Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό - Στέφανος Σταμέλλος ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


 Το βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου, «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ....

ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2018) θα παρουσιάσουν αυτή την Πέμπτη, 30/6/2022 το Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 μ.μ., στο καφέ «Μύλος est. 2019» (παλιός μύλος Κολέτσου), Λ. Δημοκρατίας 1 και στηρίζεται από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, το οποίο θα ανοίξει και το πρόγραμμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Φένια Λέκκα, Δρ. Ιστορίας- Μουσειολόγος (Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας & Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας), Παναγιώτης Συρούκης, αρχαιολόγος (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας  Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας ΥΠΠΟΑ), Παντελής Μανώλης, πρόεδρος ΕΟΣΚ και ο συγγραφέας. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαρία Μπαρμπατσάλου, δικηγόρος-θεατρολόγος. Την επιμέλεια του οπτικού υλικού που θα προβληθεί έχει ο Βασίλης Στάθης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του Δικτύου Μουσείων Νομού Καρδίτσας για την ανάδειξη των 60 χρόνων που μεσολάβησαν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, το 1881 και χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Νεότερης και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Το «Ημιτελές ‘21», όπως είναι ο συνοπτικός τίτλος της δράσης, έχει στόχο να αναδείξει μέσα από μια πολυθεματική και πλουραλιστική προσέγγιση πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής της Καρδίτσας κατά την όχι και τόσο γνωστή αυτή περίοδο. Ήταν λοιπόν εύλογο να συναντηθεί με τη δουλειά του Στέφανου Σταμέλλου, η οποία αναδεικνύει με τρόπο βιωματικό, τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας και τον τρόπο, με τον οποίο αυτά επηρέασαν τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής στη κρίσιμη μεταβατική αυτή περίοδο.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «το βιβλίο είναι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια. Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 - μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε - και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης. Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, την γεωγραφία, να γνωρίσει τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα αυτής της περιοχής, σε μια «γκρίζα» περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους∙ και, γιατί όχι, να περπατήσει σ’ αυτούς τους τόπους». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου