, όπως κάνω και κάθε φορά που προτείνω κάτι , φρόντισα  να μιλήσω προηγουμένως με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες  για να διερευνήσω προθέσεις περί αυτών που θα πρότεινα. Βρήκαν τις προτάσεις μάλλον ενδιαφέρουσες και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους μού πρότειναν κι αυτοί , να καταθέσει επίσημα η Δημοτική μας Αρχή την πρότασή της, ώστε να εξεταστεί και ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή ορισμού θέσεων εγκατάστασης  της  μιάς είτε της άλλης ομάδας. Διέκρινα το ενδιαφέρον τους , άκουσα τη συμβουλή τους , δεν είχα κάτι άλλο παρά να μεταφέρω τώρα την πρόταση προς την Δημοτική μας Αρχή. Με την παράκληση, αν θελήσουν  να κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, να το πράξουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.  Με γραπτό αίτημα βεβαίως , αλλά και με φυσική παρουσία ( ίσως αυτή να είναι πιο αποτελεσματική ) στα δυο αρμόδια Υπουργεία  και κυρίως στη Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας  ως συναρμόδια  Αρχή για την υπόδειξη των τόπων εγκατάστασης των ομάδων αυτών οψέποτε γίνει . Η βοήθειά μου εάν χρειαστεί , εννοείται δεδομένη και…..αφανής. Καλή επιτυχία  αν αποφασιστεί να σταλούν τέτοια αιτήματα. Νομίζω πως θα άξιζε να το επιδιώξουμε.

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος  και εφ` ημών.

Κυριακή της Πεντηκοστής σήμερα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.