Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 Βαθύ το αποτύπωμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στη συλλογική μνήμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου έχει αφήσει στην ελληνική συλλογική συνείδηση ένα βαθύ, τραυματικό, ....

αποτύπωμα το οποίο δεν πρόκειται να επουλωθεί

Πριν 103, τέτοια ημέρα, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε το ειδεχθές έγκλημά που περιελάμβανε σφαγές κι εκτοπίσεις του ελληνικού πληθυσμού  της περιοχής του Πόντου. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις  353.000.

Το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, προώθησε  στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση νόμου των ποντίων βουλευτών του Κινήματος για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει το 1991.

Σήμερα, τιμούμε τη Μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που Μικρασιατικού Πόντου και παλεύουμε για τη δικαίωσή τους. Η πρόσφατη Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ γεννά ελπίδες ότι η διεθνής ανάδειξη των τουρκικών εγκλημάτων της περιόδου εκείνης θα οδηγήσει στην καθολική Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οφείλουν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου